Νέες απώλειες στο Χρηματιστήριο με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες

Νέες απώλειες στο Χρηματιστήριο με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα στήριξης των 785 μονάδων, τη στιγμή που το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει επιφυλακτικό. Αν και επιλεγμένοι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης προσπάθησαν να προσφέρουν στηρίξεις, ωστόσο οι ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές, ειδικά το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης, δεν άφησαν το Χ.Α. να αποφύγει άλλο ένα αρνητικό κλείσιμο. Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές, μετά την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, συνεχίζουν να προβληματίζουν και έτσι το Χ.Α. φαίνεται ότι θα συνεχίσει να κινείται με ταλαντώσεις κοντά στα τρέχοντα επίπεδα εν αναμονή θετικών εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας, αλλά και των επερχόμενων εταιρικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου.

Στα στατιστικά του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,83% στις 782,23 μονάδες και στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,48 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,17% στις 1.851,95 μονάδες, στο +0,68% και στις 1.126,74 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ σημαντική ήταν η υποαπόδοση του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος έκλεισε με πτώση 2,96% στις 443,24 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε τις υψηλότερες απώλειες, στο -5,71%, με την Εθνική να ακολουθεί με πτώση 3,78%, την Titan στο -2,5%, τη Eurobank στο -2,48%, την Alpha Bank στο -2,06% και τη Μυτιληναίος στο -2,08%.

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ ξεχώρισε για άλλη μία συνεδρίαση με κέρδη 3,72%, ενώ άλλοι πέντε μόνο τίτλοι κατάφεραν να κλείσουν στα θετικά, με τη Βιοχάλκο στο +1,85%, την Aegean στο +0,8%, τη Lamda Development στο +0,77%, την Ελλάκτωρ στο +0,54% και τον ΟΛΠ στο +0,10%.

Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις συνεχίστηκαν και στην ελληνική αγορά ομολόγων, με την απόδοση στο ελληνικό 10ετές να κινείται στο 0,83%. Πάντως, η άνοδος μέχρι και την περιοχή του 1,20% πιθανότατα να μην αποτελέσει πρόβλημα στις εγχώριες αποτιμήσεις μετοχών, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Η ελληνική αγορά διέσπασε επικίνδυνα τη στήριξη των 785 μονάδων και σήμερα αναμένεται η εβδομαδιαία επιβεβαίωση, σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Η αδυναμία, όπως επισημαίνει, είναι εμφανής από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Παράλληλα, και οι διεθνείς αγορές μετά τα πρόσφατα πολυετή ιστορικά υψηλά αρχίζουν να προβληματίζουν για το αν ήρθε η ώρα για μια βαθύτερη διόρθωση. Παρά τη διατήρηση των μηδενικών επιτοκίων και την εφαρμογή προγραμμάτων τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, τα συνεχιζόμενα προβλήματα λόγω πανδημίας, οι κακές καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ, αλλά κυρίως η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού των ΗΠΑ άνω του 1,20% προβληματίζουν.

Η ελληνική κεφαλαιαγορά, αν και μεσομακροπρόθεσμα συνεχίζει να παραμένει σε ανοδική τάση, για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε τον συγχρονισμό της με τις ξένες αγορές μόνο στις πτώσεις, αλλά και την αδυναμία της να διασπάσει τα πρόσφατα υψηλά (829,45 μονάδες), κορυφώνοντας την αντίδραση σε χαμηλότερα επίπεδα (804,50).

Η δριμύτερη επάνοδος της πανδημίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, το νέο lockdown, αλλά και η κακοκαιρία λειτούργησαν επιβαρυντικά στην αγορά. Ομως η μεγάλη ανησυχία όλων είναι η επερχόμενη τουριστική περίοδος και το ποσοστό επαναφοράς της στα προ πανδημίας επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή