Δύο νέοι διαγωνισμοί για Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Δύο νέοι διαγωνισμοί για Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Eντός Φεβρουαρίου οι νέες προκηρύξεις με χαμηλότερο ελάχιστο τίμημα

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμέσως επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και εντός Φεβρουαρίου, αναμένεται να δημοσιευθεί η νέα προκήρυξη για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τόσο από την Ειδική Διαχείριση όσο και από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Οι δύο αυτοί διαγωνισμοί, οι οποίοι θα κινηθούν παράλληλα, έρχονται σε συνέχεια της άγονης διαδικασίας που προηγήθηκε για αμφοτέρους και η οποία αποδίδεται στη «μαξιμαλιστική», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αρχική προσέγγιση της ΕΤΑΔ για το τίμημα.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά επιχειρείται να πουληθούν με δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς, καθώς από τη συνολική έκταση της τάξης των 650 στρεμμάτων, η μισή ανήκει στην Ειδική Διαχείριση και η άλλη μισή στην ΕΤΑΔ. Αυτό το καθεστώς προέκυψε προκειμένου να τακτοποιηθεί το σύνολο της έκτασης και των εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν επί σειρά δεκαετιών υπό ένα άναρχο καθεστώς και με πολλά αυθαίρετα κτίσματα. Ετσι προέκυψαν οι δύο χωριστές ιδιοκτησίες και οι δύο χωριστοί διαγωνισμοί.

Στο διαγωνισμό όμως που έκανε η ΕΤΑΔ για το δικό της τμήμα έθεσε ως ελάχιστο τίμημα τα 55 εκατομμύρια, ποσό που αποδείχθηκε πως ήταν αρκετά υψηλό από το γεγονός ότι δεν συμμετείχε κανείς. Μάλιστα, επειδή οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές επιδιώκουν την απόκτηση του συνόλου της έκτασης, εκτιμάται πως υπονομεύθηκε και ο διαγωνισμός του Ειδικού Διαχειριστή που είχε προηγηθεί και ο όποιος παρήγαγε μία μόνον ανταγωνιστική προσφορά στα 15,1 εκατομμύρια. Ο ενδιαφερόμενος αγοραστής ήταν η Pyletech, συμφερόντων του επιχειρηματία Θεόφιλου Πριόβολου, η οποία «προφανώς και επιφυλάχθηκε στο τίμημα αφού θα έπρεπε να καταβάλει πρόσθετα ποσά και για τον δεύτερο διαγωνισμό, αυτόν της ΕΤΑΔ», αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν από κοντά και τις διαδικασίες. Να σημειωθεί πως όποιος επενδυτής αποκτήσει τελικά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα πρέπει, πέραν του τιμήματος, να καταβάλει και ποσά που υπολογίζεται ότι μπορεί να προσεγγίσουν ακόμη και τα επίπεδα των 10 εκατομμυρίων, προκειμένου να ολοκληρώσει την τακτοποίηση αυθαιρέτων και να εξοφλήσει κάποιες ακόμη εκκρεμότητες.

Το υπουργείο Οικονομικών, που έχει και τον ρόλο του επισπεύδοντος στη διαδικασία, έχει ωριμάσει τα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να μπει τέλος στην περιπέτεια αυτών των ναυπηγείων, που έχει διαρκέσει περισσότερο από μία δεκαετία. Επιπλέον, έχει τοποθετήσει τον Ειδικό Διαχειριστή εκεί, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ανακτήσει επιδοτήσεις που κρίθηκαν παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των οποίων το ύψος μαζί με τις προσαυξήσεις κινείται στα επίπεδα των 700 εκατομμυρίων. Ετσι το όποιο έσοδο προκύψει θα πιστωθεί σε αυτόν τον λογαριασμό. Σημειώνεται, δε, πως το Δημόσιο πληρώνει πρόστιμο της τάξης των 6 εκατομμυρίων ετησίως για όσο χρόνο δεν προχωράει η διαδικασία της ανάκτησης, δηλαδή η πώληση των ναυπηγείων. Τις τελευταίες εβδομάδες κατεβλήθη σημαντική προσπάθεια ώστε να μπορέσουν να συντονιστούν οι αρμόδιοι στην ΕΤΑΔ με τον Ειδικό Διαχειριστή, που έχει τοποθετήσει ελληνικό δικαστήριο μέσα από τη σχετική πρόνοια του πτωχευτικού δικαίου, και να μην ανταγωνίζονται ακούσια ο ένας τον άλλον για το τίμημα. Μάλιστα, προκειμένου να γίνει ελκυστικότερος ο νέος διαγωνισμός της ΕΤΑΔ, ο οποίος θα προβλέπει πολύ χαμηλότερο ελάχιστο τίμημα, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, εξετάζεται σενάριο δυνατότητας αποπληρωμής του τιμήματος σε βάθος χρόνου. Οσον αφορά τους υποψήφιους επενδυτές , η πραγματικότητα όπως προκύπτει από τους δύο ήδη διενεργηθέντες άγονους διαγωνισμούς, είναι πως το ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία περιορίζεται σε έναν κυρίως υποψήφιο, την Pyletech, που κατέθεσε και τη μία δεσμευτική προσφορά στον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή. Η εταιρεία αυτή με ανακοινώσεις της κατά το τελευταίο διάστημα, και πριν και μετά τους διαγωνισμούς, έχει επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της χωρίς, όπως δηλώνει, να συνδέει άμεσα το επιχειρησιακό της πλάνο με την ανάληψη μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Μιλάει μάλιστα για επενδύσεις της τάξης των 700 εκατομμυρίων σε βάθος χρόνου και για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και προϊόντων καθώς και δημιουργία κέντρου έρευνας και καινοτομίας.

Στον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή προσφορά, συμβολικού όμως ύψους και μία ανταγωνιστική όπως τη χαρακτήρισε ίδια, είχε καταθέσει και η ONEX, γνωστή από τη συμμετοχή της στα ναυπηγεία της Σύρου και την προσπάθεια επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές της διοίκησής της, η προσοχή της παραμένει επικεντρωμένη στα ναυπηγεία της Ελευσίνας και δεν προτίθεται να εμπλακεί ανταγωνιστικά στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Θέση την οποία η αγορά εξηγεί με βάση τις δεσμεύσεις που φαίνεται να έχει δώσει και λάβει στην ελληνική και στην αμερικανική κυβέρνηση.

Τι θα γίνει με τους εργαζομένους

Κρίσιμο για την επομένη ημέρα των Ναυπηγείων είναι το ζήτημα των εργαζομένων, καθώς οι περίπου 780 απασχολούμενοι σήμερα στα ναυπηγεία ναι μεν θα αποζημιωθούν από τον ειδικό εκκαθαριστή πλην όμως αναμένεται να αξιώσουν την πρόσληψή τους από την όποια νέα ιδιοκτησία. Είναι φυσικό ο νέος ιδιοκτήτης να απασχολήσει έναν αριθμό, πιθανόν και μεγάλο, εξ αυτών προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει το συγκρότημα, αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσον θα μπορέσει να ικανοποιήσει το σύνολο των 780 εργαζομένων προσλαμβάνοντάς τους όλους. Ακόμη όμως και αν προσλάβει έναν ελάχιστο αριθμό 300 εργαζομένων, θα έχει μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας άνω των 500.000 από την πρώτη ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή