Σταθεροποιητικές κινήσεις μετά την τετραήμερη άνοδο

Σταθεροποιητικές κινήσεις μετά την τετραήμερη άνοδο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεταβλητότητα αλλά και επιφυλακτικότητα κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθώντας τις τάσεις που κυριάρχησαν και στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά τα νέα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν στο άνοιγμα της συνεδρίασης στη Wall Street, με τους επενδυτές να δοκιμάζουν τις αντοχές και τις άμυνες του Γενικού Δείκτη γύρω από τις 800 μονάδες, μετά και την τετραήμερη ανοδική κίνηση που προηγήθηκε. Οι ρευστοποιήσεις επικεντρώθηκαν σε τίτλους από τον κλάδο των τραπεζών και της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ωστόσο ήταν ελεγχόμενες, με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και να καταδεικνύει ότι η επενδυτική κοινότητα τηρεί στάση αναμονής.

Ζητούμενο για τις επόμενες συνεδριάσεις, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, είναι η κατοχύρωση των τρεχόντων επιπέδων ή και η περαιτέρω ενίσχυση του Γενικού Δείκτη, δεδομένου ότι το διεθνές επενδυτικό κλίμα παραμένει υποστηρικτικό, με τον χρόνο να λειτουργεί υπέρ των αγοραστών. Η πρόσφατη «κορυφή» των 825 μονάδων αποτελεί το πρώτο σημείο αντίστασης της αγοράς, όπως επισημαίνουν, με τη βραχυπρόθεσμη τάση να είναι ανοδική, ωστόσο θα χρειαστεί μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών και καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές για να συνεχιστεί.

Στα στατιστικά του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,06% στις 795,91 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά άγγιξε τις 803,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,05 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,10% στις 1.895,50 μονάδες και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε επίσης οριακές απώλειες της τάξης του 0,06% στις 1.124,21 μονάδες.

Οι ισχυρότερες πιέσεις σημειώθηκαν στον τραπεζικό δείκτη μετά την υπεραπόδοση των προηγούμενων ημερών, ο οποίος έκλεισε μα πτώση 1,37% στις 465,09 μονάδες, με την Alpha Bank στο -2,53%, την Eurobank στο -1,32% και την Εθνική στο -1,32%, ενώ κέρδη 3,07% σημείωσε η Πειραιώς ξεχωρίζοντας στο ταμπλό.

Tο Χρηματιστήριο φαίνεται να «προσπερνά» κάπως τη δυσμενή εικόνα της οικονομίας, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή», προεξοφλώντας ότι η υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος, παρά τις καθυστερήσεις, θα οδηγήσει τελικά σε άρση των περιοριστικών μέτρων και στην έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης με την υποβοήθηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα εισρεύσουν. Προκρίνει δε, όπως τονίζει, το αισιόδοξο σενάριο της υλοποίησης των παραπάνω περί το καλοκαίρι προσπερνώντας εναλλακτικά σενάρια.

Ετσι, παρά τη συνέχιση της συναλλακτικής υποτονικότητας, «αχίλλειος πτέρνα» για το ελληνικό χρηματιστήριο, η εναλλαγή των δεικτοβαρών τίτλων (τραπεζικών, μετοχών εκπροσώπων του ενεργειακού κλάδου και τελευταία και των διυλιστηρίων) οδήγησε απροσδόκητα στην επάνοδο του Γενικού Δείκτη κοντά στις 800 μονάδες, με τις 805 μονάδες να συνιστούν κρίσιμο όριο αντίστασης. Η περαιτέρω ωστόσο ανοδική κίνηση απαιτεί ουσιαστικούς καταλύτες και αισθητή συναλλακτική αναβάθμιση για να συντελεστεί, ενώ δεν έχει αναιρεθεί και το ενδεχόμενο επανόδου σε πλαγιοκαθοδική κίνηση, επισημαίνει ο κ. Τζάνας.

Την ίδια ώρα, η ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ιταλίας από τον Μάριο Ντράγκι είναι έμμεσα ευεργετική και για την ελληνική οικονομία που έχει ανάλογα με την Ιταλία προβλήματα, όπως υπερχρέωση και βαθιά ύφεση. Ο Ντράγκι αναμένεται να επιδιώξει την παράταση της δημοσιονομικής στήριξης του ευρωπαϊκού Νότου κατά τη θητεία του, καθώς έχει συνειδητοποιήσει τις σκοτεινές διεργασίες που συντελούνται για μεγάλα κοινωνικά στρώματα από τις τεχνολογικές αλλαγές που επιταχύνονται στον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας. Δεν είναι ωστόσο καθόλου σίγουρο ότι θα πετύχει η αποστολή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή