Αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας αναμένει ο Γιάννης Στουρνάρας

Αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας αναμένει ο Γιάννης Στουρνάρας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην επαναδιατύπωση του ορισμού της σταθερότητας των τιμών, με σκοπό να αποφεύγονται οι αποκλίσεις του πληθωρισμού από το επιθυμητό επίπεδο, τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω, εξετάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε διαδικτυακή εκδήλωση δημόσιου διαλόγου, χθες, με θέμα «Η Τράπεζα της Ελλάδος σας ακούει».

Απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων θεσμικών φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, προέβλεψε και αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, σε κατεύθυνση μεγαλύτερης ευελιξίας από τη σημερινή. Η χθεσινή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο αντίστοιχου διαλόγου σε επίπεδο Ευρωζώνης, που διοργανώνει η ΕΚΤ, προκειμένου να ακούσει τη γνώμη των πολιτών και των φορέων και να προχωρήσει στις αποφάσεις της για σημαντικές αλλαγές στη νομισματική πολιτική του Ευρωσυστήματος. Οπως είναι γνωστό, σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα των τιμών, ο στόχος της ΕΚΤ, όπως διατυπώθηκε το 2003, είναι να διαμορφώνεται ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ζώνη του Ευρώ σε επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα. Το επίπεδο αυτό θεωρείται ότι εξασφαλίζει την αγοραστική δύναμη του ευρώ και τη διαφάνεια στις τιμές. Ο κ. Στουρνάρας είπε χθες ότι οι θεμελιώδεις αλλαγές που συνέβησαν από το 2003 έως σήμερα καθιστούν αναγκαίο τον επαναπροσδιορισμό των γενικών αρχών της στρατηγικής της τράπεζας.

Εκτός από την επαναδιατύπωση του ορισμού της σταθερότητας των τιμών, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «χρειάζεται να επιβεβαιωθεί ο μεσοπρόθεσμος προσανατολισμός της στρατηγικής, ώστε να δίνεται έμφαση στην υποστήριξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και στην πλήρη απασχόληση και κοινωνική πρόοδο».

Επίσης, είπε ότι η τράπεζα εξετάζει την ενσωμάτωση «μη συμβατικών» μέτρων νομισματικής πολιτικής στη μόνιμη εργαλειοθήκη της. Τέτοια μέτρα αποτελούν το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, όπως το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (ΡΕΡΡ), καθώς και οι στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, μέσω των οποίων δίνονται κίνητρα στις τράπεζες να αυξάνουν τις χορηγήσεις τους στις επιχειρήσεις. Ακόμη, ο κ. Στουρνάρας μίλησε για την αλληλεπίδραση της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς, όπως είπε, οι δύο πολιτικές, λειτουργώντας συμπληρωματικά, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των νομισματικών αποφάσεων και των δημοσιονομικών μέτρων στη σταθεροποίηση της οικονομίας και των τιμών στη Ζώνη του Ευρώ.
Εξάλλου, ο κεντρικός τραπεζίτης, στο πλαίσιο του διαλόγου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι επενδύσεις φέτος από τις προκαταβολές του Ταμείου Ανάκαμψης θα φτάσουν τα 5,5 δισ. ευρώ ή 3,3% του ΑΕΠ. Σημείωσε ότι τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζονται έναντι του κορωνοϊού πρέπει να αποσυρθούν σταδιακά όταν εξομαλυνθεί η υγειονομική κατάσταση, και όχι απότομα, προκειμένου να μην πληγεί η οικονομική δραστηριότητα. 

Αναφερόμενος στο νέο κύμα κόκκινων δανείων που θα φέρει η πανδημία, κάλεσε τις τράπεζες να πάρουν σχετικές προβλέψεις, καθώς, όπως είπε, η προηγούμενη κρίση μάς δίδαξε ότι είναι καλύτερο να λειτουργεί κανείς προληπτικά, παρά να αντιμετωπίζει το πρόβλημα εκ των υστέρων.

Εξάλλου, ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι το χρέος αναπόφευκτα θα αυξηθεί, αλλά η βιωσιμότητά του βελτιώνεται χάρη στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ της ΕΚΤ, που εξασφαλίζει χαμηλές αποδόσεις. Κρίσιμη παράμετρο αποτελεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, πρόσθεσε. Για το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ, είπε ότι απορρίπτεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή