Μειώθηκαν κατά 3,7% το 2020 τα έσοδα από ασφαλιστήρια

Μειώθηκαν κατά 3,7% το 2020 τα έσοδα από ασφαλιστήρια

μειώθηκαν-κατά-37-το-2020-τα-έσοδα-από-ασφαλ-561260068

Kατά 3,7% υποχώρησαν τα ασφάλιστρα το 2020, αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης των εργασιών του κλάδου ζωής και ειδικότερα των παραδοσιακών ασφαλίσεων ζωής και αποταμίευσης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, τα συνολικά ασφάλιστρα το 2020 διαμορφώθηκαν στα 3,9 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,8 δισ. ευρώ είναι ασφάλιστρα του κλάδου ζωής, τα οποία κατέγραψαν πτώση κατά 8%, ενώ στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2019, δηλαδή στα 2,1 δισ. ευρώ, διαμορφώθηκαν τα ασφάλιστρα του κλάδου ζημιών. 

Ο κλάδος ζωής

Με βάση τα στοιχεία της ένωσης, ο κλάδος ζωής επλήγη από την υποχώρηση των πωλήσεων παραδοσιακών προγραμμάτων, που μειώθηκαν κατά 17,5%, με αποτέλεσμα οι εργασίες του κλάδου να διαμορφωθούν στο 1,2 δισ. ευρώ. Η πτώση αποδίδεται στην απόσυρση από την αγορά προϊόντων εγγυημένου επιτοκίου, καθώς, υπό την πίεση που ασκεί το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, οι ασφαλιστικές εταιρείες επικεντρώνονται κυρίως στις πωλήσεις επενδυτικών προϊόντων, τύπου unit linked. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ασφάλιστρα των επενδυτικών προγραμμάτων αυξήθηκαν κατά 55,3%, στα 399,7 εκατ. ευρώ, αντισταθμίζοντας μέρος των απωλειών του κλάδου ζωής.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο γενικών ασφαλίσεων, τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών δείχνουν άνοδο των ασφαλίστρων του κλάδου υγείας κατά 9,7%, στα 300,2 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την αυξημένη ζήτηση για νοσοκομειακά προγράμματα. Αντίθετα, πτωτικά, κατά 5,7%, διαμορφώθηκαν τα ασφάλιστρα του κλάδου αυτοκινήτου, που επηρεάστηκαν από τη μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων λόγω της πανδημίας, περιορίζοντας τις εργασίες του κλάδου στα 700,4 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος σημαντικότερος τομέας του κλάδου των γενικών ασφαλίσεων, οι ασφαλίσεις πυρός, υποχώρησαν κατά 2,2% και τα ασφάλιστρα διαμορφώθηκαν στα 333,6 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδική τάση κατέγραψαν οι κλάδοι ασφάλισης των λοιπών ζημιών (+11,9%), της γενικής αστικής ευθύνης (+6,7%), της βοήθειας (+5,9%), των ατυχημάτων (+4,7%), των χερσαίων οχημάτων (+1,4%), των χρηματικών απωλειών (+3,5%) και των πιστώσεων (+7,4%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή