Μετά δυόμισι χρόνια, στο τιμόνι της «Ηλέκτωρ» ξανά ο Λ. Μπόμπολας

Μετά δυόμισι χρόνια, στο τιμόνι της «Ηλέκτωρ» ξανά ο Λ. Μπόμπολας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από μια παρένθεση διάρκειας περίπου δυόμισι ετών, ο Λεωνίδας Μπόμπολας επέστρεψε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της «Ηλέκτωρ», της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου «Ελλάκτωρ», με δραστηριότητα στους τομείς διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας. Την Πέμπτη έγινε γνωστή η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου της «Ηλέκτωρ», όπου καταλαμβάνουν τις θέσεις του προέδρου και αντιπροέδρου ο Ευθύμιος Μπουλούτας και ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος αντίστοιχα, ενώ ως μέλη του Δ.Σ. τοποθετήθηκαν οι Χαράλαμπος Σοφιανός, Γεώργιος Σκουτερόπουλος και Κωνσταντίνος Τούμπουρος. 

Περιβαλλοντικά έργα

Ο κ. Μπόμπολας έχει συνδεθεί με τη δραστηριότητα του ομίλου στον τομέα των περιβαλλοντικών έργων, με την «Ηλέκτωρ» να αναλαμβάνει το 2015 την υλοποίηση της πρώτης σύμπραξης δημοσίου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στα απορρίμματα, που αφορά την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. 

Το καλοκαίρι του 2018, ύστερα από την επικράτηση των αδελφών Καλλιτσάντση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor, o κ. Μπόμπολας απομακρύνθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της «Ηλέκτωρ» και αντικαταστάθηκε από τον Χαράλαμπο Σοφιανό. Ωστόσο, ο κ. Μπόμπολας έχει διατηρήσει το ποσοστό του (12,5457%) στον όμιλο «Ελλάκτωρ», για το οποίο το ολλανδικό fund Reggeborgh έχει αποκτήσει δικαίωμα προαίρεσης, του οποίου η καταληκτική ημερομηνία άσκησης εκπνέει τον Μάρτιο. Μένει να φανεί εάν οι Ολλανδοί, που απέκτησαν τον έλεγχο της εταιρείας κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου, θα προχωρήσουν στην άσκηση του δικαιώματος αγοράς.

Στο τρίτο τρίμηνο του 2020 η «Ηλέκτωρ» εμφάνισε αύξηση κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε ποσοστό 14%, στα 2,7 εκατ. ευρώ, από 2,3 εκατ. ευρώ, μέγεθος που διαμορφώθηκε στα 9,5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εννεάμηνου. Το 2019 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 87,1 εκατ. ευρώ και ανήλθε, σε επίπεδο εννεάμηνου του 2020, σε 75 εκατ. ευρώ. Η «Ηλέκτωρ», κατά τους εννέα μήνες της περασμένης χρονιάς, παρουσίασε καθαρά κέρδη 4,3 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Υπολογίζεται ότι, σε ετήσια βάση, διαχειρίζεται 700.000 τόνους απορριμμάτων και παράγει 32 MWe (ηλεκτρικά μεγαβάτ) από την ενεργειακή αξιοποίηση βιοαερίου. 

Η εταιρεία προσβλέπει στη μεγέθυνση των μεγεθών της μέσω της διεκδίκησης νέων έργων στη διαχείριση απορριμμάτων που προωθούνται, κατά βάση ως ΣΔΙΤ, και δημιουργούν για τους αναδόχους σημαντικές εισροές στο στάδιο της κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως σε ορίζοντα πέντε ετών θα δημοπρατηθούν συμβάσεις στον κλάδο των απορριμμάτων ύψους 5 δισ. ευρώ. Η προηγούμενη διοίκηση του ομίλου «Ελλάκτωρ» έχει υποστηρίξει ότι η «Ηλέκτωρ» διαθέτει τις προϋποθέσεις για εξασφάλιση επαναλαμβανόμενων ροών, αφενός λόγω των συμβάσεων διαχείρισης απορριμμάτων που διαθέτει και αφετέρου εξαιτίας του ευνοϊκού θεσμικού πλαισίου για την ενεργειακή αξιοποίηση μέσω παραγωγής βιοαερίου των αποβλήτων. 

Εκτός Ελλάδας

Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ανήκουν, μεταξύ άλλων, η κατασκευή της μεγαλύτερης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ευρώπη που βρίσκεται στη Σόφια της Βουλγαρίας και έχει δυναμικότητα 410.000 τόνους ανά έτος. Οπως και η μονάδα μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας στη Λάρνακα της Κύπρου, που αποτελεί το πρώτο έργο παγκοσμίως με εκτεταμένο οπτικό διαχωρισμό για την ανάκτηση ανακυκλώσιμων από σύμμεικτα απορρίμματα, δυναμικότητας 190.000 τόνων ανά έτος. Η «Ηλέκτωρ» δραστηριοποιείται και στη Γερμανία, όπου διαθέτει σε λειτουργία 16 μονάδες αναερόβιας χώνευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή