ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Mytilineos ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στην πράσινη ενέργεια

Η Mytilineos ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στην πράσινη ενέργεια

Mε εξαγορές έργων ΑΠΕ αλλά και την υπογραφή του πρώτου διμερούς συμβολαίου PPA στην Ελλάδα, η Mytilineos επιταχύνει τον βηματισμό της προς τη νέα εποχή της ενεργειακής μετάβασης, συμβάλλοντας καταλυτικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την κλιματική αλλαγή. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,48 GW, ιδιοκτησίας της Egnatia Group. To σύνολο του χαρτοφυλακίου έχει υπαχθεί στη διαδικασία των στρατηγικών επενδύσεων (fast track), ενώ εκτιμάται ότι η κατασκευή τους θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. Επιπλέον, η Mytilineos θα αποκτήσει το σύνολο του χαρτοφυλακίου 21 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και 4 πρόσθετων υπό ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, ενεργειακά επικουρούμενων από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, επίσης από την Egnatia Group. To συνολικό κόστος για τη Mytilineos, τόσο στο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων όσο και για το χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, θα φτάσει τα 56 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, στη σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει τη βαρύτητα που δίνει στο κομμάτι της αποθήκευσης ενέργειας, καθώς αποτελεί μια βασική παράμετρο για την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας μονάδων ΑΠΕ. «H Mytilineos, αναπτύσσοντας έργα αποθήκευσης, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο μονάδων παραγωγής ενέργειας και να καταστεί μια εταιρεία με ανεπτυγμένες δυνατότητες και ευελιξία, όπως απαιτείται για τις ενεργειακές εταιρείες του μέλλοντος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Μytilineos ανέτρεψε, τέλος, και τα προγνωστικά της αγοράς, που έφεραν τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες να υπογράφει το πρώτο διμερές συμβόλαιο (PPA) από την παραγωγή του φωτοβολταϊκού πάρκου Μεγαλόπολης ισχύος 50 MW, που βρίσκεται σε στάδιο δημοπράτησης. Καταγράφοντας ακόμη μία «πρωτιά», συμφώνησε να συμβασιοποιήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα που παραμένουν στην ιδιοκτησία της Egnatia Group, ισχύος 200 MW, έναντι τιμής 33 ευρώ/MWh και για περίοδο 10 συν 5 ετών, που εκτιμάται ότι θα τεθούν σε ισχύ εντός του 2023.

Οι νέες επενδυτικές κινήσεις της Mytilineos συνιστούν μια στρατηγική ολιστικής προσέγγισης της ενεργειακής μετάβασης, η υλοποίηση των οποίων θα αλλάξει ριζικά το προφίλ και τα μεγέθη της εταιρείας. Eπιβεβαιώνουν εξάλλου πλήρως τις δηλώσεις που έκανε μόλις την περασμένη εβδομάδα στο Bloomberg o επικεφαλής της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος, ότι «ο τομέας RSD θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της απόδοσής μας τα επόμενα χρόνια». Μετά και τις νέες συμφωνίες, το πράσινο χαρτοφυλάκιο της Mytilineos περιλαμβάνει πλέον: 

ΑΠΕ στην Ελλάδα (αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί): 
• 1.480 MW σε ώριμη φάση αδειοδότησης.
• 300 MW σε φάση λειτουργίας, κατασκευής ή έτοιμα για κατασκευή (RTB).
• 100 MW προς τελική επενδυτική απόφαση (FID) στο τέλος του 2021.

ΑΠΕ στο εξωτερικό (φωτοβολταϊκά πάρκα):
•  400 MW σε φάση κατασκευής, 120 MW εκ των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2ο τρίμηνο του 2021.
• 501 MW ήδη έτοιμα για κατασκευή (RTB).
• 362 MW έτοιμα για κατασκευή (RTB) στο τέλος του 2021/αρχές 2022.
• 4.000 MW σε αρχική ή μέση φάση αδειοδότησης.

Αποθήκευση ενέργειας.
• 25 υπό ανάπτυξη έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. 

Σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA).
• 200 MW σε υπογεγραμμένο PPA με τρίτο, σε ώριμη φάση αδειοδότησης.