ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφιάλτης η πανδημία για τους ζυθοποιούς

Εφιάλτης η πανδημία για τους ζυθοποιούς

Θύμα της πανδημίας είναι και η μπίρα, ένα ποτό αρκετά δημοφιλές σε χώρες όπως η Γερμανία και η Βρετανία. Οι μειωμένες πωλήσεις που έφεραν τα συνεχόμενα lockdowns έχουν πλήξει σημαντικά τους Γερμανούς ζυθοποιούς, κυρίως μάλιστα, όσους προμηθεύουν εστιατόρια και μπαρ που έχουν μείνει κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορταζ της Deutsche Welle, αρκετοί Γερμανοί ζυθοποιοι αναγκάζονται να πετάξουν εκατομμύρια λίτρα μπίρα λόγω της μειωμένης κατανάλωσης και της συνεπακόλουθης υποχώρησης των πωλήσεων. «Πρόκειται για εφιάλτη», σχολιάζει στην DW ο επικεφαλής της ζυθοποιίας του Ντίσελντορφ Füchschen, Πέτερ Κένιγκ. Ο ίδιος αναγκάζεται να πετάξει τώρα 2.000 με 3.000 λίτρα μπίρα Alt (παραδοσιακή μπίρα του Ντίσελντορφ) που είχε εμφιαλωθεί τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον διευθυντή του συνδέσμου Γερμανών ζυθοποιών Χόλγκερ Αϊχελε, τις μεγαλύτερες ζημίες έχουν υποστεί οι ζυθοποιοί που τροφοδοτούν μπαρ, γιορτές και εκδηλώσεις. Καθότι μπαρ, μπιραρίες και εστιατόρια παραμένουν κλειστά και δεν επιτρέπονται μεγάλες εκδηλώσεις, οι ζυθοποιίες έχουν κατεβάσει ρολά. Επίσης, οι έμποροι επιστρέφουν τελευταία όλο και μεγαλύτερες ποσότητες μπίρας στις ζυθοποιίες προκειμένου να καταστραφεί το εμπόρευμα. «Αυτό συμβαίνει τώρα παντού σε όλη τη Γερμανία», λέει στην DW ο εκδότης του κλαδικού περιοδικού Inside Νίκλας Οτερ. Δραματική, ωστόσο, είναι η εικόνα και στη Μεγάλη Βρετανία. Λόγω και των κλειστών παμπ, που αποτελεί έναν αγαπημένο χώρο συνάντησης των Βρετανών, έπρεπε να καταστραφούν σχεδόν 59 εκατομμύρια λίτρα βαρελίσια μπίρα, όπως υπολόγισε η British Beer and Pub Association σύμφωνα με το BBC. Και εκεί η ημερομηνία λήξης αναγκάζει τους εμπόρους να επιστρέψουν τα προϊόντα στις ζυθοποιίες. Το μεγαλύτερο μέρος της βρετανικής μπίρας αποσύρθηκε ήδη κατά το πρώτο απαγορευτικό της περασμένης άνοιξης, ενώ ένα μικρότερο μέρος καταστράφηκε κατά το χειμερινό lockdown.

Στη Γερμανία, το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στο δεύτερο lockdown. Ολο και περισσότερα προϊόντα, κυρίως βαρελίσια μπίρα που πωλείται σε εστιατόρια, ξεπέρασαν την ημερομηνία λήξης και έπρεπε να πεταχτούν, εξηγεί ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Εμπορίας και Διανομής Ποτών Ντιρκ Ράινσμπεργκ. Λόγω λοιπόν αυτής της κατάστασης, για τις επιχειρήσεις του κλάδου οι ζημίες πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Οπως αναφέρει η DW, ανησυχία έχουν προκαλέσει στους ζυθοποιούς όσα βαρέλια έχουν ημερομηνία λήξης Φεβρουάριο και Μάρτιο καθώς σε περίπτωση που το lockdown παραταθεί –κάτι που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο–, τότε όλα αυτά θα καταλήξουν στα σκουπίδια. Αντίθετα, ζυθοποιοί της γερμανικής Veltins δεν αναγκάστηκαν να πετάξουν μπίρα κατά το πρώτο lockdown, ωστόσο, σύμφωνα με τη Veltins, την τρέχουσα περίοδο ενδεχομένως να πρέπει να καταστραφούν μερικές χιλιάδες λίτρα. Αρκετοί Γερμανοί ζυθοποιοί αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν την παραγωγή τους μετά το πρώτο lockdown όπως σημειώνει ο σύνδεσμος ζυθοποιών Κολωνίας. «Το πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα, πόσο θα διαρκέσει», λέει στην DW ο διευθυντής του συνδέσμου Κρίστιαν Κέρνερ, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα με προοπτική ανοίγματος για ζυθοποιούς και εστιάτορες. Ιδιαίτερα πικρό, όπως λέει, είναι ότι το νυν απαγορευτικό πλήττει τους πιο επικερδείς μήνες για την κολωνέζικη μπίρα Kölsch. «Ακυρώθηκε το καρναβάλι, που ως οικονομικός παράγοντας είναι καθοριστικός».