Πτώση λόγω δυσοίωνων εταιρικών αποτελεσμάτων

Πτώση λόγω δυσοίωνων εταιρικών αποτελεσμάτων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tρίτη διαδοχική ημέρα με πτώση ήταν η χθεσινή για τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, διότι οι επενδυτές επηρεάστηκαν αρνητικά από τα δυσοίωνα εταιρικά αποτελέσματα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στις ανησυχίες τους για την πιο γρήγορη αναθέρμανση του πληθωρισμού σε σύγκριση με τις προβλέψεις, κυρίως λόγω ανόδου στις τιμές των εμπορευμάτων και του ενισχυμένου προς το δολάριο ευρώ.

Χθες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες της τάξεως του 0,82%, ενώ ο κλάδος ο οποίος συμπαρέσυρε και τους λοιπούς στην πτώση, ήταν του πετρελαίου και του φυσικού αερίου – και αυτό παρατηρήθηκε ανεξαρτήτως του ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» ενισχύονται τον τελευταίο καιρό. Αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές της εβδομάδας ο Stoxx 600 είχε εκτιναχθεί σε επίπεδα-ρεκόρ 12μήνου, χάρις στις προσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας, αλλά αποκλιμακώθηκε σύντομα λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό και τη βραδεία εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων.

Η νορβηγική Nel στον κλάδο της ενέργειας είχε τη χειρότερη επίδοση χθες λόγω μεγαλύτερων των εκτιμώμενων ζημιών στα τέλη του 2020, ενώ η μετοχή της Airbus, που επίσης είχε ζημίες και «πάγωσε» το μέρισμά της για φέτος, εξασθένησε 2,8%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -1,40%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,16%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,65%, με -1,11% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με -0,80%. Στην αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο χθες υποχωρούσε και το αργό Νέας Υόρκης είχε πτώση 0,1% στα 61,06 δολάρια το βαρέλι.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν κάμψη της τάξεως του 0,42% και 0,51% αντιστοίχως, ενώ ο Nasdaq είχε τη μεγαλύτερη πτώση 15νθημέρου. Οι επενδυτές φοβούνται πως μία πιθανή αύξηση του κόστους δανεισμού θα αποδυναμώσει το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές, το οποίο τις οδήγησε σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ. Τέλος, το ευρώ ενισχύθηκε ως προς το δολάριο κατά 0,3% στο 1,208 δολάριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδό του σε διάστημα εβδομάδας και πλέον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή