Τα 15 μέτρα για εργοδότες και επιχειρήσεις

Τα 15 μέτρα για εργοδότες και επιχειρήσεις

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιθώριο έως την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου έχουν οι εργοδότες – επιχειρήσεις της Αττικής που ξαφνικά, από σήμερα, αναγκάστηκαν να κλείσουν με κρατική εντολή, ώστε να δηλώσουν σε αναστολή το σύνολο των απασχολουμένων τους.

Συνολικά, το υπουργείο Εργασίας ενεργοποιεί εκ νέου 15 μέτρα που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων καθολικών απαγορευτικών, με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης.

Παράλληλα, προτίθεται να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ελέγχου στους χώρους εργασίας, τόσο για την αποφυγή επέκτασης της πανδημίας όσο και για την τήρηση των νέων έκτακτων μέτρων. 

Αιτήσεις για αναστολές 

Ειδικότερα, για την αναστολή συμβάσεων εργασίας κατά τον Φεβρουάριο, οι επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων αναστέλλεται η δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής, από σήμερα, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, οφείλουν υποχρεωτικά να προαναγγείλουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους έως και τις 28/2/2021.

Οι υπεύθυνες δηλώσεις δύνανται να υποβληθούν έως και τις 14/2/2021. Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις έχουν ήδη προαναγγείλει την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους για όλο τον Φεβρουάριο ή για χρονικό διάστημα αναστολής που λήγει μετά τις 11/2/2021, ως πληττόμενες, πρέπει να υποβάλουν δύο δηλώσεις, μία για το διάστημα έως και τις 10/2/2021 και μία δήλωση για το διάστημα που θα είναι υποχρεωτικά κλειστές. Δεν επιτρέπεται καμιά μεταβολή για συμβάσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή έως και τη 10η Φεβρουαρίου. 

Rapid tests

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα στην ψηφιακή πύλη του Δημοσίου (gov.gr), όπου οι εργοδότες σε επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους τους και, εφόσον αυτοί το επιθυμούν, να κάνουν rapid test μέχρι και 2 φορές τον μήνα. Το κόστος των τεστ θα καλύπτεται από το κράτος.

Πρόκειται για ένα μέτρο που ζητούσαν εδώ και μήνες οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και έρχεται με σημαντική καθυστέρηση, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας.

Οσο για τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοίνωσε η γενική γραμματέας Εργασίας Αννα Στρατινάκη, αυτά είναι:

• Επεκτείνεται η διάρκεια του προγράμματος «Συν-Εργασία» και τον Μάρτιο. 

• Ενεργοποιούνται οι άδειες ειδικού σκοπού για γονείς.

• Διατηρείται στο 50% το ποσοστό υποχρεωτικής τηλεργασίας, όπου αυτή είναι εφικτή.

• Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ για την τήρηση των μέτρων.

• Διατηρούνται σε ισχύ η ευελιξία 2 ωρών στην προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία και η άδεια 3 ωρών για διενέργεια τεστ.

• Ειδικές πρόνοιες ισχύουν για εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (τηλεργασία, αναστολή σύμβασης κ.ά.). 

• Επεκτείνεται το μέτρο υποβολής μονομερών δηλώσεων για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού για Ιανουάριο – Φεβρουάριο.

• Με μονομερείς δηλώσεις, άνεργοι από τον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού, για τους οποίους δεν υφίσταται υποχρέωση επαναπρόσληψης, θα λάβουν έκτακτη αποζημίωση 400 ευρώ.

• Ειδική αποζημίωση 534 ευρώ θα λάβουν ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί και εποχικοί εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία, χειμερινά καταλύματα, χιονοδρομικά κέντρα.  

• Παρατείνεται για 2 μήνες η διάρκεια τακτικής επιδότησης ανεργίας για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

• Χορηγείται ειδική οικονομική ενίσχυση για επιχειρήσεις – εργοδότες ξενοδοχειακών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας.

• Καλύπτονται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές από 1η Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2021 στα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας.

• Χορηγείται οικονομική ενίσχυση στις επιχειρήσεις θεάτρων, μουσικών σκηνών κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή