Κτίριο 113 εκατ. ευρώ για το υπουργείο Υποδομών

Κτίριο 113 εκατ. ευρώ για το υπουργείο Υποδομών

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επένδυση της τάξεως των 113 εκατ. ευρώ για την ανέγερση ενός λειτουργικού, σύγχρονου κτιρίου γραφείων δρομολογεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω του εργαλείου των ΣΔΙΤ (συμβάσεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα). Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, η εταιρεία Ado A.E. ανέλαβε τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου του έργου. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να προετοιμάσει τον σχετικό διαγωνισμό, στον οποίο εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν όλες οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες ελήφθη το πράσινο φως και από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Το νέο ακίνητο πρόκειται να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, οι οποίες σήμερα φιλοξενούνται σε 13 επιμέρους κτίρια, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία και μισθώνονται. Ως εκ τούτου, το ετήσιο οικονομικό όφελος υπολογίζεται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Δημόσιο, ούτως ή άλλως, θα καταβάλλει ένα ποσό στον ιδιώτη ανάδοχο, κάτι που αποτελεί πάγια πρακτική των συμβάσεων ΣΔΙΤ.

Το νέο κτίριο πρόκειται να κατασκευαστεί στην οδό Πειραιώς 166, στο ύψος του Ταύρου. Πρόκειται για ιδιόκτητη έκταση 8,7 στρεμμάτων, πλησίον του σταθμού «Ρουφ» του Προαστιακού. Στο συγκεκριμένο ακίνητο στεγάζεται σήμερα το Κεντρικό Εργαστήριο Δημοσίων Εργων, μια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Στο πλαίσιο της εν λόγω επένδυσης πρόκειται να κατασκευαστεί και μια πεζογέφυρα πάνω από την οδό Πειραιώς, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στο νέο κτίριο γραφείων.

Με βάση το μέχρι στιγμής χρονοδιάγραμμα, πρόθεση του υπ. Υποδομών είναι να προκηρύξει τον διαγωνισμό εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, ώστε να ολοκληρωθεί τουλάχιστον η πρώτη φάση της διαδικασίας, δηλαδή η εκδήλωση ενδιαφέροντος, μέχρι το καλοκαίρι. Στη συνέχεια, ανάλογα και με το μοντέλο που θα υιοθετηθεί, θα ακολουθήσουν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η ανέγερση ενός σύγχρονου κτιρίου γραφείων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, μειωμένες λειτουργικές δαπάνες και σειρά παροχών, όπως χώροι για τη φιλοξενία παιδικού σταθμού, αποθήκες, ιατρείο, βιβλιοθήκη, αίθουσες συσκέψεων, συνεδριακό κέντρο, εστιατόριο, μουσείο τεχνολογίας και υπόγειοι χώροι στάθμευσης.

Εκτός από το οικονομικό όφελος, το νέο κτίριο θα προσφέρει και σημαντικές συνέργειες, καθώς θα συγκεντρώσει όλες τις επιμέρους υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών σε ένα χώρο. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιταχύνει σημαντικά το κυβερνητικό έργο, καθώς θα επιτρέψει την άμεση συνεργασία των επιμέρους οργανικών μονάδων και του προσωπικού, εξοικονομώντας χρόνο και πόρους. Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση, ιδίως ενόψει του μεγάλου όγκου των νέων έργων που προγραμματίζονται στη χώρα τα επόμενα χρόνια. 

Πολιτεία Καινοτομίας

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πιο νότια και συγκεκριμένα στις παλιές εγκαταστάσεις των Χρωματουργείων Πειραιώς (ΧΡΩΠΕΙ), το υπ. Ανάπτυξης προωθεί άλλη μια σημαντική επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Ο λόγος για την Πολιτεία Καινοτομίας, ένα χώρο για τη φιλοξενία νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας, αλλά και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων. Ιδιοκτήτης της έκτασης των 17,9 στρεμμάτων ήταν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου, ο οποίος προέβη στην παραχώρησή του στο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πριν από περίπου ένα χρόνο, για τις ανάγκες τής εν λόγω πρωτοβουλίας. Ο σχετικός διαγωνισμός «τρέχει» από το τέλος του 2020. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή