Βρετανία: η πράσινη ενέργεια νίκησε τα ορυκτά

Βρετανία: η πράσινη ενέργεια νίκησε τα ορυκτά

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περασμένο έτος κατεγράφη μια πρωτοφανής εξέλιξη στη βρετανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή πράσινης ενέργειας υπερέβη για πρώτη φορά την παραγωγή από υδρογονάνθρακες και γενικώς από ορυκτά καύσιμα. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, πρόκειται για βήμα στη σωστή κατεύθυνση. 

Σύμφωνα, όμως, με σχετική έκθεση που εκπόνησε το Imperial College London για λογαριασμό του ομίλου Drax, είναι εξίσου αναγκαίες οι τεχνολογίες όπως η πυρηνική ενέργεια, η χρήση του υδρογόνου και οι τεχνολογίες εγκλωβισμού του άνθρακα προκειμένου να λειτουργούν συμπληρωματικά όταν δεν επαρκεί η ηλιοφάνεια ή οι άνεμοι.

Ειδικότερα η αιολική ενέργεια παρήγαγε πέρυσι το ¼ του ηλεκτρισμού στη Βρετανία. Αυτή η αύξηση της παραγωγής είχε, όμως, ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος της παραγωγής κατά 346 εκατ. δολάρια εξαιτίας ελλείψεων στο δίκτυο. Συνολικά η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στη Βρετανία μειώθηκε κατά 6% πέρυσι, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα μειώθηκε κάτω από τις 100 τεραβατώρες για πρώτη φορά μετά το 1960. Μιλώντας στο Bloomberg ο δόκτωρ Ιαν Στάφελ του Imperial College London υπογράμμισε ότι «τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουμε ώστε να επιτύχουμε το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα θα είναι πιο δύσκολα, καθώς πρέπει να πάμε πολύ πέραν του να αυξάνουμε την αιολική και την ηλιακή ενέργεια».

Κοινή διαπίστωση των εμπειρογνωμόνων του κλάδου είναι πως η στροφή σε οικονομίες περισσότερο εξαρτημένες από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεπάγεται και μεγάλες αυξομειώσεις στην παραγωγή ενέργειας. Ο λόγος είναι απλούστατα ότι τις κρύες και συννεφιασμένες ημέρες πέφτει η παραγωγή και αυτομάτως αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας. Παράλληλα, όμως, τις περιόδους κατά τις οποίες η παραγωγή είναι αυξημένη και η ζήτηση μειωμένη, όπως για παράδειγμα, στη διάρκεια της νύχτας ή του Σαββατοκύριακου και των αργιών, τότε αυξάνεται το κόστος για τους καταναλωτές, καθώς οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να πληρώνονται από τον πάροχο που διαχειρίζεται το δίκτυο.

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Βρετανίας προειδοποίησε επανειλημμένως για το ενδεχόμενο ανεπάρκειας στην παραγωγή στη διάρκεια του χειμώνα όταν η ζήτηση βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ είναι περιορισμένες οι δυνατότητες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Μια δυνατότητα αναπλήρωσης των ελλείψεων ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας όπως είναι οι μπαταρίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή