Συμφωνία της Google με τον όμιλο Μέρντοχ

Συμφωνία της Google με τον όμιλο Μέρντοχ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μόλις εβδομάδες αφότου η Google απείλησε να εγκαταλείψει την Αυστραλία, σε περίπτωση που η κυβέρνηση υποχρέωνε τις ψηφιακές πλατφόρμες να καταβάλλουν τίμημα για τις ειδήσεις που αναρτούν, η εταιρεία ξαφνικά δείχνει πως θα πληρώνει όσους της ασκούν την πιο δριμεία κριτική. Ενόψει της πρωτοποριακής νομοθεσίας την οποία αναμένεται να ψηφίσει η κυβέρνηση, ο αμερικανικός όμιλος επιδιώκει να αμβλύνει τον επικείμενο αντίκτυπο, συνάπτοντας ξεχωριστές συμφωνίες με ΜΜΕ. Σε αυτές περιλαμβάνονται δύο, τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες αποτιμώνται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση.

Χθες η Google συνήψε συμφωνία με τον Ρούπερτ Μέρντοχ, ιδιοκτήτη  της News Corporation, η οποία έχει τριετή διάρκεια και καλύπτει δημοσίευση περιεχομένου από τη The Wall Street Journal, το Barron’s, το MarketWatch και τη The New York Post. Επί σειράν ετών, οι εν λόγω όμιλοι διαμαρτύρονταν ότι δεν λαμβάνουν επαρκή αποζημίωση για άρθρα και άλλο περιεχόμενο το οποίο γεννά έσοδα από διαφημίσεις για ψηφιακές πλατφόρμες, όπως οι Google και Facebook. Τις διαμαρτυρίες αυτές οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας αγνοούσαν σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, η σπουδή με την οποία η Google θέλει να πληρώσει για το περιεχόμενο που παράγεται από τους ομίλους ΜΜΕ της Αυστραλίας φανερώνει πως η νομοθεσία σε μια σχετικά μικρή χώρα –ή και απλώς η απειλή– μπορεί να αλλάξει άρδην τη συμπεριφορά ενός γίγαντα, ο οποίος οφείλει τη μεγέθυνσή του στην ατιμωρησία που απολαμβάνει στη βάση του, στις ΗΠΑ. Η υπό εξέταση νομοθεσία στην Αυστραλία προβλέπει κώδικα συμπεριφοράς ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες ΜΜΕ να διαπραγματεύονται μεμονωμένα ή συλλογικά με ψηφιακές πλατφόρμες για την αξία του περιεχομένου τους.

Το ερώτημα το οποίο ανακύπτει είναι πόσο μακριά θα φτάσουν άλλες κυβερνήσεις ώστε να υποχρεώσουν τις ψηφιακές πλατφόρμες να κάνουν το ίδιο. Πάντως, ορισμένοι αξιωματούχοι στον Καναδά και στην Ευρώπη εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην προσέγγιση της Αυστραλίας. Εντούτοις, στις ΗΠΑ η δημοσιογραφία φαίνεται να έχει λιγότερους φίλους στους κόλπους της εξουσίας. Εκεί, η δυναμική των Αρχών κινείται προς άλλες κατευθύνσεις, εστιάζοντας σε πιθανές υποθέσεις δημιουργίας μονοπωλίου ή στην προώθηση νομοθεσίας που καθιστά υπεύθυνους τους κολοσσούς για ό,τι δημοσιεύθηκε στις πλατφόρμες τους. Πάντως, ακόμη και οι θιασώτες της αυστραλιανής φιλοσοφίας αναγνωρίζουν πως συνδέεται με μια ασυνήθιστη δυναμική. Η χώρα έχει μακρά ιστορία παρέμβασης στην αγορά αλλά και ήπιου προστατευτισμού για τις προνομιούχες εταιρείες της, όπως οι τράπεζες της χώρας. Τέλος, είναι ιδιαιτέρως συγκεντρωτικό το τοπίο των ΜΜΕ στην Αυστραλία, το οποίο κυριαρχείται από τη News Corporation. Επίσης, πολλοί από τους ισχυρούς των Μέσων, του Μέρντοχ συμπεριλαμβανομένου, συντάσσονται με τη συντηρητική πολιτική που ακολουθείται στην Αυστραλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή