Ξεκινά από αύριο η υποβολή των εθνικών σχεδίων για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ξεκινά από αύριο η υποβολή των εθνικών σχεδίων για το Ταμείο Ανάκαμψης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των πόρων του Recovery and Resilience Facility (RRF), το οποίο τίθεται επισήμως σε λειτουργία αύριο και οι προτεραιότητες των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συζήτησης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., στην άτυπη συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) του Ecofin.

Η έναρξη λειτουργίας του RRF, με τη δημοσίευση του κανονισμού στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε., συνεπάγεται τη δυνατότητα των κρατών-μελών να καταθέσουν τα εθνικά τους σχέδια στην τελική τους μορφή. Η διορία για την υποβολή είναι η 30ή Απριλίου. Στη συνέχεια τα σχέδια θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή –για ώς και δύο μήνες– και από το Συμβούλιο της Ε.Ε. (τα υπόλοιπα κράτη-μέλη) για έναν μήνα ακόμα. Οι εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ Κομισιόν και κρατών-μελών, που έχουν ξεκινήσει σε ορισμένες περιπτώσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχουν ως σκοπό τη σύντμηση των χρονοδιαγραμμάτων αυτών (περίπου στη λογική των «κυλιόμενων αξιολογήσεων» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τα εμβόλια κατά της COVID-19).   

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τους υπουργούς για τα διδάγματα των επιτυχημένων εκδόσεων ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση του εργαλείου SURE και επί της στρατηγικής της για την άντληση 750 δισ. ευρώ (800 δισ. σε τρέχουσες τιμές) από τις αγορές για το RRF και τα υπόλοιπα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται ότι της έκδοσης των ομολόγων αυτών πρέπει να προηγηθεί η κύρωση της Απόφασης Ιδίων Πόρων (Own Resources Decision) –με την οποία αποκτά η Επιτροπή τη δυνατότητα να δανειστεί το αναγκαίο ποσό– από όλα τα κράτη-μέλη. Μέχρι στιγμής μόνο έξι έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία. Οπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη ο Ζοάο Λεάο, υπουργός Οικονομικών της προεδρεύουσας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πορτογαλίας, η προσδοκία είναι ότι η διαδικασία της κύρωσης μπορεί να έχει ολοκληρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη «ώς τον Απρίλιο». Από την πλευρά του, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, έθεσε τον Ιούνιο ως ημερομηνία έναρξης του δανεισμού για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ξεκινώντας με το 13% του συνολικού ποσού που θα δοθεί στην πρώτη φάση της εκταμίευσης.

Ο κ. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι τα εθνικά σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα πρέπει να καλύπτουν «το σύνολο ή ένα σημαντικό υποσύνολο» των συστάσεων προς τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου και να συνιστούν «μία κατάλληλη ισορροπία μεταξύ μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων». Ο Λετονός αξιωματούχος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει τρόπος τα δάνεια που παρέχονται από το RRF να μη συμβάλουν στη διόγκωση του δημοσίου χρέους – «και δεν συμφέρει κανέναν να υπάρξει αβεβαιότητα σε σχέση με το ζήτημα αυτό».

Σχετικά με το δημοσιονομικό καθεστώς που θα ισχύσει το 2022, ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι ο σκοπός είναι να ληφθούν αποφάσεις μετά τη δημοσίευση των εαρινών προβλέψεων της Επιτροπής τον Μάιο. Ηδη, στις αρχές Μαρτίου η Κομισιόν θα ενημερώσει τα κράτη-μέλη για τα κριτήρια που θα κρίνουν την κατάργηση της ρήτρας γενικής εξαίρεσης.  

Τέλος, ο κ. Λεάο επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία τέθηκε εκτός της «μαύρης» λίστας της Ε.Ε. με τις φορολογικά μη συνεργάσιμες χώρες. «Υπήρξε πρόοδος σε φορολογικά θέματα» με την Αγκυρα, είπε ο Πορτογάλος υπουργός, σε μία όχι ιδιαίτερα διαφωτιστική επεξήγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή