Σταθερό πλαίσιο για την ανάπτυξη ΑΠΕ

Σταθερό πλαίσιο για την ανάπτυξη ΑΠΕ

Η διευθύνουσα σύμβουλος της RWE Renewables Κάτια Βίνσελ μιλάει στην «Κ» για τη συμφωνία με τη ΔΕΗ

6' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πράσινη ενέργεια αναβίωσε το φλερτ της γερμανικής RWE με τη ΔΕΗ που εκδηλώθηκε για πρώτη φορά το 2008, με τις δύο εταιρείες να σχεδιάζουν την από κοινού κατασκευή δύο ανθρακικών μονάδων ισχύος 1,6 GW. Μπορεί ο άνθρακας να μην κατάφερε τότε να φέρει κοντά τις δύο εταιρείες, οι κοινές προκλήσεις ωστόσο της απανθρακοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης αποτέλεσαν το εύφορο έδαφος για να καρποφορήσει το παλαιό φλερτ και να εξελιχθεί σε μια στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με σημαντικές συνέργειες και για τις δύο εταιρείες. ΔΕΗ και RWE ένα χρόνο μετά την υπογραφή του MOU τον Μάρτιο του 2020 στο Βερολίνο, είναι έτοιμες να εγκαταστήσουν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2 GW, στο πλαίσιο της συμφωνίας που οριστικοποιήθηκε το περασμένο δεκαήμερο, και αυτό είναι μόνο η αρχή. «Μακροπρόθεσμα έχουμε τη φιλοδοξία να είμαστε ένας από τους βασικούς μοχλούς της ελληνικής ενεργειακής μετάβασης», τονίζει σε συνέντευξή της στην «Κ» η γενική διευθύντρια επιχειρησιακών λειτουργιών (COO) της RWE Renewables Κάτια Βίνσελ.

Η RWE με εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ άνω των 9 GW την οποία στοχεύει να αναπτύξει σε πάνω από 13 GW έως το τέλος του 2022, επενδύοντας περί τα 5 δισ. ευρώ μαζί με συνεργάτες, βλέπει την Ελλάδα «ως μια πολλά υποσχόμενη αγορά για την περαιτέρω ανάπτυξή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Σημείο εκκίνησης της στρατηγικής συνεργασίας ΔΕΗ και RWE αποτελεί η δέσμευσή τους για πλήρη απανθρακοποίηση και η γερμανική εταιρεία μπορεί να συμβάλει καθοριστικά, μεταφέροντας την αποδεδειγμένη τεχνογνωσία της από την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ σε χώρους παλαιών ορυχείων της. Πέραν αυτού, διαθέτει διεθνή εμπειρία ως κορυφαίος σήμερα παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, παράγοντας που ενισχύει τις συνέργειες μεταξύ των δύο εταιρειών, αφού η RWE «εκτός από τη διεθνή εμπειρία μας και την οικονομική μας ισχύ, θέλουμε να φέρουμε την τεχνογνωσία μας στην επιλογή προμηθευτών και τη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού στη συνεργασία με τη ΔΕΗ», τονίζει η κ. Κάτια Βίνσελ. Η στρατηγική της RWE στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ίδια,  «εστιάζει στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων ξηράς». Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα δεν είναι στις προτεραιότητες της RWE  επί του παρόντος για την ελληνική αγορά, αν και ως σημαντικός παίκτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια παρακολουθεί τις εξελίξεις στον κλάδο. Διεθνώς η RWE αναπτύσσει ολόκληρη τη βεντάλια τεχνολογιών ΑΠΕ. «Μπαίνουμε στην πολλά  υποσχόμενη τεχνολογία του υδρογόνου με πλήρη ταχύτητα. Επιπλέον, στηριζόμαστε σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα και φυσικό αέριο, που τροφοδοτούνται κυρίως από “πράσινο” αέριο, το οποίο θα είναι απαραίτητο για την ασφάλεια εφοδιασμού», τονίζει η CEO του πράσινου βραχίονα της RWE και καταλήγει: «Αποσυρόμαστε με συνέπεια και υπευθυνότητα από τα ορυκτά καύσιμα για να γίνουμε ουδέτεροι ως προς τις εκπομπές άνθρακα έως το 2040».

Σταθερό πλαίσιο για την ανάπτυξη ΑΠΕ-1
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να προωθήσουμε από κοινού με τη ΔΕΗ την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα», τονίζει η COO της RWE Renewables.

– Τι σημαίνει για την RWE η συνεργασία με τη ΔΕΗ και η είσοδος στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;

– Βλέπουμε την Ελλάδα ως μια πολλά υποσχόμενη αγορά για την περαιτέρω ανάπτυξή μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ελλάδα προσφέρει καλές συνθήκες –ειδικά για την ηλιακή ενέργεια– και δεσμεύεται σαφώς για περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ προκειμένου να διευκολύνει τον μετασχηματισμό της αγοράς ενέργειας της χώρας. Οταν μπαίνουμε σε νέες αγορές, θέλουμε να οικοδομούμε καλές σχέσεις με τοπικούς συνεργάτες, όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Θα θέλαμε να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία στην απολιγνιτοποίηση, καθώς και να συνεργαστούμε για την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ανανεώσιμης ενέργειας –εστιάζοντας αρχικά στην ηλιακή– για να υποστηρίξουμε την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας. Αυτό ταιριάζει καλά με τις δικές μας φιλοδοξίες, ως ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας. Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η σαφής εστίαση της RWE. Κατά την περίοδο από το 2020 έως το τέλος του 2022, στοχεύουμε να αυξήσουμε το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε καθαρή ισχύ άνω των 13 GW, με επενδύσεις καθαρού ύψους 5 δισ. ευρώ – μαζί με συνεργάτες. Ο ακαθάριστος όγκος επενδύσεων μπορεί να φτάσει τα 9 δισ. ευρώ. Η επέκταση εστιάζεται στη Βόρεια Αμερική, στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και στις βασικές μας αγορές στην Ευρώπη.
 
– Πριν από περίπου μία δεκαετία, η RWE προσπάθησε να τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά συνεργαζόμενη με τη ΔΕΗ. Τι άλλαξε από τότε;

– Οι συνθήκες στην ενεργειακή βιομηχανία έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, που οι καταστάσεις δεν είναι συγκρίσιμες. Σήμερα, και οι δύο εταιρείες αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις με τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και τη σαφή στρατηγική εστίαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε μια μεγάλη ευκαιρία σε αυτή τη συνεργασία τόσο για τις εταιρείες μας, όσο και για την ελληνική και ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση. Τους τελευταίους μήνες ενισχύαμε συνεχώς τη συνεργασία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και αποκτήσαμε μια καλύτερη κατανόηση της ίδιας της ελληνικής αγοράς, του τρόπου λειτουργίας του επιχειρείν εδώ και της επιχειρηματικής κουλτούρας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να προωθήσουμε από κοινού την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.
 
– Ποιες είναι οι συνέργειες με τον όμιλο ΔΕΗ;

– Είναι μια ισότιμη συνεργασία, όπου οι δυνάμεις του καθενός αλληλοσυμπληρώνονται και γίνονται παράγοντες επιτυχίας. Ο όμιλος ΔΕΗ έχει βαθιά γνώση της ελληνικής αγοράς ενέργειας, ισχυρή παρουσία με τους βασικούς του μετόχους και ένα συγκεκριμένο σχέδιο έργων ΑΠΕ σε διαδικασία υλοποίησης. Εμείς ως RWE έχουμε πολύ ισχυρή παράδοση στην υλοποίηση και στη λειτουργία έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος άνω των 9 GW, καθώς και άλλων έργων υπό κατασκευήν και σε ανάπτυξη. Εκτός από τη διεθνή εμπειρία μας και την οικονομική μας ισχύ, θέλουμε να φέρουμε την τεχνογνωσία μας στην επιλογή προμηθευτών και τη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού στη συνεργασία με τη ΔΕΗ.
 
– Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο επενδυτικό σχέδιο της RWE στην Ελλάδα;

– Εμείς και ο συνεργάτης μας εξετάζουμε μια σειρά έργων με συνολική ισχύ έως και δύο GW κυρίως φωτοβολταϊκών. Ως RWE, εστιάζουμε στο πού επενδύουμε, χρειαζόμαστε σταθερό πλαίσιο. Μακροπρόθεσμα έχουμε τη φιλοδοξία να είμαστε ένας από τους βασικούς μοχλούς της ελληνικής ενεργειακής μετάβασης, γεγονός που υπογραμμίζει τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας.
 
– Ποιες τεχνολογίες σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε; Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι μια νέα αγορά για την Ελλάδα που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα. Περιλαμβάνονται στα σχέδια της RWE;

– Στην Ελλάδα, η στρατηγική μας εστιάζεται στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων ξηράς. Επί του παρόντος επικεντρωνόμαστε σε μια σειρά νέων φωτοβολταϊκών εντός των ορίων ενός παλιού ορυχείου λιγνίτη. Στη Γερμανία έχουμε ήδη αποκτήσει αποδεδειγμένη εμπειρία σε αυτό, με την κατασκευή αρκετών αιολικών πάρκων σε εκ νέου καλλιεργήσιμη γη στον χώρο των ορυχείων της RWE και μπορούμε να μεταφέρουμε αυτές τις γνώσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, ως σημαντικός παίκτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, έχουμε πάντα το βλέμμα στις εξελίξεις σε υπεράκτιες περιοχές σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής. Ομως, αυτή τη στιγμή δεν είναι η προτεραιότητά μας.
 
– Πώς αξιολογείτε την προσπάθεια απολιγνιτοποίησης στην Ελλάδα βάσει της σημαντικής εμπειρίας της RWE στο θέμα;

– Η μετατροπή του συστήματος ενεργειακού εφοδιασμού είναι το «κλειδί» για ένα βιώσιμο μέλλον. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να καταργήσει σταδιακά την παραγωγή λιγνίτη έως το 2028. Αυτή είναι η βάση για μια θεμελιώδη αλλαγή προς μια βιώσιμη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά συνέπεια, η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να επεκταθεί γρήγορα και αποφασιστικά. Η RWE, μια εταιρεία με περισσότερα από 120 χρόνια εμπειρίας στον ενεργειακό εφοδιασμό, έχει πρωταγωνιστήσει στις αλλαγές. Τώρα είμαστε ένας κορυφαίος προμηθευτής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως. Ακόμα και σήμερα, η βασική δραστηριότητά μας είναι η παροχή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Και θέλουμε να αναπτυσσόμαστε συνεχώς επενδύοντας σε μεγάλο βαθμό στις ΑΠΕ, στην Ελλάδα και σε άλλες βασικές αγορές μας. Μπαίνουμε στην πολλά υποσχόμενη τεχνολογία υδρογόνου με πλήρη ταχύτητα. Επιπλέον, στηριζόμαστε σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα και αέριο, που τροφοδοτούνται κυρίως από «πράσινο» αέριο, το οποίο θα είναι απαραίτητο για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Αυτό υποστηρίζεται από την εφαρμογή ενός από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα για τη μείωση των εκπομπών CO2 σε ολόκληρο τον κλάδο: Αποσυρόμαστε με συνέπεια και υπευθυνότητα από τα ορυκτά καύσιμα για να γίνουμε ουδέτεροι ως προς τις εκπομπές άνθρακα έως το 2040. Η ΔΕΗ προφανώς ακολουθεί μια παρόμοια πορεία και θα αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις. Αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης για μια γόνιμη συνεργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή