Έλλειμμα 1,5 δισ. τον Ιανουάριο λόγω του lockdown

Έλλειμμα 1,5 δισ. τον Ιανουάριο λόγω του lockdown

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παράταση των περιοριστικών μέτρων κόστισε τον Ιανουάριο σχεδόν 500 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό, σε σύγκριση με αυτό που είχε προβλεφθεί δύο μήνες πριν, στον προϋπολογισμό του 2021. Η επιδείνωση αναμένεται να συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο, λόγω της εφαρμογής του πλήρους lockdown.

Tα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό ήταν 1,561 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, έναντι στόχου για έλλειμμα 1,091 δισ. ευρώ, που έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2021. Το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 1,473 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 1,031 δισ. ευρώ.

Η επιδείνωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα. Τα καθαρά έσοδα ήταν 3,848 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 812 εκατ. ευρώ ή 17,4%, έναντι της εκτίμησης του προϋπολογισμού. 

Τα έσοδα από φόρους, πάντως, ήταν μειωμένα κατά 295 εκατ. ευρώ ή 7,4%, έναντι του στόχου. Ετσι, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σχολίασε: «Η μείωση αυτή οφείλεται στις επιπτώσεις του lockdown, που κράτησε περισσότερο απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί όταν καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός, αντανακλά εντούτοις τη διατήρηση μιας ικανοποιητικής κουλτούρας πληρωμών από την πλευρά των φορολογουμένων, που αποτελεί θετική παρακαταθήκη για τα δημόσια οικονομικά όταν την επόμενη μέρα ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας».

Τα έσοδα του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων ήταν μειωμένα κατά 615 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Αντίθετα, οι δαπάνες του ΠΔΕ ήταν αυξημένες κατά 597 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, καθώς αποφασίστηκε να πληρωθεί μερικώς το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής με πόρους του ΠΔΕ. 

Για μέτρα στήριξης έχουν πληρωθεί τον Ιανουάριο σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το μεγαλύτερο μέρος, 907 εκατ. ευρώ, αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, 386 εκατ. ευρώ την αποζημίωση ειδικού σκοπού και 19 εκατ. ευρώ την αποζημίωση των ιδιοκτητών για τα μειωμένα μισθώματα που λαμβάνουν.

Προς το παρόν, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών βαδίζει με την υπόθεση ότι η πανδημία θα διαρκέσει όσο είχε υπολογισθεί, έως το τέλος Μαρτίου ή δύο εβδομάδες παραπάνω. 

«Θα υπάρχουν περιορισμοί ώς τον Απρίλιο και μετά η εικόνα θα καθαρίσει», έλεγε χθες πηγή του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να αποκλείει ενδεχόμενο κάποιων μέτρων στήριξης και τον Μάιο. Η ένταση των περιορισμών και των μέτρων στήριξης είναι, ωστόσο, μεγαλύτερη από αυτήν που είχε εκτιμηθεί.

Η ίδια πηγή, εξάλλου, δεν απέκλειε θετική έκπληξη στη συνέχεια, λόγω της συσσωρευμένης ζήτησης. Οπως τόνισε, το λιανεμπόριο έχει τεράστια σημασία, αντιπροσωπεύοντας το 40%-50% του κόστους των περιορισμών, κατά το πρώτο τρίμηνο. Στη συνέχεια, το δεύτερο τρίμηνο, προτεραιότητα έχει ο τουρισμός και η εστίαση.

Σχετικά με την υποχρέωση πραγματοποίησης του 30% των δαπανών με ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Μάρτιο, ανάλογα με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

Ταμείο Ανάκαμψης

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο υπολογίζεται να ξεκινήσουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, με εθνικούς πόρους, έως ότου εισπραχθούν οι κοινοτικοί, είπε χθες η πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών θα είναι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», τα προγράμματα κατάρτισης και η αγορά των ταμειακών μηχανών, που θα συνδέονται online με τις φορολογικές αρχές.

Σε επίπεδο εργαλείων στήριξης, παίρνει σειρά αυτό που προβλέπει επιδότηση παγίων δαπανών. Οπως τόνισε χθες η πηγή του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αποφασιστεί το μέγεθος της στήριξης, θα αφαιρούνται οι επιχορηγήσεις που έχουν ήδη δοθεί, όπως οι αναστολές εργασίας. «Στο μέτρο των παγίων δαπανών θα αφαιρεθούν όλες οι ενισχύσεις που κάποιες επιχειρήσεις έχουν λάβει», είπε χθες στη Βουλή ο κ. Σκυλακάκης.

Εξάλλου, ο επόμενος, 7ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής διευκρινίσθηκε ότι θα έχει ως έτος βάσης για τη σύγκριση του τζίρου το 2019 και όχι το 2020, εφόσον από τον Μάρτιο του 2020 είχε ξεκινήσει η πανδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή