Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επανέναρξη του λιανεμπορίου από την 1η Μαρτίου ή το πιθανότερο στις 8 Μαρτίου με κανονική λειτουργία των φυσικών καταστημάτων –όχι δηλαδή με την εφαρμογή των μοντέλων του click inside και click away– φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα του εμπορικού κόσμου για παράταση των χειμερινών εκπτώσεων έως τις 31 Μαρτίου, καθώς στην ουσία η περίοδος έχει χαθεί για το λιανεμπόριο, μια και τα φυσικά καταστήματα λειτούργησαν στην πραγματικότητα μόνο 12 ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι κανονικά οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν στις 11 Ιανουαρίου –ημερομηνία κατά την οποία τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά, καθώς άνοιξαν στις 18 Ιανουαρίου– και τελειώνουν στις 28 Φεβρουαρίου, οπότε τυπικά λήγει το αυστηρό lockdown στην Αττική, το οποίο, πάντως, αναμένεται να παραταθεί.

Το αίτημα για παράταση των χειμερινών εκπτώσεων έχει τεθεί ήδη από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ενώ χθες απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ζητώντας αφενός την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από την 1η Μαρτίου και αφετέρου την παράταση των εκπτώσεων έως τα τέλη Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, εξετάζεται μεν το σενάριο, αλλά υπάρχουν φωνές και στον εμπορικό κόσμο που επισημαίνουν την ανάγκη να επαναλειτουργήσει ο κλάδος κανονικά –χωρίς τα υβριδικά μοντέλα– έστω και με μία εβδομάδα καθυστέρηση, προκειμένου αφενός να μην υπάρχει λειτουργία του λιανεμπορίου πολλών ταχυτήτων, αφετέρου να μην παρουσιαστεί η ανάγκη να ανασταλεί και πάλι η εν λόγω δραστηριότητα σε λίγες εβδομάδες. Αλλωστε, αυτό που φοβάται περισσότερο ο εμπορικός κόσμος είναι ένα νέο lockdown πριν από το Πάσχα, κάτι που σημαίνει ότι θα χαθεί μία ακόμη περίοδος υψηλής καταναλωτικής ζήτησης. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο αίτημα, η κυβέρνηση φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να το αντιμετωπίζει θετικά και να προχωράει το επόμενο διάστημα στη θεσμοθέτηση της παράτασης των χειμερινών εκπτώσεων.

Το γεγονός ότι το λιανεμπόριο είναι κλειστό στην Αττική, εκεί όπου πραγματοποιείται πάνω από το 60% του συνολικού τζίρου του κλάδου, αλλά και σε αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας σημαίνει τεράστιες απώλειες όχι μόνο για τις ίδιες τις εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες υπολογίζεται ότι κατάφεραν να περισώσουν κατά μέσον όρο μόλις το 1/3 του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων, αλλά και για τα ίδιο το κράτος. Υπολογίζεται ότι το εβδομαδιαίο κόστος για το κράτος με κλειστό το λιανεμπόριο είναι 500 εκατ. ευρώ, καθώς η ανυπαρξία πωλήσεων σημαίνει απουσία εσόδων από ΦΠΑ και ταυτόχρονα το κράτος επιβαρύνεται με τα μέτρα στήριξης των κλειστών επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, δια-πιστώνεται ότι λύσεις που θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο στο λιανεμπόριο και ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου δεν προχωρούν. Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και του εμπορίου, διαπιστώθηκε η ύπαρξη σημαντικών καθυστερήσεων στην υλοποίηση της πλειονότητας των έργων για τα «ανοιχτά κέντρα εμπορίου» (open malls), τα οποία έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ). Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν πιθανές άμεσες ενέργειες διευκόλυνσης και επιτάχυνσης της υλοποίησής τους, με στόχο την υποστήριξη των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή