Με κέρδη συνεχίζει ο Φεβρουάριος

Με κέρδη συνεχίζει ο Φεβρουάριος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιητικά έκλεισε το Χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς αν και έγιναν προσπάθειες κατάκτησης υψηλότερων επιπέδων με τη βοήθεια και των τραπεζών, ωστόσο οι νέες πιέσεις σε κάποια blue chips (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «Ελλάκτωρ») δεν άφησαν τον Γενικό Δείκτη να ξεφύγει από την περιοχή των 780 μονάδων. Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις αποτελούν την τρέχουσα βασική στρατηγική των επενδυτών και αυτές είναι που προσφέρουν κάποιες στηρίξεις στο Χ.Α. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, και έως ότου υπάρξουν νέοι θετικοί καταλύτες, είτε από το μέτωπο της οικονομίας ή της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο Φεβρουάριος προς το παρόν έχει κρατηθεί στα θετικά, με την επόμενη και τελευταία εβδομάδα του μήνα, να αναμένεται να καθορίσει και το τελικό του πρόσημο.

Ετσι, ο Γενικός δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με οριακές απώλειες 0,10% στις 781,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 71,34 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,04% στις 1.852,78 μονάδες, στο +0,64% και στις 1.133,94 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,99% στις 447,62 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,69% και ο τραπεζικός με απώλειες 1,41%.

Η αγορά παραμένει καθαρά «ελληνική υπόθεση» και αυτό δεν διευκολύνει την αποτελεσματικότητά της, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου επιβεβαίωσαν την τάση αυτή, καθώς έδειξαν εκ νέου μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της λιανικής επενδυτικής και εισροές από κωδικούς ελληνικής προέλευσης 6 εκατ. ευρώ. Τα συναλλακτικά δεδομένα δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν ανοδική ένταση στο σύνολο των μετοχών του Χ.Α., ωστόσο αναδεικνύουν κλάδους που αποκτούν σταδιακά περισσότερους οπαδούς.

Η ενέργεια, όπως τονίζει, έχει μπει για τα καλά στο επίκεντρο του χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος, κερδίζοντας καθημερινά εντυπώσεις και εισροές. Η μετάβαση σε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο παραγωγής ενέργειας με την υιοθέτηση προτύπων «υπεύθυνης επένδυσης (ESG)» έχει οδηγήσει σε σημαντικές υπεραξίες τους κύριους εκφραστές αυτής της τάσης. 

Παράλληλα, στο παρασκήνιο προετοιμάζονται χρηματοδοτικές δράσεις που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη, φέρνοντας νέους επενδυτές στην ελληνική αγορά. Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στους παραγωγούς αλλά ακουμπάει και συναφείς δραστηριότητες όπως η αποθήκευση και η διανομή, για τις οποίες φαίνεται να δημιουργείται ενδιαφέρον από επενδυτικά κεφάλαια διαφορετικού προσανατολισμού και μεγέθους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή