Έντονη αβεβαιότητα στην οικονομία λόγω πανδημίας

Έντονη αβεβαιότητα στην οικονομία λόγω πανδημίας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγάλη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, όπως αυτές αποτυπώνονται στις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο της, «7 Ημέρες Οικονομία», η Eurobank.

Οπως επισημαίνεται στο δελτίο, οι χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής αναδεικνύουν το στοιχείο αυτό της αβεβαιότητας, καθώς η εξάρτηση της χώρας από τις υπηρεσίες και ειδικά τον τουρισμό είναι μεγάλη.

«Η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 είναι μια διαταραχή που συνοδεύεται από υψηλή αβεβαιότητα», σημειώνει το δελτίο. «Ναι μεν το τοπίο δεν είναι τόσο ομιχλώδες όσο ήταν πριν από περίπου ένα χρόνο, ωστόσο, ακόμα και σήμερα που έχει εφευρεθεί το εμβόλιο και παράγεται μαζικά, που έχει σημειωθεί πρόοδος στο πεδίο της φαρμακευτικής αγωγής, η εξέλιξη της πανδημίας δύναται να έχει διακυμάνσεις. Επί παραδείγματι, τι ένταση και τι διάρκεια θα έχει το 3ο κύμα; Τι ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι; Ποια θα είναι η επίδραση των μεταλλάξεων του ιού στην εξέλιξη της πανδημίας; Οι διακυμάνσεις στο μέτωπο της COVID-19 επηρεάζουν έντονα μια οικονομία σαν την ελληνική που ένα σημαντικό τμήμα του δυναμικού της επικεντρώνεται στην παραγωγή – παροχή τουριστικών υπηρεσιών. Είναι αυτονόητο ότι κλάδοι όπως ο τουρισμός, που προϋποθέτει τη μετακίνηση ταξιδιωτών από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά και τα συμπληρωματικά σε αυτόν προϊόντα και υπηρεσίες, παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στην υγειονομική κρίση».

Οι αναλυτές παραθέτουν τις προβλέψεις της Κομισιόν, όπως αναθεωρήθηκαν σταδιακά προς το χειρότερο από τον χειμώνα του 2019 έως τον χειμώνα του 2021 και σημειώνουν:

«Η αβεβαιότητα που συνοδεύει τη διαταραχή της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 αποτυπώνεται κυρίως στην εξέλιξη των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της οικονομίας το 2021. Από το αρχικό σενάριο για ανάκαμψη 7,9% το 2021, η τελευταία εκτίμηση τοποθετεί την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 3,5% και μεταθέτει την επιτάχυνση για το 2022 με ρυθμό της τάξης του 5,0%. Η πρόβλεψη για σχετικά ήπια ανάκαμψη το 2021 εξηγείται από τον 3ο γύρο των περιοριστικών μέτρων και από την εκτιμώμενη μερική ανάκτηση των τουριστικών εσόδων του 2019. Το 3ο lockdown που δύναται να χαρακτηριστεί ως η συνέχεια του 2ου με μεγαλύτερη ένταση, αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες στα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών του α΄ τριμήνου 2021 με αποτέλεσμα, η ετήσια ύφεση του α΄ τρίμηνου 2021 να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή