Ενισχύονται οι προσδοκίες ανάκαμψης στη Γερμανία

Ενισχύονται οι προσδοκίες ανάκαμψης στη Γερμανία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αντίθεση με τις προβλέψεις μας για μικρή πτώση στις 60 μονάδες του Δείκτη Οικονομικών Προσδοκιών του Ινστιτούτου ΖΕW για την πορεία της Γερμανίας, τελικώς τον Φεβρουάριο αυτός διαμορφώθηκε στις 61,2 μονάδες από τις 61,8 τον Ιανουάριο. Μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου, ο δείκτης κάλυψε τις περισσότερες απώλειες που υπέστη μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του 2020, όταν είχε καταβαραθρωθεί από τις 77,4 μονάδες στις 39 μονάδες με την έναρξη του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού. Μεταξύ των ερωτηθέντων αναλυτών και οικονομολόγων για την κατάρτιση του Δείκτη, το ποσοστό των αισιόδοξων αυξήθηκε από 71,1% τον Ιανουάριο σε 79,1% τον Φεβρουάριο. Ο αντίστοιχος Δείκτης Προσδοκιών για την Ευρωζώνη σε ορίζοντα εξαμήνου ενισχύθηκε κατά 11,3 μονάδες στις 69,6 μονάδες. Επιπλέον, όπως ανέφερε το Ινστιτούτο ΖΕW, «η κατανάλωση και το λιανικό εμπόριο θα ανακάμψουν σημαντικά, ενώ παράλληλα θα αναθερμανθούν οι προσδοκίες για τόνωση του πληθωρισμού».

Κι ενώ η κατανάλωση αγαθών και το λιανικό εμπόριο βρίσκονται ήδη πλησίον ή πέραν των προπανδημικών υψηλότερων επιπέδων τους, η ανάκαμψη στη ζήτηση για τις υπηρεσίες εκείνες οι οποίες πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα πιο πολύ από το εμπόριο προϊόντων, θα πρέπει να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη της συνολικής αναζωογόνησης της οικονομικής δραστηριότητας για το 2021 ειδικά από την άνοιξη και μετά. Ενα επιπλέον μεγάλο πρόγραμμα δημοσιονομικών υποστηρικτικών μέτρων στις ΗΠΑ αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την εξωτερική ζήτηση.

Η δε παρακολούθηση της ζωηρής πορείας των διεθνών χρηματιστηρίων από τους αναλυτές και τους οικονομολόγους, που συμμετείχαν στην έρευνα του ZEW, τους δίνει έναυσμα να στοιχηματίζουν σε ανάκαμψη. Ειδικότερα στη Γερμανία, οι προσδοκίες για βελτιωμένη κατάσταση την άνοιξη είναι υψηλές, αλλά ο χειμώνας παραμένει σκοτεινός. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση μειώθηκαν ελαφρά στις -67,2 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις -66,4 μονάδες τον Ιανουάριο, σχεδόν εναρμονιζόμενες με τις προσδοκίες μας για -67 μονάδες. Με τα μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση του ιού να διατηρούνται σχεδόν απαράλλαχτα στη Γερμανία από τα μέσα Ιανουαρίου, η εγχώρια ζήτηση μάλλον ήταν στάσιμη.

Υπό συνθήκες αναταραχής στο διεθνές σύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας και σχετικά μειωμένης ζήτησης από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα ενδέχεται να έχει επιβραδυνθεί λίγο τις τελευταίες 4-5 εβδομάδες. Τέλος, συνολικά για την Ευρωζώνη, όλο και περισσότερες χώρες ανακτούν τον έλεγχο του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού. Η Γαλλία, η Ιταλία και μερικές άλλες άρχισαν αργά να χαλαρώνουν τους περιορισμούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ως αποτέλεσμα, οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα του ZEW έκριναν ότι οι οικονομικές συνθήκες είχαν βελτιωθεί, εξ ου και ο τρέχων Δείκτης Αξιολόγησης για την Ευρωζώνη ανήλθε κατά 4,3 μονάδες.

* Ο Florian Hense είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή