Και πράσινη και κερδοφόρος βιομηχανία

Και πράσινη και κερδοφόρος βιομηχανία

Ευ. Μυτιληναίος: Δεν υπάρχει δίλημμα καλών πολιτικών για το κλίμα και κερδών

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέσμευση για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% έως το 2030, σε σχέση με το 2019, και επίτευξη ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα μέχρι το 2050 ανέλαβε ο όμιλος Μυτιληναίου. «Οι φιλόδοξοι στόχοι που ανακοινώνουμε αποτυπώνονται 100% στο DNA μας, γίνονται στρατηγικός πυλώνας, κριτήριο λήψης αποφάσεων και οδηγός κάθε επιχειρησιακής λειτουργίας μας. Από σήμερα, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι και πρέπει να γίνει προτεραιότητα όλων», δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου Net Zero Action που διοργάνωσε η «Μυτιληναίος». Στο συνέδριο αναδείχθηκε το μεγάλο στοίχημα του συνδυασμού της πράσινης μετάβασης και της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών –ιδίως των ενεργοβόρων– και τη διαμόρφωση του κόστους της ενέργειας σε προσιτά επίπεδα. Κατέστη δε σαφής η αυξημένη έμφαση που δίνεται πλέον διεθνώς στις επιδόσεις των εταιρειών με βάση τους δείκτες ESG για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ των καλών πολιτικών για το κλίμα και της κερδοφορίας», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος σε διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου. Ο όμιλός του δεσμεύθηκε για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 30% έως το 2030 –σε σχέση με το 2019– και ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος έως το 2050. Στόχοι που, όπως εξήγησε, θα επιτευχθούν μέσω συγκεκριμένου σχεδιασμού και για τους τέσσερις κλάδους δραστηριότητας (έργα βιώσιμης ανάπτυξης, ηλεκτροπαραγωγή, μεταλλουργία, έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας). Οπως τόνισε, σε τρία χρόνια η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και φυσικό αέριο θα «ισοσκελιστεί», αφού και τα δύο χαρτοφυλάκια θα έχουν εγκατεστημένη ισχύ 2.000 MW έκαστο. Κεντρική επιδίωξη είναι και η παραγωγή πράσινου αλουμινίου (με χρήση ενέργειας αποκλειστικά από ΑΠΕ) έως το 2030. «Νιώθουμε την πίεση της κοινωνίας –ιδίως εν μέσω της πανδημίας– που απαιτεί ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό προϋποθέτει ένα καλύτερο πλανήτη. Γι’ αυτό πρέπει να ανταποκριθούμε», είπε.

Για μια «χρυσή πυραμίδα», που έχει το κλίμα στην κορυφή της και την ενέργεια και την ανταγωνιστικότητα στη βάση της, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σημειώνοντας ότι η στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να συμβαδίσει με τη στρατηγική για την τόνωση της βιομηχανίας και την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας με προσιτές τιμές. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το target model λειτουργεί ανταγωνιστικά, ότι επενδύουμε επαρκώς στις ενεργειακές υποδομές –συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων με άλλες χώρες–, ότι έχουμε σωστή φορολογία και αξιοποιούμε τις ψηφιακές τεχνολογίες για να έχουμε μια μετάβαση με προστιθέμενη αξία», είπε. «Η Ελλάδα και η ελληνική βιομηχανία μπορεί να βγουν ενισχυμένες από την Πράσινη Συμφωνία, αλλά δεν θα συμβεί αυτόματα. Πρέπει να το κερδίσουμε», τόνισε.

«Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλώς ανάγκη και υποχρέωση για την Ελλάδα. Είναι μια ευκαιρία για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, τη μείωση του κόστους της ενέργειας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας στο διεθνές περιβάλλον», σημείωσε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο. «Καταλύτης για τη μετάβαση είναι οι ΑΠΕ, με το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα», προσέθεσε. Ανέφερε ότι θα υπάρξει νέο σχήμα ανταγωνιστικών διαδικασιών για τις ΑΠΕ για την επόμενη τετραετία (διά του οποίου θα δημοπρατηθεί συνολική ισχύς 2,1 GW για αιολικά και φωτοβολταϊκά), παράλληλα όμως η πολιτεία θα δώσει κίνητρα για μια γρήγορα και ασφαλή μετάβαση στο νέο, μη επιδοτούμενο περιβάλλον για τις ΑΠΕ.
Την πολιτική διάσταση της κλιματικής αλλαγής ανέδειξε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος, που είπε μεταξύ άλλων ότι «μετά την εκλογή Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, η συνεργασία Ε.Ε. – ΗΠΑ μπορεί να ανασυγκροτήσει τη Δύση ως στρατηγική οντότητα με σημαία την κλιματική αλλαγή, έναντι άλλων μεγάλων διεθνών παικτών όπως η Κίνα. Οσο για την Ελλάδα, δεν αρκεί η πιστή και έγκαιρη εφαρμογή των πολιτικών της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή. Επείγει, με αφορμή και το Ταμείο Ανάκαμψης, η σε βάθος εξειδίκευση των στόχων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η προσαρμογή της τουριστικής υποδομής στα νέα δεδομένα. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη σχέση μας με τον χρόνο, τη φύση και την Ιστορία. Επηρεάζει συνεπώς και τις προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική σε σχέση με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, γιατί είναι πλέον περιορισμένος ο χρονικός ορίζοντας της αξιοποίησης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή