Μείωση ιαπωνικού ΑΕΠ το 2020 για πρώτη φορά μετά το 2009

Μείωση ιαπωνικού ΑΕΠ το 2020 για πρώτη φορά μετά το 2009

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βουτιά κατά 4,8% σημείωσε το ΑΕΠ της Ιαπωνίας το προηγούμενο έτος εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, καταγράφοντας την πρώτη του συρρίκνωση σε ετήσια βάση από το 2009. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από την κυβέρνηση, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου γνώρισε δραματική υποχώρηση της δραστηριότητας το α΄ εξάμηνο της περασμένης χρονιάς, κυρίως από τον Απρίλιο ώς τα τέλη του Ιουνίου (-8,3%), καθώς ολόκληροι τομείς της οικονομίας παρέλυσαν εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα. Η ανάκαμψη που άρχισε περί τα μέσα της χρονιάς αποδείχθηκε πάντως υψηλότερη από αυτό που αναμένονταν το τέταρτο τρίμηνο (+3% σε σύγκριση με το προηγούμενο). Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg ανέμεναν ανάπτυξη 2,4% το περασμένο τρίμηνο, μετά τη ανάκαμψη 5,3% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Οι ιαπωνικές εξαγωγές επιταχύνθηκαν το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 11,1% σε σύγκριση με το τρίμηνο που προηγήθηκε, ενώ η κατανάλωση άρχισε να αποκτά δυναμική από τον Οκτώβριο ώς τα τέλη Δεκεμβρίου (+2,2%), ενισχύοντας έτσι την ιαπωνική οικονομία. Σημειώνεται ότι έπειτα από δύο τρίμηνα υποχώρησης, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων εξαιρουμένων αυτών για αγορές γης ή σε κτιριακές υποδομές αυξήθηκαν στο τέλος της χρονιάς κατά 4,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο, η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας κατά την τρέχουσα χρονιά ίσως αποδειχθεί ένα δύσκολο στοίχημα λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας.

Μιλώντας στο Reuters, ο Τακούμι Τσουνόντα, επικεφαλής οικονομολόγος στην Shinkin Central Bank Research, επεσήμανε πως θα υπάρξουν δυσκολίες στην ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας, διότι η χώρα σε σύγκριση με άλλες δυτικές χώρες έχει μείνει πίσω στη διαδικασία των εμβολιασμών. «Είναι τέτοιες οι συνθήκες που η Ιαπωνία δεν θα αποφύγει μία ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι πολύ πιθανό ότι θα επαναληφθούν φαινόμενα εξάπλωσης των κρουσμάτων φέτος, ενώ θα συνεχιστούν και οι προσπάθειες συγκράτησης της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα που αναμέναμε», συμπληρώνει.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επέβαλε εκ νέου στις αρχές Ιανουαρίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε διάφορες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας, για να αντιμετωπίσει την αναζωπύρωση των κρουσμάτων από τα τέλη του 2020. Αν και τα μέτρα δεν είναι τόσο αυστηρά όσο την άνοιξη του 2020, ενδέχεται να επιδράσουν αρνητικά στην κατανάλωση των νοικοκυριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή