Συνταγματικό έκρινε ο Αρειος Πάγος τον νόμο για τα τραπεζικά στελέχη

Συνταγματικό έκρινε ο Αρειος Πάγος τον νόμο για τα τραπεζικά στελέχη

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνταγματική και νόμιμη κρίθηκε από τον Αρειο Πάγο η διάταξη νόμου της κυβέρνησης που αφορούσε στην ποινική αντιμετώπιση του αδικήματος της απιστίας για τα τραπεζικά στελέχη.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκδόθηκε από το ΣΤ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου και υπήρξε ομόφωνη με εισηγητή τον αρεοπαγίτη Γρηγόριο Κουτσοκώστα.

Μετά την έκδοση της απόφασης, το τοπίο φαίνεται να αρχίζει να ξεκαθαρίζει, καθώς στους κατώτερους βαθμούς της Δικαιοσύνης (πρωτοδικείο) το συγκεκριμένο θέμα έχει οδηγήσει σε αντίθετες αποφάσεις δικαστικών συμβουλίων, μιας και άλλα συμβούλια έχουν κρίνει τον νόμο συνταγματικό και άλλα το αντίθετο.

Πάντως, στον Αρειο Πάγο εκκρεμούν προς κρίση και άλλες αναιρέσεις για το ίδιο θέμα σε δικαστικά συμβούλια, τα οποία προσεχώς πρόκειται να αποφανθούν. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή δύο δικαστικά συμβούλια εξετάζουν επίσης το συγκεκριμένο θέμα, ενώ μία δίκη η οποία επρόκειτο να γίνει ματαιώθηκε λόγω των μέτρων για την πανδημία. Σύμφωνα με τη διάταξη που κρίθηκε συνταγματική για τη δίωξη τραπεζικών στελεχών όσον αφορά αδικήματα απιστίας δεν ισχύει πλέον η αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα, αλλά απαιτείται μήνυση από την τράπεζα, η οποία έχει και το έννομο συμφέρον να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία καθώς στο παρελθόν δεκάδες στελέχη των τραπεζών βρέθηκαν υπό κατηγορία έπειτα από αυτεπάγγελτες εισαγγελικές παρεμβάσεις, ενώ στη συνέχεια δεν αποδείχθηκε η όποια ευθύνη τους, με αποτέλεσμα το τραπεζικό σύστημα να βρίσκεται για καιρό υπό το κράτος δυσκολιών, καθώς τα στελέχη του δύσκολα τολμούσαν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή