Έπεσαν οι υπογραφές για το Galaxy της Alpha Bank

Έπεσαν οι υπογραφές για το Galaxy της Alpha Bank

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 267 εκατ. ευρώ αποτιμήθηκε το 100% της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων της Cepal, που μεταβιβάζεται κατά 80% στην Davidson Kempner στο πλαίσιο του project Galaxy που περιλαμβάνει και την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων ύψους 10,8 δισ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε η Alpha Bank το τίμημα προσαυξάνεται κατά 68 εκατ. ευρώ υπό την αίρεση επίτευξης προκαθορισμένων στόχων το Τίμημα και περιλαμβάνεται ποσό ύψους έως17 εκατ. ευρώ , καταβλητέο μόνον εφόσον η Συναλλαγή περιλαμβάνει μόχλευση. 

Όπως έγραφε από νωρίς το πρωί το MoneyReview η Davidson Kempner θα αποκτήσει το 80% της Cepal και η Alpha Bank θα διατηρήσει το 20% της εταιρείας προκειμένου να αποκομίσει περαιτέρω οφέλη στο μέλλον. H Cepal θα διαχειρίζεται πέραν των 10,8 δισ. ευρώ του Galaxy και των περίπου 5 δισ. ευρώ άλλων επενδυτών που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της και το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) της Alpha Bank καθώς και τυχόν μελλοντικές ροές.

Το deal αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση – μετά την τιτλοποίηση των 24,1 δισ. ευρώ που υλοποίησε το 2018 η ιταλική BMPS – μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με εξασφαλισμένη πιστοληπτική διαβάθμιση στην Ευρώπη και παράλληλα ένα καθοριστικό βήμα για την εξυγίανση του ισολογισμού της Alpha Bank. Το project Galaxy, μεικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ, απαρτίζεται από τρία χαρτοφυλάκια με τις κωδικές ονομασίες Orion (αξίας 1,9 δισ. ευρώ), Galaxy II (αξίας 5,7 δισ. ευρώ) και Galaxy IV (αξίας 3,2 δισ. ευρώ). Η τράπεζα έχει υποβάλει αίτημα για την ένταξη και των τριών χαρτοφυλακίων στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» και συνολικά η κρατική εγγύηση που θα παρασχεθεί θα ανέλθει στα 3,7 δισ. ευρώ.

Oυσιαστική βελτίωση του ισολογισμού

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Alpha Bank θα μειώσει τους δείκτες Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στο 24% και 13% αντίστοιχα, από 43% και 29% τον Σεπτέμβριο του 2020 και θα έχει επιτύχει τη μεγαλύτερη αριθμητική και ποσοστιαία μείωση του πλέον προβληματικού μέρους του χαρτοφυλακίου της στον τραπεζικό κλάδο. Συγκεκριμένα, οι συνολικές συναλλαγές προβληματικών χαρτοφυλακίων, από το 2017 μέχρι σήμερα, υπερβαίνουν πλέον τα 15 δισ. ευρώ και το συνολικό στοκ περιορίζεται από τα 25 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου 2017, σε 8,9 δισ. ευρώ μετά το Galaxy. Πρόκειται για μία συνολική μείωση άνω του 65%, έναντι μέσης μείωσης 45% στον κλάδο.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Τράπεζα θα συνεχίσει να διατηρεί ισχυρή κεφαλαιακή θέση, η οποία θα ενδυναμωθεί μέσω εκδόσεων Tier II και ΑΤ1, κινήσεις που σε συνδυασμό με τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, θα επιτρέψουν στην Τράπεζα να προχωρήσει στη δεύτερη φάση περιορισμού των NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό, αξιοποιώντας το μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων Ηρακλή ΙΙ.

Η Davidson Kempner είναι αμερικανικό fund με περισσότερα από 30 δισ. ευρώ κεφάλαια υπό διαχείριση και σημαντική εμπειρία στη διαχείριση κόκκινων δανείων και στις τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων, μέσω της δραστηριότητάς της στην Ιταλία. Στην Ελλάδα έχει παρουσία από το 2014 οπότε και απέκτησε το 50% της Credit Agricole Leasing Hellas. Το 2019 πλειοδότησε στο διαγωνισμό της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση του χαρτοφυλακίου Nemo, μικτής λογιστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ. Έχει τον πλήρη μετοχικό έλεγχο του ομίλου Prelios, ενός servicer με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιταλική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια άνω των 40 δισ. ευρώ και ακίνητα άνω των 10 εκατ. τετραγωνικών μέτρων. Μέσω της Prelios, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την Intensa για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένης της απόκτησης χαρτοφυλακίου ύψος 3 δισ. ευρώ, ενώ απέκτησε τρία πακέτα τιτλοποιήσεων του ιταλικού προγράμματος παροχής εγγυήσεων (GACS – αντίστοιχο του «Ηρακλή») από τις Τράπεζες UBI Banca, Creval, Carige. Πέραν του servicer Prelios, η DK έχει αναλάβει τη διαχείριση εννέα χαρτοφυλακίων. 

Ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ε. Ψάλτης δήλωσε: «Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό εισερχόμαστε σε μία πολυετή συμφωνία για το Project Galaxy με τη διεθνώς αναγνωρισμένη αμερικάνικη επενδυτική εταιρεία, Davidson Kempner. Πρόκειται για μία συμφωνία – ορόσημο για την Τράπεζά μας, η οποία προχωρά με αποφασιστικά βήματα προς την οριστική αντιμετώπιση της κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας ύφεσης στη Ελλάδα. Παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες που αντιμετωπίσαμε λόγω της πανδημίας, είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την ιδιαίτερα σύνθετη συναλλαγή, μέσα σε μόλις οκτώ μήνες από την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον σημαντικών διεθνών επενδυτών και εντός του κεφαλαιακού πλαισίου που είχαμε θέσει εξ αρχής. Η Alpha Bank προχωρά, πλέον, με απόλυτη προσήλωση στην υλοποίηση του τελευταίου μέρους της στρατηγικής της για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της και, παράλληλα, επιταχύνει την εφαρμογή του Σχεδίου Μετασχηματισμού της, βάζοντας ισχυρές βάσεις για κερδοφόρο ανάπτυξη.»

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε ακόμη στο «MR»:

Τo business plan της οικογένειας Ιωάννου για τη νεότευκτη Donkey Hotels

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή