Δέσμευση για πράσινο αλουμίνιο το 2030 από τη Μytilineos

Δέσμευση για πράσινο αλουμίνιο το 2030 από τη Μytilineos

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% έως το 2030 σε σχέση με το 2019 και για την επίτευξη ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα έως το 2050 δεσμεύεται ο όμιλος Mytilineos. «Οι φιλόδοξοι στόχοι που ανακοινώνουμε, αποτυπώνονται 100% στο DNA μας, γίνονται στρατηγικός πυλώνας, κριτήριο λήψης αποφάσεων και οδηγός κάθε επιχειρησιακής λειτουργίας μας. Από σήμερα, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι και πρέπει να γίνει προτεραιότητα όλων», δήλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία έχει θέσει στρατηγικούς στόχους, ανά τομέα δραστηριότητας, βάσει των δεικτών επίδοσης ESG για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση, εστιάζοντας στα εξής:

• Να επιτύχει μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών στους τομείς έργων βιώσιμης ανάπτυξης και ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας έως το 2030.

• Να καταστεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την πράσινη μεταλλουργία, μειώνοντας τις συνολικές εκπομπές ρύπων στη μεταλλουργία κατά 65% και αντίστοιχα τις ειδικές εκπομπές ρύπων ανά τόνο παραγόμενου αλουμινίου κατά 75% έως το 2030. «Το 2030 θα παράγουμε πράσινο αλουμίνιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

• Να αποτελέσει τον καταλύτη για μια ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών μέσω του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με μείωση των ειδικών εκπομπών ρύπων ανά παραγόμενη MWh έως 50% έως το 2030.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το κέρδος των εταιρειών επηρεάζεται από τις προσαρμογές στις απαιτήσεις για αειφορία είπε ότι «δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στις πολιτικές για την προστασία του κλίματος και στο κέρδος. Υπάρχουν πολιτικές που μπορούν να εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις αξιοποιώντας την τεχνολογία, τις καινοτόμες ιδέες και τα λαμπρά μυαλά και να συνδυάσουν και την επίτευξη κέρδους».

Χθες η Mytilineos διοργάνωσε το πρώτο διαδικτυακό συνέδριο αποκλειστικά εστιασμένο στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια, που μαζί με τα κριτήρια διακυβέρνησης απαρτίζουν τους δείκτες ESG για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με στόχο να αναδειχθούν σημαντικά σύγχρονα ζητήματα και να τεθούν νέοι υψηλοί στόχοι για την αειφορία.

«Το κόστος της κλιματικής αλλαγής υπερβαίνει για την Ελλάδα τα 700 δισ. ευρώ αν δεν λάβουμε καμία δράση, ενώ περιορίζεται στο μισό αν ακολουθήσουμε μέτρα προσαρμογής», ανέφερε κατά την εκδήλωση ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή και ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Mytilineos, Χρήστος Ζερεφός.

«Πριν από λίγα χρόνια η Ελλάδα έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028, ενώ μέχρι το 2015 παρήγαγε το 50% της ηλεκτρικής της ενέργειας από τον λιγνίτη. Πρόκειται για τεκτονική αλλαγή για τη χώρα», σημείωσε ο Γιάννης Καλτσάς, επικεφαλής της επενδυτικής ομάδας για την Ελλάδα και την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

«Οι ΑΠΕ θα κυριαρχήσουν στο μέλλον, ενώ πρέπει να εγκαταλείψουμε την εξάρτησή μας από τον άνθρακα όχι μόνο επειδή ρυπαίνει, αλλά κι επειδή είναι ακριβός. Η μετάβαση αυτή είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες», είπε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

«Η Ελλάδα και η ελληνική βιομηχανία μπορούν να βγουν ενισχυμένες από την πράσινη συμφωνία. Στον ΣΕΒ υποστηρίζουμε τον στόχο της Ε.Ε. για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

«Το πρόσφατα υιοθετημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο ESG μπορεί να επηρεάσει θετικά το ΑΕΠ της Ελλάδας και αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την ανταγωνιστικότητα της χώρας», επισήμανε η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου.
«Εχουμε θεσπίσει κατευθυντήριες γραμμές για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες αναφορικά με την υιοθέτηση των συγκεκριμένων κριτηρίων», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης.

«Παρά τις μεγάλες διαφωνίες και συγκρούσεις συμφέροντος παγκοσμίως, έχει δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο αναφορικά με τις πολιτικές κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, απαιτείται η επαναξιολόγηση προτεραιοτήτων, ιδιαίτερα μετά την παγκόσμια εμπειρία της COVID-19», σημείωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή