Η αγορά ομολόγων δοκιμάζει την ΕΚΤ

Η αγορά ομολόγων δοκιμάζει την ΕΚΤ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντοχή και την… ανοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τεστάρει η αγορά ομολόγων, με το sell-off στους κρατικούς τίτλους της Ευρωζώνης να ενισχύεται χθες και τους επενδυτές να αγνοούν τις δηλώσεις Λαγκάρντ. Αν και τη Δευτέρα οι πιέσεις στα ομόλογα περιορίστηκαν μετά την επισήμανση της επικεφαλής της ΕΚΤ ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί στενά την αύξηση του κόστους δανεισμού που έχει σημειωθεί, χθες οι ρευστοποιήσεις επέστρεψαν δριμύτερες, οδηγώντας τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων στο -0,31% και στα υψηλά σχεδόν εννέα μηνών, ενώ στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά (στο 0,93% το 10ετές). Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι αγορές δοκιμάζουν το πόσο πρόθυμη είναι η ΕΚΤ να «επιβάλει» τη θέση της, διατηρώντας τη δέσμευσή της ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή έως ότου η οικονομία επιστρέψει στην οδό της ανάκαμψης. 

Ενίσχυση των ΑΠΕ με αναβάθμιση δικτύου

Στο ζήτημα της ασφαλούς ενεργειακής μετάβασης εστιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επικεντρώνοντας στις επενδύσεις των δικτύων. Η «Μήδεια» έδειξε ότι έχουμε να επιλύσουμε σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν και με τη διείσδυση των ΑΠΕ, τόνισε χθες ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Εκτίμησε πως είναι απαραίτητο να προχωρήσουν άμεσα επενδύσεις αποθήκευσης ώστε να σταθεροποιείται το σύστημα, να ενταχθούν περισσότερες ΑΠΕ και να αναβαθμιστεί το ηλεκτρικό δίκτυο.

Επιτάχυνση απονομής συντάξεων των ναυτικών

Τις πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν άμεσα ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής συντάξεων στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) συζήτησαν οι υπουργοί Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης. Παρουσία του διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη και του προέδρου του ΝΑΤ Ανδρέα Κομματά, συμφωνήθηκε να εκπονηθεί ειδικό σχέδιο δράσης για την επιτάχυνση των εκκρεμών συντάξεων. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η διασύνδεση e-ΕΦΚΑ και ΝΑΤ, ώστε να μειωθούν σημαντικά οι χρόνοι που σήμερα απαιτούνται.

Η μεγάλη ευκαιρία του Brexit

«Ενα στοίχημα που δεν πρέπει να χάσουμε», χαρακτήρισε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, την αξιοποίηση των ευκαιριών που θα προκύψουν από το Brexit,  καθώς κάποιες εταιρείες θα θελήσουν να κατανείμουν δραστηριότητές τους σε χώρες εκτός Βρετανίας. «Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες στον τομέα των υπηρεσιών», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε χθες το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Πατέλης χαρακτήρισε ως «κρυφό όπλο» της χώρας το ανθρώπινο δυναμικό της και τόνισε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια, με την παραγωγή αξιόλογων επιστημόνων, έχουν συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων όπως αυτές της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και των γερμανικών P&I και Τeam Viewer στα Ιωάννινα.

Ακατάσχετη η ενίσχυση για το λιανικό εμπόριο

Αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων θα είναι η ενίσχυση που θα λάβουν οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ δράσης «e-λιανικό» για την ανάπτυξη ή αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος. Αυτό προβλέπει το άρθρο 223 του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης. Η εν λόγω ενίσχυση επίσης δεν θα συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα. Οι δικαιούχοι της απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη συμμετοχή τους στις δράσεις και την είσπραξη της ενίσχυσης. Αυτή η «περίοδος χάριτος» θεσπίζεται για το χρονικό διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού και, πάντως, όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή