Νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέσμη μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως η παράταση της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και η ρύθμισή τους σε έως και 48 δόσεις, αλλά και η παράταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» τον Μάρτιο, περιλαμβάνονται σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για θέματα της ΑΑΔΕ. Στο ίδιο νομοσχέδιο, άλλωστε, κατατέθηκε και η τροπολογία που καθορίζει τις προϋποθέσεις προκαταβολής σύνταξης έως και 384 ευρώ στους δικαιούχους, όπως αποκάλυψε η «Κ».

Αναλυτικά, οι δύο τροπολογίες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν το «πάγωμα» έως το τέλος του έτους των ασφαλιστικών εισφορών που η πληρωμή τους ήδη είχε παραταθεί κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Επίσης, επεκτείνεται έως και τον Μάρτιο ο μηχανισμός «Συν-Εργασία» και παρατείνονται οι διατάξεις για την αναστολή εργασίας, ώστε να καλύπτουν τους εργαζομένους που προσελήφθησαν έως την 31η Ιανουαρίου 2021. 

Τουρισμός

Παράλληλα, προβλέπεται περαιτέρω κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων, που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της COVID-19, εμφανίζοντας σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών. Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εισφορές για τα τουριστικά καταλύματα δωδεκάμηνης λειτουργίας που κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1ης Σεπτεμβρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Για τα καταλύματα που είχαν αντίστοιχη πτώση τζίρου για την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020, οι εργοδοτικές εισφορές καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα 1 Ιανουαρίου 2021 – 31 Μαρτίου 2021. 

Καλλιτέχνες

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.

Με στόχο την αναβάθμιση των τηλεφωνικών κέντρων και ιστοσελίδων του υπουργείου Εργασίας και των εποπτευόμενων οργανισμών, άλλη διάταξη προβλέπει τη δυνατότητα του υπουργείου να κάνει χρήση της διαδικασίας ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147). 

Απαγόρευση μετατάξεων

Τέλος, θεσπίζεται η απαγόρευση για δύο χρόνια – από τη θέση της τροπολογίας σε ισχύ– των μετατάξεων, αποσπάσεων ή άλλων μορφών μετακίνησης υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ. Μάλιστα, τυχόν διαδικασίες που ήταν εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος της τροπολογίας δεν ολοκληρώνονται.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή