Μαγνήτης τα προάστια σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη για όσους αναζητούν στέγη

Μαγνήτης τα προάστια σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη για όσους αναζητούν στέγη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκτόξευση του χρόνου παραμονής στο σπίτι λόγω της πανδημίας και των καθολικών lockdowns έχει στρέψει όσους αναζητούν στέγη σε μεγαλύτερες κατοικίες, προκειμένου να είναι ευκολότερη η συνύπαρξη περισσοτέρων του ενός ενοίκων. Τη διαπίστωση αυτή, που εν μέσω καραντίνας έγινε πλήρως αντιληπτή από όσους εργάζονται από απόσταση και έχουν μικρά παιδιά, επιβεβαιώνει η έρευνα του ιστότοπου αγγελιών Spitogatos σχετικά με τις πιο δημοφιλείς περιοχές του 2020 για αναζήτηση κατοικίας προς ενοικίαση και πώληση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Διψήφια αύξηση

Ειδικότερα, η ζήτηση κατοικίας προς ενοικίαση, βάσει των αναζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο δίκτυο του Spitogatos το 2020 έναντι του αντίστοιχου περυσινού έτους, καταγράφει διψήφιο ρυθμό αύξησης σε περιοχές εκτός του Δήμου Αθηναίων, με τα σκήπτρα να κρατούν το Σούνιο (+47%), τα Βίλια (+45%), η Κερατέα (+44%), τα Ανω Λιόσια (43%) και το Μαρκόπουλο (+42%).

Στη Θεσσαλονίκη, η αύξηση του ενδιαφέροντος για ενοικίαση κατοικίας υπήρξε μικρή και παρατηρήθηκε σε ελάχιστες περιοχές, που περιλαμβάνουν την Πυλαία (+7%) και την Καλαμαριά (7%), ενώ η ζήτηση παρέμεινε σταθερή στην Τούμπα. Ωστόσο, με βάση τον αριθμό αναζητήσεων για μίσθωση (όχι τον ρυθμό μεταβολής) στην Αττική, στην κορυφή βρίσκεται η περιοχή Αμπελόκηποι-Πεντάγωνο, με την πεντάδα να συμπληρώνουν το Παγκράτι, ο Νέος Κόσμος, η συνοικία Κολωνάκι-Λυκαβηττός και τα Πετράλωνα. Οσον αφορά την αγορά, πιο περιζήτητη περιοχή για αγορά σπιτιού το 2020 ήταν το Κολωνάκι-Λυκαβηττός, ενώ τις περισσότερες αντίστοιχες αναζητήσεις προσείλκυσαν οι Αμπελόκηποι-Πεντάγωνο, το Παγκράτι, το ιστορικό κέντρο και η Κυψέλη. Κατά την έρευνα του Spitogatos, προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια του 2020 αυξήθηκε η δημοφιλία των δυτικών προαστίων της Αττικής ως εξεταζόμενη περιοχή για αγορά ακινήτου. Η ζήτηση δηλαδή ενισχύθηκε σημαντικά στη Νέα Φιλαδέλφεια (+35%), στις Αχαρνές (+35%), στη Μεταμόρφωση (+34%), στο Ιλιον (+34%) και στο Καματερό (+33%).

Στη Θεσσαλονίκη, ταυτίζονται απόλυτα οι πιο δημοφιλείς περιοχές τόσο για ενοικίαση όσο και για αγορά κατοικίας για το 2020. Αυτό σημαίνει πως το κέντρο της πόλης και η Τούμπα βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων τόσο των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών όσο και των αγοραστών. Κατά αναλογία με την Αττική, όπου σημειώθηκε ενίσχυση της ζήτησης στα δυτικά προάστια, στη Θεσσαλονίκη οι περιφερειακοί δήμοι προσείλκυσαν σημαντική ενίσχυση της ζήτησης, με το Πανόραμα (+26%), τη Θέρμη (+25%), το Ωραιόκαστρο (+24%), τη Μίκρα (+23%) και τα Πεύκα (+22%) να βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή