Aπόφαση-σταθμός για τους οδηγούς της Uber στη Βρετανία

Aπόφαση-σταθμός για τους οδηγούς της Uber στη Βρετανία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας απεφάνθη χθες με μία ιστορικής σημασίας απόφαση ότι ομάδα οδηγών της Uber, της διεθνούς πλατφόρμας, η οποία διασυνδέει οδηγούς και επιβάτες, έχει εργασιακά δικαιώματα, όπως ο κατώτατος μισθός. Η εταιρεία υφίσταται πλήγμα, διότι διατηρούσε ανέκαθεν τους εργαζομένους της σε ένα καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία, ώστε να συνάπτει ατομικά συμβάσεις μαζί τους, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου θα έχει δυνητικά αντίκτυπο σε εκατομμύρια ανθρώπους, που απασχολούνται στην ψηφιακή οικονομία της περιστασιακής απασχόλησης (gig economy). Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο. Η υπόθεση ξεκίνησε από δύο οδηγούς της Uber στο Λονδίνο, τους Γιασίν Ασλαμ και Τζέιμς Φαράρ που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ισχυριζόμενοι πως είναι υπάλληλοι της εταιρείας και δικαιούνται προστασία. Το 2016 το αρμόδιο δικαστήριο έκρινε πως μπορούν να λαμβάνουν παροχές όπως άδεια μετ’ αποδοχών και να έχουν διαλείμματα για ξεκούραση.

Υπό το ισχύον καθεστώς οι οδηγοί της Uber αντιμετωπίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι, το οποίο σημαίνει πως βάσει νόμου δικαιούνται μόνον την ελάχιστη προστασία. Την αρχική απόφαση του 2016 εφεσίβαλε η Uber με έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ, φθάνοντας έως το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Βάσει της απόφασης του τελευταίου, «η νομοθεσία έχει στόχο να προσφέρει συγκεκριμένη προστασία σε ευπαθείς πολίτες που έχουν περιορισμένο ή και καθόλου δικαίωμα λόγου για τον μισθό και τις εργασιακές τους συνθήκες».

Η Uber ανέφερε ότι η ετυμηγορία δεν αφορά το σύνολο των 60.000 οδηγών, τους οποίους απασχολεί σήμερα στη Βρετανία, μία από τις μεγαλύτερες αγορές της διεθνώς. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι 45.000 στο Λονδίνο. «Σεβόμαστε την απόφαση του δικαστηρίου, που επικεντρώνεται σε ένα μικρό αριθμό οδηγών που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή της Uber το 2016», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας για τη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη, Τζέιμι Χέιγουντ. «Δεσμευόμαστε να κάνουμε περισσότερα και θα συζητήσουμε με κάθε έναν ενεργό οδηγό σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να κατανοήσουμε τις αλλαγές που θέλουν να δουν». Τέλος, όπως αναφέρει το CNBC, ένας εκ των εναγόντων, ο Τζέιμς Φαράρ και γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στην παράδοση κατ’ οίκον και στις πλατφόρμες, τόνισε ότι «η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αναδιαμορφώνει εκ βάθρων την ψηφιακή οικονομία και θέτει τέλος στην εκμετάλλευση των εργαζομένων με τεχνάσματα, που βασίζονται στη χρήση αλγορίθμων και εργασιακών συμβάσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή