Ρωσία: οι κενές θέσεις εργασίας αυξάνουν τους μισθούς

Ρωσία: οι κενές θέσεις εργασίας αυξάνουν τους μισθούς

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αυξήσεις μισθών προσφέρουν πολλές ρωσικές βιομηχανίες κάθε κλάδου, καθώς δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό και παραμένουν με πολλές κενές θέσεις εργασίας. Το πρόβλημα πλήττει όλο το φάσμα της βιομηχανίας από τις εταιρείες ορυχείων χρυσού μέχρι τις κατασκευαστικές. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, σχεδόν οι μισές κατασκευαστικές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της ένωσης εργολαβικών εταιρειών δήλωσαν ότι έχουν αυξήσει τις αποδοχές των υπαλλήλων τους.

Ο όμιλος κατασκευαστικών MIC, που έχει έδρα στη Μόσχα, έχει αυξήσει τους μισθούς κατά 15% κατά μέσον όρο και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Αντρέι Ριαμπίνσκι, κατόρθωσε έτσι να προσελκύσει περισσότερο προσωπικό. Ο ίδιος τονίζει πως «ήταν ήδη δύσκολο να βρούμε εξειδικευμένους υπαλλήλους πριν από την πανδημία, αλλά τώρα νιώθουμε πολύ περισσότερο το πρόβλημα».

Η Ρωσία έχει ήδη άρει τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού, ενώ τελευταία κινούνται ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου, αναθερμαίνοντας τις ελπίδες του Κρεμλίνου για άμεση ανάκαμψη της οικονομίας. Ενδέχεται, όμως, να επιβραδυνθεί σημαντικά η ανάκαμψη εξαιτίας της έλλειψης των αναγκαίων εργατικών χεριών και του εξειδικευμένου προσωπικού που χρειάζεται για να δοθεί ώθηση στην οικονομία. Σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg Economics, η συρρίκνωση που παρουσιάζει το εργατικό δυναμικό της Ρωσίας θα μπορούσε να μειώσει το δυναμικό ανάπτυξής της κατά 25 μονάδες βάσης τον χρόνο για όλη την επόμενη δεκαετία. Αιτία του προβλήματος είναι και πάλι η πανδημία που οδήγησε μεγάλο μέρος των μεταναστών να εγκαταλείψει τη χώρα.

Η παραγωγή της Ρωσίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα «στρατό» από μετανάστες προερχόμενους από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που καλύπτουν την αυξανόμενη ζήτηση για εργατικά χέρια όταν η οικονομία αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς. Συνήθως οι μετανάστες αντιπροσωπεύουν περίπου το 7% του εργατικού δυναμικού της χώρας και συνεισφέρουν περίπου το 6% στο ΑΕΠ της σύμφωνα με τον Εβγένι Βινοκούροφ, επικεφαλής των οικονομολόγων της Ευρασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Αυτή τη στιγμή οι μετανάστες είναι τόσο περιζήτητοι στη Ρωσία ώστε το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους είχαν υψηλότερους μισθούς από τους Ρώσους σύμφωνα με σχετική έρευνα του Εβγένι Βαρσάβερ, στελέχους της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης. Και στο μεταξύ, το τελευταίο κύμα της πανδημίας έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους στη χώρα. Σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες η Ρωσία κατέγραψε συρρίκνωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 700.000 μέσα στο 2020.

Σύμφωνα με τον Αντον Γκλουσκόφ, πρόεδρο της ένωσης κατασκευαστικών και εργολαβικών εταιρειών Nostroi, «στις εγκαταστάσεις των κατασκευαστικών γίνεται αντιληπτή η έλλειψη προσωπικού μολονότι έχουν αυξηθεί οι μισθοί». Ο ίδιος προεξοφλεί πως «η κατάσταση αυτή θα καταλήξει σε αύξηση του κόστους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή