Τα πακέτα στήριξης ενισχύουν και τις αγορές

Τα πακέτα στήριξης ενισχύουν και τις αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεσούσης της πιο μακροσκελούς περιόδου ανόδου των τελευταίων 17 ετών βρίσκονται οι αγορές μετοχών ανά τον κόσμο, καθώς επικρατεί παντού η αισιοδοξία πως επίκειται ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Οπως επισημαίνει το Reuters, μεταξύ επενδυτών επικρατεί μια ασυνήθης ευφορία με αποτέλεσμα την άνοδο του bitcoin αλλά και μετοχών χαμηλής αξίας, και μοχλός όλης αυτής της ανόδου είναι τα πακέτα στήριξης των οικονομιών και η προσδοκία για το νέο πακέτο Μπάιντεν ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.

Ο δείκτης αναδυόμενων και αναπτυγμένων αγορών MSCI έχει σημειώσει άνοδο επί 12 συναπτές συνεδρίες, ενώ οι δείκτες των αμερικανικών μετοχών κινούνται ανοδικά μετά την αργία της Δευτέρας. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντιθέτως, σημείωναν μικρές απώλειες χθες μετά το ράλι της Δευτέρας. Παράλληλα, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» παρέμειναν χθες κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών στα οποία είχαν εκτιναχθεί τη Δευτέρα. Αιτία και πάλι η κακοκαιρία που έχει πλήξει καίρια το σύστημα ηλεκτροδότησης του Τέξας και έχει διακόψει την παραγωγή πετρελαίου στο σημαντικότερο κοίτασμα σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Σχεδόν 5 εκατ. άνθρωποι σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ έχουν μείνει στο σκοτάδι, καθώς κατοικίες και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ετσι, το αργό Δυτικού Τέξας κινείτο αργά το απόγευμα γύρω στα 60 δολάρια το βαρέλι και το Brent γύρω στα 62 δολάρια το βαρέλι.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, τα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου σημείωναν χθες άνοδο 7%. Εν μέσω, άλλωστε, των προσδοκιών για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας κινούνται ανοδικά και οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων εν αναμονή της αυξημένης ζήτησης και κυρίως από την Κίνα. Οι τιμές του χαλκού βρίσκονταν χθες στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν σημειώσει από το 2012, ενώ η Citigroup προβλέπει πως οι τιμές του θα εκτοξευθούν στις 10.000 ο τόνος μέσα στους επόμενους 6 με 12 μήνες. Η αισιοδοξία στρέφει τους επενδυτές στην ανάληψη κινδύνου με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι επενδύσεις των ασφαλών καταφυγίων. Ανάμεσά τους τα δεκαετή ομόλογα του γερμανικού και του βρετανικού δημοσίου που υποχωρούσαν, με τις αποδόσεις τους να αυξάνονται κατά πέντε μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σημείωναν επίσης άνοδο κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,25%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή