Ανάπτυξη 3,8% για δύο χρονιές μετά την ύφεση στην Ευρωζώνη

Ανάπτυξη 3,8% για δύο χρονιές μετά την ύφεση στην Ευρωζώνη

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Υφεση 6,8% στην Ευρωζώνη και 6,3% στην Ε.Ε. προκάλεσε το 2020 η πανδημία του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, που δημοσιεύθηκαν χθες. Παρότι πρόκειται για τις χειρότερες επιδόσεις στην ιστορία της Ε.Ε., είναι καλύτερες από τις προβλέψεις του περασμένου φθινοπώρου (-7,8% για την Ευρωζώνη και -7,4% για την Ε.Ε.).

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Επιτροπής, να καταγράψει μεγέθυνση 3,8% τόσο το 2021 (παρότι θα παραμείνει σε ύφεση το α΄ τρίμηνο) όσο και το 2022. Η οικονομία της Ε.Ε., αντίστοιχα, θα αναπτυχθεί κατά 3,7% φέτος και 3,9% το 2022. Η ευρωπαϊκή οικονομία θα ενισχυθεί από την ευρύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς η μεγέθυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ (εξαιρώντας την Ε.Ε.) αναμένεται να φτάσει το 5,2% φέτος και το 3,8% του χρόνου.

Παρουσιάζοντας τις προβλέψεις, ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από το περασμένο φθινόπωρο έχουν επηρεάσει μεν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα, «αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με την περασμένη άνοιξη». Οι προβλέψεις της Κομισιόν βασίζονται στην εκτίμηση ότι τα περιοριστικά μέτρα θα χαλαρώσουν από το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους και θα καταργηθούν σταδιακά ώς το τέλος της χρονιάς, με κρίσιμο παράγοντα την εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμού. Στο αρνητικό σενάριο που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή (αργή πρόοδος των εμβολιασμών ή και νέες μεταλλάξεις που δεν καλύπτονται από την πρώτη γενιά εμβολίων), το ΑΕΠ της Ευρωζώνης φέτος θα αυξηθεί κατά μόνο 2%.

Από την άλλη, ο κ. Τζεντιλόνι σημείωσε ότι η ανάκαμψη μπορεί να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική χάρη σε μία «έκρηξη αισιοδοξίας», καθώς η πανδημία θα υποχωρεί, που θα «πυροδοτήσει πιο ισχυρή συμπιεσμένη ζήτηση και επενδυτικά εγχειρήματα». Σε αυτό, τόνισε, θα μπορούσαν να συμβάλουν τα ιστορικά υψηλά επίπεδα αποταμίευσης των νοικοκυριών, το χαμηλό κόστος δανεισμού και τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας.

Ο κ. Τζεντιλόνι επανέλαβε το μήνυμα της Κομισιόν ότι δεν πρέπει να αποσυρθούν πρόωρα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Οι αποφάσεις για την παράταση ισχύος της ρήτρας γενικής εξαίρεσης (αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης) θα ληφθούν «στις επόμενες εβδομάδες», είπε.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2021 αναμένονται να είναι χαμηλότεροι από παλαιότερες προβλέψεις (3,8% αντί για 4,2% για την Ευρωζώνη). Ο επίτροπος Οικονομίας, ωστόσο, είπε ότι η λιγότερο βαθιά περυσινή ύφεση και η ταχύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη των εμβολίων οδηγούν πλέον στην εκτίμηση ότι η Ε.Ε. θα ανακτήσει τα προ κρίσης επίπεδα του ΑΕΠ ήδη από τα μέσα 2022 (συντομότερα από ό,τι αναμενόταν). Η ανάκαμψη, πάντως, «θα είναι άνιση» μεταξύ των διαφορετικών κρατών-μελών, προειδοποίησε. Για παράδειγμα, το ΑΕΠ της Ισπανίας και της Ιταλίας θα παραμένει χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2019 ακόμα και στα τέλη του 2022.

Τουρισμός

Ειδική αναφορά γίνεται στην έκθεση της Επιτροπής για την επίδραση της πανδημίας στον τουρισμό. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, κατέγραψε την πιο συντριπτική μείωση στις διανυκτερεύσεις (-73%) το 2020, έναντι 69% στην Ισπανία, 64% στην Κύπρο και 54% στην Ιταλία. Ο μ.ό. της πτώσης στην Ε.Ε. ήταν 50% για το περασμένο έτος.

Στις προγνώσεις αυτές, όπως ανέφερε ο κ. Τζεντιλόνι, δεν περιλαμβάνονται οι πιθανές «πολύ σημαντικές» θετικές συνέπειες του Recovery and Resilience Facility στο φετινό ΑΕΠ, που σημαίνει ότι μπορεί να αποδειχθούν υπερβολικά απαισιόδοξες. Ο Ιταλός επίτροπος Οικονομίας χαρακτήρισε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης μία «ιστορική ευκαιρία» για τις οικονομίες των κρατών-μελών, υπό τον όρο ότι θα «απορροφηθούν αποτελεσματικά» και θα γίνει «έξυπνη χρήση» τους.

Τέλος, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το 2020 έκλεισε οριακά θετικά –0,3%– σύμφωνα με την Επιτροπή (πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), ενώ για την Ε.Ε. συνολικά ήταν 0,7%. Το 2021 προβλέπεται να αυξηθεί στο 1,4% στην Ευρωζώνη και στο 1,5% στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή