Πιέσεις στο Χρηματιστήριο, άνοδος αποδόσεων στα ομόλογα

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο, άνοδος αποδόσεων στα ομόλογα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ακολούθησε –αν και πιο έντονα– τα επιφυλακτικά βήματα των ευρωπαϊκών αγορών, με την προσοχή των διεθνών επενδυτών να έχει στραφεί στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και στις προοπτικές του πληθωρισμού. Ο Γενικός Δείκτης έτσι «έχασε» τις 790 μονάδες, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, πιέζοντας τις τράπεζες και επιλεγμένα blue chips.

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στα ομόλογα των ΗΠΑ, λόγω της ενίσχυσης των προσδοκιών για την ανάκαμψη της οικονομίας που φέρνει το τεράστιο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης, «μεταδόθηκαν» και στην Ευρώπη επηρεάζοντας και τα ελληνικά με την απόδοση του νέου 10ετούς να αυξάνεται σχεδόν κατά 6% και στο 0,817%, ξεπερνώντας την απόδοση που είχε «πετύχει» κατά την έκδοσή του τον περασμένο μήνα (0,807%). Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2020, ενώ των αμερικανικών βρέθηκε στα υψηλά 12 μηνών και στο 1,3%.

Παράλληλα, και οι προσδοκίες για αύξηση πληθωρισμού έχουν ενισχυθεί, και αυτό επίσης «χτυπά» τις αποδόσεις των ομολόγων, αν και κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν πως αυτή η άνοδος μπορεί να ωθήσει τους επενδυτές να φύγουν από τις μετοχές και να στραφούν πιο έντονα στα ομόλογα.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά του Χ.Α., πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,90% στις 788,75 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,44 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,14% στις 1.873,84 μονάδες, ενώ στο -0,45% και στις 1.119,17 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Από τα blue chips ξεχώρισαν η ΔΕΗ με κέρδη 3,25% και η Ελλάκτωρ με άνοδο 3,3%, ενώ απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,80% στις 456,74 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -2,94%, την Eurobank στο -1,05%, την Εθνική στο -0,95% και την Πειραιώς να σημειώνει βουτιά 4,52%.

Με την αδυναμία αναρρίχησης πάνω από τις 800 μονάδες να επαναφέρει το ενδεχόμενο πλαγιοκαθοδικής κίνησης, οι 784 μονάδες αποτελούν το πλησιέστερο όριο στήριξης του Γενικού Δείκτη, εκτιμά η «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Από την πλευρά της η Merit Securities υπογραμμίζει τον προβληματισμό της για τη μεγάλη άνοδο της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου στο 1,30%, η οποία έχει αρνητική επίδραση στις αποτιμήσεις των μετοχών. Βραχυπρόθεσμα, όπως επισημαίνει, το Χ.Α. θα χρειαστεί μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών και καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές για να κινηθεί υψηλότερα, με τις 775 και τις 750 μονάδες να αποτελούν τα σημεία στήριξης για τον Γενικό Δείκτη, ενώ τα σημεία αντίστασης τοποθετούνται στις 800 και 810 μονάδες.

Παρά τη μεταβλητότητα του τρέχοντος διαστήματος και τις δυσκολίες που παρουσιάζει το α΄ τρίμηνο, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance εμφανίζεται θετικός για τις προοπτικές του Χ.Α. Οπως σημειώνει, μπορεί η πανδημία να είναι σκιά στην οικονομία, ωστόσο η αγορά συντηρείται από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Υπάρχουν σίγουρα κλάδοι, όπως τονίζει, που έχουν προβληματιστεί περισσότερο, παρ’ όλα αυτά οι επιστρεπτέες βοήθησαν σημαντικά κάποιες να υλοποιήσουν σχέδια που δεν μπορούσαν καν να φανταστούν ότι θα καταφέρουν ούτε με δανεισμό. «Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο των ξένων κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία και αυτό θα φανεί σίγουρα σε μεγαλύτερο βαθμό μετά το τέλος την πανδημίας», καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή