Βελτιώσεις στο νέο καθεστώς φορολόγησης ζητούν οι στοιχηματικές

Βελτιώσεις στο νέο καθεστώς φορολόγησης ζητούν οι στοιχηματικές

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροποποιήσεις και διορθωτικές παρεμβάσεις στο νέο καθεστώς φορολόγησης των κερδών των νικητών στα τυχερά παίγνια που διεξάγονται με στήλες ζητεί, με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών, τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή και τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, η υπό σύσταση ένωση εταιρειών διαδικτυακών παιγνίων Ελλάδας. Σύμφωνα με τη διάταξη που ψήφισε στα τέλη του 2020 η Βουλή, από την 1η Μαρτίου τα κέρδη στα τυχερά παίγνια που διεξάγονται με στήλες υποβάλλονται σε φόρο ανά δελτίο παιχνιδιού 2,5% για ποσά από 101,01 έως 200 ευρώ, 5% (200,01 έως 500 ευρώ) και 7,5% (άνω των 500 ευρώ). Ωστόσο, ο φορέας που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών παιγνίων σημειώνει πως με το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο αντικαταστάθηκε ο τρόπος φορολόγησης των κερδών ανά δελτίο παιχνιδιού αντί ανά στήλη παιχνιδιού (όπως μέχρι προσφάτως ίσχυε), χωρίς όμως να ορίζεται νομοθετικά η έννοια του «δελτίου». 

Προς την κατεύθυνση αυτή και με στόχο οι εταιρείες να προχωρήσουν στις απαιτούμενες αλλαγές και προσαρμογές των πληροφοριακών συστημάτων τους, η ένωση προτείνει ως δελτίο να οριστεί «κάθε μοναδική στοιχηματική πρόβλεψη του παίκτη, το αποτέλεσμα της οποίας δεν σχετίζεται ή συνδέεται με το αποτέλεσμα άλλης στοιχηματικής πρόβλεψης του παίκτη». Κι αυτό δεδομένου ότι στο διαδικτυακό στοίχημα το δελτίο αντιστοιχεί στην «κάθε μοναδική στοιχηματική πρόβλεψη του παίκτη, το αποτέλεσμα της οποίας δεν συνδέεται με άλλη στοιχηματική πρόβλεψη του παίκτη».

Τα bonus

Μία ακόμη ζητούμενη τροποποίηση σχετίζεται με τον ορισμό του μεικτού κέρδους παιχνιδιού (GGR), με το σκεπτικό ότι οι πάροχοι τυχερών παιγνίων προβαίνουν σε προσφορές πιστότητας (π.χ. bonus, free bets κ.λπ.), οι οποίες τους βαρύνουν οικονομικά και «δεν αποτελούν επ’ ουδενί χρηματικές εισροές από τον παίκτη, αλλά έξοδο για τον πάροχο».

Γι’ αυτό, κατά την επιστολή της ένωσης, κρίνεται απόλυτα σκόπιμη η διευκρίνιση –για λόγους ασφάλειας δικαίου– ότι η συμμετοχή στα παίγνια που δεν προέρχεται από χρήματα που έχει καταθέσει ο παίκτης αλλά από προσφορές πιστότητας δεν συνυπολογίζεται στο GGR ως συμμετοχή παίκτη (wagers).

Η τρίτη αλλαγή που ζητεί η υπό σύσταση ένωση εταιρειών διαδικτυακών παιγνίων Ελλάδας περιλαμβάνει τον τρόπο φορολόγησης των κερδών των τυχερών παιγνίων που διεξάγονται με παικτική συνεδρία. 

H φορολόγηση

Βάσει του σημερινού καθεστώτος, προβλέπεται η φορολόγηση κερδών από το χρονικό διάστημα που ο παίκτης συνδέεται με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα (ΚΠΣ) μέχρι την αποσύνδεσή του από αυτό. Ωστόσο, επειδή η συνεδρία δεν ορίζεται σε 24ωρη βάση –αλλαγή που προτείνει η ένωση–, οι παίκτες φορολογούνται με διαφορετικό και άνισο τρόπο για τα ίδια προ φόρων κέρδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή