Στήριξη Ε.Ε. στις επιχειρήσεις

Στήριξη Ε.Ε. στις επιχειρήσεις

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μια πρώτη προσέγγιση στο κοινωνικό και οικονομικό ναρκοπέδιο της επόμενης μέρας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς θα αποσυρθούν με την ανάκαμψη τα οριζόντια μέτρα στήριξής τους, έκαναν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τηλεδιάσκεψη, μίλησε για τις «δύσκολες μέρες» που έρχονται και για το σύνθετο έργο του διαχωρισμού των βιώσιμων επιχειρήσεων, οι οποίες ενδεχομένως να λάβουν περαιτέρω στήριξη, και των μη βιώσιμων που θα αφεθούν να πτωχεύσουν αν δεν βρεθούν ιδιωτικά κεφάλαια για να τις ενισχύσουν. «Δεν είναι ένα θέμα για αύριο το πρωί, αλλά θα μας απασχολήσει μέσα στο 2021», λέει στην «Κ» πηγή με γνώση των διαβουλεύσεων.

Εξακολουθεί να υπάρχει απόλυτη συναίνεση ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας πρέπει να διατηρηθούν βραχυπρόθεσμα, αλλά σταδιακά «θα κινηθούμε προς μία πιο στοχευμένη προσέγγιση» αντί της υφιστάμενης οριζόντιας, όπως ανέφερε ο κ. Ντόνοχιου. 

Στη συζήτηση, πάντως, χθες οι υπουργοί δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες για το πότε θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία και τι κριτήρια θα χρησιμοποιηθούν. Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, από την πλευρά του, ανέδειξε τη σημασία της συμφωνίας για την πρόωρη υιοθέτηση του common backstop, μέσω του οποίου ο μηχανισμός σταθερότητας θα χρηματοδοτήσει τον τραπεζικό τομέα σε περίπτωση γενικευμένου κύματος πτωχεύσεων.

Μία πιο εστιασμένη συζήτηση επί του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει στην κάθε χώρα σχετικά με τις πτωχεύσεις θα λάβει χώρα στη συνεδρίαση του Απριλίου. Αρμόδιος αξιωματούχος της Ε.Ε. τόνιζε την περασμένη εβδομάδα πόσο μεγάλες είναι οι διαφορές στο πεδίο αυτό σε διαφορετικές χώρες της Ευρωζώνης και άρα πόσο δύσκολη θα είναι η έστω και μερική εναρμόνιση μεταξύ τους.

Ο κ. Ντόνοχιου ανέφερε επίσης ότι το Eurogroup θα δημοσιοποιήσει έως τις αρχές του καλοκαιριού τις δημοσιονομικές συστάσεις του για το 2022. Ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει προκαταρκτική καθοδήγηση για το πώς θα προσεγγίσει το ζήτημα της άρσης ή μη της ρήτρας γενικής εξαίρεσης το επόμενο έτος.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στην τοποθέτησή του, υποστήριξε ότι η παράταση των περιοριστικών μέτρων καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης. Τόνισε, επίσης, ότι η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη σε χώρες των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα των υπηρεσιών και τους κλάδους του, όπως είναι ο τουρισμός.

Στην ατζέντα της τηλεσυνεδρίασης των 19 υπουργών Οικονομικών ήταν οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης (στον απόηχο των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν) αλλά και ο διεθνής ρόλος του ευρώ και η στρατηγική της Κομισιόν για την ενίσχυσή του. Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε ότι οι προβλέψεις της Επιτροπής για την ανάκαμψη βασίζονται στην εκτίμηση ότι τα περιοριστικά μέτρα για λόγους δημόσιας υγείας θα αρχίσουν να χαλαρώνουν προς τα τέλη του β΄ τριμήνου και θα καταργηθούν σταδιακά στο β΄ εξάμηνο του έτους. Για να γίνει αυτό, είπε, είναι «κρίσιμο» να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμού ανά την Ε.Ε.  

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε τη σημασία του Recovery and Resilience Facility για την επίτευξη μιας «ανθεκτικής ανάκαμψης διαρκείας». Υπενθυμίζεται ότι στις πρόσφατες χειμερινές της προβλέψεις, η Επιτροπή δεν έχει υπολογίσει τις θετικές συνέπειες του RRF. Η Ελλάδα, μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, έχει τον υψηλότερο δείκτη επιχορηγήσεων από το εργαλείο ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή