ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ οι αποδόσεις των ομολόγων

Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ οι αποδόσεις των ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων για να κρίνει εάν οι συνθήκες χρηματοδότησης στη Ζώνη του Ευρώ είναι αρκετά ευνοϊκές για να στηρίξουν την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Στο ευρύ φάσμα δεικτών που παρακολουθούμε για να εκτιμήσουμε εάν οι συνθήκες χρηματοδότησης εξακολουθούν να είναι ευνοϊκές, τα ημερήσια δεικτοποιημένα επιτόκια ανταλλαγής και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι ιδιαίτερα σημαντικές παράμετροι», ανέφερε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα.

Το σχόλιο της επικεφαλής της ΕΚΤ υποδηλώνει πιθανή ανησυχία ότι οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν αυξηθεί, παρά τη δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει τους εξαιρετικά χαλαρούς όρους χρηματοδότησης, σημειώνει το Bloomberg.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα διεύρυναν τα κέρδη τους μετά το σχόλιο της Κριστίν Λαγκάρντ, με τις αποδόσεις του γερμανικού 30ετούς να υποχωρεί κατά 5 μονάδες βάσης στο 0,16%. Στο μεταξύ, αυτήν την εβδομάδα θα συζητηθούν μεταξύ ευρωβουλευτών και βουλευτών των εθνικών Κοινοβουλίων ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας, η κρίση που αυτή έχει προκαλέσει και η δυνατότητα ανάκαμψης των οικονομιών. 

Παράλληλα, οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα διερευνήσουν τρόπους για την ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού  και θα ψηφίσουν για τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον τουρισμό. Θέμα της χθεσινής συνεδρίασης και των συζητήσεων ανάμεσα στους ευρωβουλευτές και τους βουλευτές των εθνικών Κοινοβουλίων της Ε.Ε., μεταξύ των υποψήφιων κρατών-μελών και των κρατών-παρατηρητών, ήταν εκείνο της επόμενης ημέρας της πανδημίας. Ειδικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις οικονομικές, δημοσιονομικές και κοινωνικές προκλήσεις της ανάκαμψης.

Ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Αύριο Τετάρτη, συγκαλείται η επιτροπή Μεταφορών και θα ψηφίσει έκθεση με την οποία παροτρύνει για τη λήψη μέτρων τα οποία θα καταστήσουν τον τουρισμό πιο βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Την αμέσως επόμενη μέρα, η επιτροπή ψηφίζει μέτρα με σκοπό τις πιο αποτελεσματικές και καθαρές θαλάσσιες μεταφορές. Την Πέμπτη, οι επιτροπές Υγείας και Ερευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εξετάσουν από κοινού με εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας διάφορους τρόπους για να ενισχυθεί η παραγωγή εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού αλλά και για να βελτιωθεί ο μηχανισμός της διανομής τους. Μια μέρα πριν η επιτροπή Εμπορίου θα συζητήσει τα μέτρα ως προς τη διαφάνεια και την έγκριση εξαγωγών των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.