Οι τεχνολογικοί κολοσσοί κάνουν στροφή στην πράσινη ενέργεια

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί κάνουν στροφή στην πράσινη ενέργεια

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά παράλληλα έχουν θέσει και τους πιο φιλόδοξους στόχους σε ό,τι αφορά τη στροφή στην καθαρή ενέργεια. Amazon, Apple, Facebook, Google και Microsoft είναι πρώτες στην αγορά και κατανάλωση πράσινης ενέργειας. «Η επιρροή τους είναι τεράστια», τονίζει ο Εντουάρντο Γκαμίντε, διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας κοινής ωφελείας Iberdrola, επισημαίνοντας στη βρετανική εφημερίδα την «τεράστια δύναμή τους στην παγκόσμια αγορά».

Πράγματι, καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας των κέντρων δεδομένων τους. Το άθροισμα της ενέργειας που χρησιμοποιούν οι Amazon, Google, Microsoft, Facebook και Apple υπερβαίνει τις 45 τεραβατώρες ετησίως, φθάνοντας την κατανάλωση ενέργειας μιας μικρής χώρας όπως η Νέα Ζηλανδία. Και σίγουρα στο μέλλον θα καταναλώνουν ακόμη περισσότερη, καθώς αυξάνεται η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και μηχανών εκμάθησης. Σημειωτέον ότι ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης αντιπροσωπεύει ποσοστό από 1,8% έως 2,8% των παγκόσμιων εκπομπών καυσαερίων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ. Πρόκειται για τον ίδιο όγκο καυσαερίων που παράγει ο τομέας των αερομεταφορών.

Παράλληλα με αυτήν την κατανάλωση ενέργειας, οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν θέσει και τους πλέον φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ετσι, σε μια στιγμή που βρίσκονται στο στόχαστρο των Αρχών σε Ευρώπη και Αμερική και επικρίνονται για την υπερβολική οικονομική, κοινωνική και πολιτική ισχύ που έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους, φαίνεται να επιτυγχάνουν σε αυτό που όλη η ανθρωπότητα θέτει ως στόχο. Στρέφονται οι ίδιοι στην πράσινη ενέργεια, με αποτέλεσμα να επισπεύδουν τον μετασχηματισμό συνολικά του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Την αρχή έκανε η Google το 2010, όταν υπέγραψε την πρώτη συμφωνία της για αγορά πράσινης ενέργειας. Οπως τονίζει ο κ. Γκαμίντ, «από τη στιγμή που έκανε ο πρώτος την αρχή, ακολούθησαν και οι άλλοι και προχώρησαν». Τους συνέφερε να υπογράφουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια αγοράς καθαρής ενέργειας, δεδομένου ότι έχουν κέντρα δεδομένων που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες. Και βέβαια, διέθεταν την οικονομική ισχύ για να ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση. Σταδιακά, η πράσινη ενέργεια έχει εξελιχθεί σε πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιτ, παραδέχεται πως υπάρχει αυτός ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και τονίζει πως «ίσως αυτό είναι το καλύτερο από όλα». Ομολογεί μάλιστα πως η εταιρεία του κινείται στο πνεύμα του ιδρυτή της, του Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος έχει θέσει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις προτεραιότητές του και στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού του έργου. Η Microsoft έχει υποσχεθεί να έχει αντιστρέψει την κατάσταση μέχρι το 2030, δηλαδή να έχει «αρνητικές εκπομπές καυσαερίων». Αυτό σημαίνει πως με τα έργα που αναπτύσσει θα αφαιρεί από την ατμόσφαιρα περισσότερα καυσαέρια από όσα θα εκπέμπει. Σχεδιάζει να το επιτύχει εν μέρει με τη χρήση τεχνολογιών που εγκλωβίζουν το διοξείδιο του άνθρακα.

Παράλληλα, όμως, η εταιρεία έχει επιβάλει ένα είδος εσωτερικής πειθαρχίας, χρεώνοντας 15 δολάρια για κάθε τόνο καυσαερίων που παράγει και χρεώνει την εκάστοτε υπεύθυνη ομάδα προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το προσωπικό της. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός με την Google, που έχει θέσει έναν πολύ πιο φιλόδοξο στόχο: έως το 2030 να λειτουργούν όλα τα κέντρα δεδομένων της με τη χρήση καθαρής ενέργειας. Σημειωτέον ότι από το 2013 μέχρι το 2018 έχει κυριολεκτικά τριπλασιαστεί η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η Google.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή