Βοηθήστε τις φτωχότερες χώρες με τα εμβόλια

Βοηθήστε τις φτωχότερες χώρες με τα εμβόλια

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας πόλεμος για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ορισμένα από τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου. Αυτό είναι κατανοητό, αλλά η εστίασή της, καθώς είναι περιορισμένη στις δικές τους ανάγκες, δείχνει και κοντόφθαλμη αλλά και ηθικά εσφαλμένη. Η έξαρση της πανδημίας στα φτωχότερα μέρη του κόσμου θα θέσει σε κίνδυνο τις δικές τους προσπάθειες για να δοθεί ένα τέλος στη συνθήκη εκτάκτου ανάγκης που υπαγόρευσε η ασθένεια. Το συμφέρον οφείλει να ευθυγραμμίζεται με αυτό που λογίζεται ως ηθική επιταγή.

Η αύξηση της προσφοράς εμβολίων για όλους πρέπει να αναχθεί σε έτι σημαντικότερη προτεραιότητα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση προέβη προσφάτως σε ένα αμφιλεγόμενο βήμα για να εξασφαλίσει δόσεις εμβολίων για τους πολίτες της, περιορίζοντας την εξαγωγή τους, έως ότου καλυφθούν οι δικές της παραγγελίες. Ομως, γενικά μιλώντας, οι πλούσιες χώρες έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να περιστείλουν τις λιγοστές προμήθειες εμβολίων. Περισσότερες από τις μισές εκ των 12,5 δισεκατομμυρίων δόσεων, που έχουν για φέτος προγραμματισθεί, προορίζονται ως επί το πλείστον για τις ανεπτυγμένες χώρες. Ο Καναδάς έχει αγοράσει τόσες δόσεις ώστε να εμβολιάσει τον πληθυσμό του πέντε φορές.

Τα φτωχά κράτη μπορούν να προσδοκούν πως θα εμβολιάσουν μόνο ένα μέρος του πληθυσμού τους φέτος. Εάν ισχύει η τρέχουσα τάση, πολλές χώρες έως και το 2024 δεν θα έχουν κατορθώσει να ολοκληρώσουν τους εμβολιασμούς τους. Το να αφήνεις την πανδημία να συνεχίζει σε μεγάλο μέρος του πλανήτη την εξάπλωσή της, χωρίς να δείχνεις ενδιαφέρον, είναι ασυγχώρητο και επικίνδυνο για απαξάπαντες, κάτι το οποίο πρέπει να τονιστεί. Διότι με τον τρόπο αυτόν αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης νέων θανατηφόρων στελεχών, τα οποία εάν αποδειχθούν ανθεκτικά στα σημερινά εμβόλια, ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένες χώρες ενδέχεται να υποστούν νέα αύξηση κρουσμάτων. Επιπλέον, η συνεχής αποδιάρθρωση της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβαρύνει ειδικότερα και όσες χώρες έχουν καταφέρει να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος λόγω πανδημίας. Το να βοηθήσουμε τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία, είναι και έξυπνο και σωστό.

Εάν τα πρόσθετα υποψήφια εμβόλια αποδειχθούν αποτελεσματικά, αυτό θα ενισχύσει την πιθανή προσφορά, αν και η παραγωγική ικανότητα θα εξακολουθεί να συνιστά ένα πρόβλημα. Πώς μπορεί, λοιπόν, με τον καλύτερο τρόπο να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων; Μία ομάδα χωρών υπό την καθοδήγηση της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής ασκούν πιέσεις για την κατάργηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων, που στοχεύουν στην καταπολέμηση του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, η μεγαλύτερη παραγωγή απαιτεί τεχνολογία, καθώς και πρόσβαση σε πνευματική ιδιοκτησία. Θα ήταν καλύτερο να στρατολογηθούν οι παρασκευαστές εμβολίων στον ρόλο των πρόθυμων συμμάχων ώστε και να αυξηθεί η παραγωγή όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να δημιουργηθούν συνεργασίες με άλλους παραγωγούς.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες δεν διαθέτουν από μόνες τους βιώσιμα εμβόλια καταπολέμησης του ιού, θα πρέπει να προχωρήσουν στην παραγωγή βάσει συμβάσεων, όπως έχει αρχίσει να πράττει η Sanofi για την Pfizer και την BioNTech. Οι πλούσιες χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την οικονομική τους επιρροή για να το ενθαρρύνουν. Η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία θα πρέπει να παράσχουν περισσότερα δεδομένα σχετικά με τα δικά τους εμβόλια και να τα υποβάλουν σε περαιτέρω έλεγχο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ευρύτερα. (Μελέτη διαπίστωσε πρόσφατα ότι το ρωσικό εμβόλιο ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό.) Ενα κέντρο συλλογής και διάθεσης πληροφοριών σχετικά με την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού εμβολίων θα βοηθούσε τις κυβερνήσεις να εντοπίσουν τα σημεία συμφόρησης και να αντιμετωπίσουν τις καθυστερήσεις. Αντιμετωπίζοντας όλες αυτές τις προκλήσεις, τέλος, απαιτούνται παγκόσμιος συντονισμός και ηγετικές ικανότητες, ενώ στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο η Ομάδα των Επτά (G7). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή