ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματοδότηση 2,8 δισ. από την ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2020

Χρηματοδότηση 2,8 δισ. από την ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2020

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ορισμένα κράτη-μέλη δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις και δεν έχουν συμβάλει στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου χθες για τον απολογισμό της δράσης της τράπεζας στην Ελλάδα το 2020, o κ. Χόγιερ είπε ότι το Ταμείο λειτουργεί από τα τέλη του περασμένου έτους και είναι ένα «πολύ ισχυρό εργαλείο» για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ε.Ε. Ωστόσο, όπως ανέφερε, κάποιες χώρες δεν έχουν εισφέρει το μερίδιο εθνικών εγγυήσεων που τους αναλογεί, με αποτέλεσμα το σύνολο των εγγυήσεων να υπολείπεται κατά περισσότερο από 2 δισεκατομμύρια από τον συμφωνημένο στόχο των 25 δισ. ευρώ. 

Οπως υπενθύμισε ο κ. Χόγιερ, το Ταμείο εγκρίθηκε ομοφώνως την περασμένη άνοιξη, από το Eurogroup και στη συνέχεια από το Συμβούλιο της Ε.Ε. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο εργαλείο προβλεπόταν πως, μέσω μόχλευσης των 25 δισ. ευρώ, θα κινητοποιήσει χρηματοδότηση ώς και 200 δισ. ευρώ.

Τόσο ο κ. Χόγιερ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις παρεμβάσεις τους χαιρέτισαν τη στενή συνεργασία μεταξύ της τράπεζας και των ελληνικών αρχών, που οδήγησε σε χρηματοδότηση-ρεκόρ ύψους 2,8 δισ. ευρώ από τον όμιλο (ΕΤΕπ και Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ή EIF) προς την Ελλάδα το 2020. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το ποσό αυτό ισοδυναμεί με 1,7% του ελληνικού ΑΕΠ – «το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.». Η ΕΤΕπ, επιπλέον, ενέκρινε πέρυσι πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 4,3 δισ. ευρώ για μελλοντικές επενδύσεις στη χώρα. Το συγκεκριμένο πακέτο αναμένεται να οριστικοποιηθεί «στον επόμενο μήνα», είπε ο πρόεδρος της τράπεζας.

Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη συμβολή της ΕΤΕπ στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, επισημαίνοντας τη στήριξη που παρείχε ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τη χρηματοδότηση για την ενεργειακή μετάβαση, το κλίμα και τα έργα υποδομών. Ο υπουργός Οικονομικών ανέδειξε το γεγονός ότι το 45% της χρηματοδότησης που διατέθηκε πέρυσι στην Ελλάδα αφορά το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Χόγιερ επαίνεσε την πρόοδο της χώρας κατά την τελευταία δεκαετία στο πεδίο της «πράσινης» μετάβασης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε. στις δράσεις για το κλίμα, ενώ τώρα είναι «στην κορυφή». Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ χαρακτήρισε «ιστορία επιτυχίας» την ειδική ομάδα της τράπεζας για τις επενδύσεις στην Ελλάδα – αντίστοιχη της οποίας δεν υπάρχει, όπως υπενθύμισε, για κανένα άλλο κράτος-μέλος.

Ο κ. Χόγιερ και ο Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αρμόδιος για την Ελλάδα, ανέδειξαν, τέλος, τη συνεργασία μεταξύ του ομίλου και 11 ελληνικών τραπεζών για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το EIF παρείχαν το 2020 συνολικά 1,2 δισ. ευρώ για στοχευμένες πιστωτικές γραμμές που διαχειρίζονται οι 11 τράπεζες.