Πιέσεις στα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ και Γερμανίας

Πιέσεις στα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ και Γερμανίας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ και της Γερμανίας δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις την εβδομάδα που διανύσαμε, λόγω ενισχυμένης αισιοδοξίας για γρήγορη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, χάρη στην επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού σε πολλές χώρες διεθνώς καθώς και στο νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ. Επίσης, η πλειονότητα των πρόσφατων οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ αιφνιδίασε θετικά. Χαρακτηριστικά, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 0,9% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, ποσοστό υπερδιπλάσιο της αναμενόμενης αύξησης, ενώ οι λιανικές πωλήσεις ανέκοψαν τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των τελευταίων τριών μηνών και αυξήθηκαν 5,3% τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από τον προηγούμενο Ιούνιο, ενισχυμένες από τη στήριξη που δόθηκε μέσω του δημοσιονομικού πακέτου ύψους περίπου 900 δισ. δολαρίων που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς και τη μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ο κύριος δείκτης τιμών παραγωγού των ΗΠΑ ενισχύθηκε 1,3% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη αύξηση για πάνω από 10 χρόνια, ενώ άνοδο επίσης πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη σημείωσε και ο δομικός δείκτης (1,2%). Αν και η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προάγγελος ενίσχυσης του δείκτη τιμών καταναλωτή, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα, που δημοσιεύθηκαν την εβδομάδα που διανύσαμε, έκαναν σαφές για ακόμα μία φορά την προοπτική διατήρησης χαλαρής νομισματικής πολιτικής για μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, σε συμφωνία με πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας, η αρμόδια επιτροπή νομισματικής πολιτικής προτίθεται να αγνοήσει προσωρινές αυξήσεις του πληθωρισμού καθώς η οικονομία, της οποίας η πορεία παραμένει αβέβαιη, βρίσκεται ακόμα μακριά από την υλοποίηση των στόχων για διασφάλιση συνθηκών σταθερότητας τιμών και πλήρους απασχόλησης, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος ώστε να έχουμε συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση του ρυθμού αγοράς κυβερνητικών ομολόγων (tapering).

Ενδεχομένως λόγω των υψηλότερων αποδόσεων στα κυβερνητικά ομόλογα, η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου περιορίστηκε, με το πρόσφατο ράλι των διεθνών χρηματιστηρίων να φαίνεται ότι χάνει μέρος της δυναμικής του τις τελευταίες ημέρες. Στις αγορές συναλλάγματος, μετά την αποτυχία της να ανέλθει πάνω από την περιοχή του 1,2170 στις αρχές της εβδομάδας, η ισοτιμία ευρώ/δολ. κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά τις επόμενες ημέρες, καταγράφοντας επίπεδα στην περιοχή του 1,2140/45 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, παραμένοντας ουσιαστικά μέσα στο πρόσφατο διάστημα διαπραγμάτευσης και σχεδόν αμετάβλητη σε εβδομαδιαία βάση.

** Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή