Το πρόγραμμα της ΕΚΤ βάζει φρένο σε μια νέα κρίση χρέους

Το πρόγραμμα της ΕΚΤ βάζει φρένο σε μια νέα κρίση χρέους

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περιφέρεια της Ευρωζώνης αντλεί μεγάλα οφέλη από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, που υιοθέτησε η ΕΚΤ την άνοιξη του περασμένου έτους προκειμένου να στηρίξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και να αποτρέψει μια κρίση χρέους εν τω μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας. Η εμπιστοσύνη που έχει εμπνεύσει στην αγορά το εν λόγω πρόγραμμα, έχει ως αποτέλεσμα ένα αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ετσι οι επενδυτές σπεύδουν να δανείσουν τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, συμπιέζοντας το κόστος δανεισμού τους σε πολύ χαμηλά επίπεδα ακόμη κι όταν πρόκειται για πολύ μακροπρόθεσμα ομόλογα. Περαιτέρω αισιοδοξία εμπνέει, άλλωστε, στην αγορά η ανάδειξη του τέως προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Ιταλίας.

Η Ισπανία άντλησε την Τρίτη 5 δισ. ευρώ σε δημοπρασία 50ετών ομολόγων με απόδοση 1,45%, ενώ σύμφωνα με πηγές των Financial  Times, προσείλκυσε παραγγελίες ύψους 65 δισ. ευρώ. Οπως σχολίασε σχετικά η τράπεζα UniCredit, πρόκειται για την πρώτη έκδοση 50ετούς ομολόγου της χώρας από το 2016, όταν η Μαδρίτη αναγκάστηκε να καταβάλει απόδοση 3,45%. Η επιτυχής δημοπρασία συνέπεσε, όμως, με μια σημαντική υποχώρηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, την Τρίτη οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου υποχώρησαν κάτω από το 0,5% για πρώτη φορά.

Προσδοκίες

Πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως οι τιμές των ομολόγων της γειτονικής χώρας βρίσκονται σε ανοδική πορεία τις τελευταίες ημέρες, καθώς επικρατεί αισιοδοξία μεταξύ επενδυτών από τη στιγμή που ο τέως πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανέλαβε να σχηματίσει κυβέρνηση. Αιτία είναι η προσδοκία της αγοράς πως ο Ιταλός οικονομολόγος θα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διασφαλίσει τα 200 δισ. ευρώ στα οποία ανέρχεται το μερίδιο της χώρας από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οπως, άλλωστε, τόνισε μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο Φρεντερίκ Ντουκροζέτ, αναλυτής της Pictet Wealth Management, η αγορά εκτιμά πως έτσι ο Μάριο Ντράγκι θα προλειάνει το έδαφος για μια ουσιαστική αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας προς μια κατεύθυνση που θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας. Εν ολίγοις, τα ομόλογα της Ιταλίας στηρίζονται από το έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ αλλά το χαμηλό κόστος του δανεισμού της αντανακλά τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.

Τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης, η Ιταλία είδε το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 8,8% το περασμένο έτος, καταγράφοντας τη χειρότερη ύφεσή της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προκειμένου, άλλωστε, να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, η κυβέρνηση προχώρησε σε εκτεταμένες δαπάνες που έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη του χρέους της χώρας από περίπου 135% στο 160%. Οπως, όμως, σχολιάζουν οι Financial Times, η αυξημένη ζήτηση για χρέος της Ισπανίας και της Ιταλίας, δύο χωρών με χαμηλότερη βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας από εκείνη της Γερμανίας και της Γαλλίας, οφείλεται στην εμπιστοσύνη που έχει εμπνεύσει στους επενδυτές το πρόγραμμα της ΕΚΤ αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης με τα κεφάλαια ύψους 750 δισ. ευρώ. Η εμπιστοσύνη αυτή εκδηλώνεται μάλιστα ενώ οι κυβερνήσεις προχωρούν σε μακροπρόθεσμο δανεισμό αναζητώντας κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους που διευρύνονται εξαιτίας των προγραμμάτων στήριξης των οικονομιών τους.

Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, η Πορτογαλία άντλησε 40 δισ. ευρώ σε δημοπρασία 30ετών ομολόγων με απόδοση 1%, ενώ μόλις πριν από δύο χρόνια, τα δεκαετή ομόλογά της είχαν απόδοση μεγαλύτερη του 2,5%. Οι εκδόσεις μακροπρόθεσμου χρέους δεν περιορίζονται βέβαια στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Την περασμένη εβδομάδα το Βέλγιο άντλησε 5 δισ. ευρώ από την έκδοση 50ετών ομολόγων με απόδοση 0,65%, ενώ η Γαλλία πούλησε τον Ιανουάριο 50ετή ομόλογα και άντλησε 7 δισ. ευρώ με απόδοση 0,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή