Το Ισραήλ «αγκομαχά» στη μετά lockdown εποχή

Το Ισραήλ «αγκομαχά» στη μετά lockdown εποχή

Με περιορισμούς και τις κοινωνικές αποστάσεις να παραμένουν η νέα κανονικότητα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο κόσμος περιμένει πως η εμβολιαστική διαδικασία θα επαναφέρει τη ζωή στην κανονικότητα, το Ισραήλ, η χώρα που έχει προχωρήσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στους εμβολιασμούς, σκιαγραφεί πόσο δύσκολος και μακρύς θα είναι ο δρόμος.

Μετά τη συρρίκνωση κατά 2,4% του ισραηλινού ΑΕΠ πέρυσι, η Τράπεζα του Ισραήλ προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 6% αν, βέβαια, συνεχιστεί η ταχύτατη έως τώρα εμβολιαστική διαδικασία. Οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει βέβαια, ιδιαιτέρως αν κυκλοφορήσει κάποια μετάλλαξη του κορωνοϊού ανθεκτική στα εμβόλια. Δεδομένου, άλλωστε, ότι η χώρα οδεύει προς εκλογές στις 23 Μαρτίου, υπάρχει κίνδυνος να μη χορηγήσει νέα στήριξη στην οικονομία η καινούργια κυβέρνηση και έτσι να μη διευκολύνει τη μετάβαση στη νέα κατάσταση.

Από την Κυριακή έχουν ανοίξει τα θέατρα, οι αθλητικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα γυμναστήρια, αλλά θα λειτουργούν για όσους μπορούν να παρουσιάσουν το «πράσινο διαβατήριο» σε εφαρμογή στο κινητό τους που αποδεικνύει ότι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή έχουν ανακάμψει πλήρως από κορωνοϊό. Πρόκειται για το 30% του πληθυσμού που θα έχει πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους. Κι ενώ όλα αυτά εμπνέουν ελπίδα σε όσες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν επί μήνες αλλά και στις οικονομίες ανά τον κόσμο που έχουν δαπανήσει τρισ. δολάρια για να στηρίξουν νοικοκυριά και ανέργους, στο Ισραήλ αναδύεται μια νέα κανονικότητα που φαίνεται πως για αρκετό καιρό δεν θα μοιάζει με τον προ πανδημίας κόσμο.

«Είδα όλα τα φώτα του θεάτρου να ανάβουν και χτύπησε η καρδιά μου», δηλώνει ο Μπεν Ζβι, διευθύνων σύμβουλος του θεάτρου Νίζα Μπεν Ζβι στη Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ. Οπως τονίζει ο ίδιος, θέλει να πιστεύει πως «αυτό ήταν, τα καταφέραμε, επιστρέφουμε και δεν θα υπάρχουν άλλοι περιορισμοί». Ωστόσο, δεν έχει το δικαίωμα παρά να γεμίσει μόνον το μισό θέατρο εφόσον οι θεατές πρέπει να κάθονται χωριστά και σε απόσταση ο ένας από τον άλλο. Αυτό, όμως, δεν του προσφέρει αρκετά έσοδα ώστε να καλύψει μεγαλύτερους προϋπολογισμούς όπως αυτούς που χρειάζεται ένα μιούζικαλ.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε όλο το Ισραήλ, καθώς οι πολίτες ετοιμάζονται για τη νέα πραγματικότητα μετά το lockdown. Οι επιχειρήσεις αρχίζουν προσεκτικά να λειτουργούν, οι κοινωνικές αποστάσεις παραμένουν και οι καταναλωτές είναι προσεκτικοί. Μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων της χώρας, το Isrotel, ανοίγει αλλά η πληρότητα είναι περίπου 50%, σαφώς πιο κάτω από τα συνήθη επίπεδα για την εποχή. Η ποδοσφαιρική ομάδα Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ θεωρεί ότι δεν αξίζει τον κόπο να προσκαλέσει τους οπαδούς της στην έδρα της, καθώς θα έχει δικαίωμα να γεμίσει μόνον 500 από τις 3.000 θέσεις.

Και ο τουρισμός έχει σχεδόν εξαφανιστεί, καθώς το κυριότερο αεροδρόμιο της χώρας είναι κλειστό για τις περισσότερες πτήσεις μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Εχει, άλλωστε, συντριβεί από την πανδημία η βιομηχανία της εστίασης. Σύμφωνα με τον Τόμερ Μουρ, επικεφαλής της ένωσης εστίασης, έχουν κλείσει οριστικά 4.000 εκ των 14.000 εστιατορίων της χώρας και το προσωπικό του κλάδου έχει μειωθεί κατά 80% μόλις σε 50.000 άτομα. Ο ίδιος εκτιμά πως το κόστος της επανέναρξης των εργασιών θα σταθεί απαγορευτικό για άλλα 2.000 ρεστοράν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή