Το Αμστερνταμ εκθρόνισε το Λονδίνο

Το Αμστερνταμ εκθρόνισε το Λονδίνο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κάποιοι πρέπει να αισθάνονται ικανοποίηση από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτοί ίσως να είναι οι Ολλανδοί, οι Γάλλοι και οι Ιρλανδοί, τουλάχιστον ως προς τη μεταφορά χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων από το Λονδίνο στο Αμστερνταμ, το Παρίσι και το Δουβλίνο. Ειδικά το Αμστερνταμ κατά τον μήνα Ιανουάριο ξεπέρασε ως κόμβος συναλλαγών σε μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών και σε παράγωγα το Λονδίνο. Το Euronext και ο ολλανδικός βραχίονας των χρηματιστηρίων CBOE Europe και Turquoise στο Αμστερνταμ διαπραγματεύθηκαν κατά μέσον όρο ημερησίως μετοχές αξίας 9,2 δισ. ευρώ, δηλαδή τετραπλάσιες από τον Δεκέμβριο. Αντιστοίχως, ο όγκος συναλλαγών στο Λονδίνο αιφνιδίως μειώθηκε στα 8,6 δισ. ευρώ, αποσυνδέοντας το Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.) από την ιστορική του θέση ως  βασικού χρηματιστηριακού κόμβου της ευρωπαϊκής αγοράς, σύμφωνα με στοιχεία της CBOE Europe.

Αυτή η αλλαγή ήταν απόρροια του γεγονότος ότι απαγορεύθηκε η διαπραγμάτευση εκ μέρους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν έδρα σε χώρες της Ε.Ε. Οι Βρυξέλλες δεν αναγνωρίζουν τα χρηματιστήρια και τις λοιπές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, θεωρώντας πως δεν υπόκεινται σε ανάλογο με το δικό τους εποπτικό καθεστώς, όπως σχετικώς αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. To να επιτευχθεί αμοιβαία αναγνώριση του καθεστώτος λειτουργίας των αγορών ένθεν κακείθεν της Μάγχης είναι το ζητούμενο στις συνομιλίες, οι οποίες θα πρέπει θεωρητικά να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου, καταλήγοντας σε συμφωνία, η οποία θα διέπει τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και την ισοδύναμη πρόσβαση στις δύο αγορές.

Η ισοδυναμία

Χωρίς αυτή τη λεγόμενη ισοδυναμία για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών συναλλαγών, συντελέστηκε μια άμεση μετακίνηση πράξεων αξίας 6,5 δισ. ευρώ από το Η.Β. στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφ’ ης στιγμής η μεταβατική περίοδος για τη χώρα έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Ο όγκος των συναλλαγών που μετακινήθηκε προς ανατολάς σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήταν σχεδόν το ήμισυ όσων παραδοσιακά διαχειρίζονταν οι τράπεζες, οι χρηματομεσίτες και χρηματιστές στο Λονδίνο. Κατά ορισμένους αναλυτές και στελέχη χρηματοπιστωτικών ομίλων, εάν είχε συμφωνηθεί ένα καθεστώς ισοδυναμίας, αφενός δεν θα μετακινούνταν τόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας εκτός Λονδίνου, αφετέρου η φορολογική επιβάρυνση θα περιοριζόταν στις επιπτώσεις που θα είχε η μεταφορά των συναλλαγών στα κέρδη των εταιρειών οι οποίες είχαν συμμετοχή σε αυτές. Σημειωτέον πως ο κλάδος συνεισέφερε σχεδόν 76 δισ. στερλίνες στα κρατικά ταμεία της Βρετανίας πέρυσι. «Το Λονδίνο ως χρηματοπιστωτικός κόμβος είχε συμβολική σημασία πέραν από ουσιαστική και τώρα χάνει τον ρόλο του αυτό στην Ε.Ε., αν και έχει την ευκαιρία να χαράξει τη δική του αυτόνομη πορεία», δήλωσε ο Ανίς Πουάρ, αναλυτής σε θέματα δομής αγοράς στην Rosenblatt Securities στο Λονδίνο.«Οι διαχειριστές κεφαλαίων θα ανησυχούν περισσότερο για τη διαθεσιμότητα ρευστότητας και το κόστος πραγματοποίησης συναλλαγών, παρά για το εάν εκτελείται μια εντολή στο Λονδίνο ή το Αμστερνταμ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πάντως, φαίνεται πως η βρετανική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ισοδυναμία, επειδή πιστεύει ότι ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα ρυθμιστεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Αγγλίας παρά από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με αναλυτές. Το Παρίσι και το Δουβλίνο είχαν επίσης μικρές αυξήσεις στις συναλλαγές τους τον Ιανουάριο, αλλά το Αμστερνταμ εξασφάλισε τη μερίδα του λέοντος. Από την αρχή του έτους έχει επίσης αυξήσει τις δραστηριότητές του σε σουάπ και συναλλαγές σε κρατικά ομόλογα, τα οποία προηγουμένως διαπραγματεύονταν στη βρετανική πρωτεύουσα. Τέλος, το αμερικανικό χρηματιστήριο Intercontinental Exchange θα μεταφέρει στο Αμστερνταμ την αγορά εμπορίας ρύπων, όπου ο καθημερινός όγκος συναλλαγών φθάνει το 1 δισ. ευρώ, αν και ο βραχίονας εκκαθάρισής τους θα παραμείνει στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή