Μεγάλη «φούσκα» το bitcoin, λένε οι επενδυτές

Μεγάλη «φούσκα» το bitcoin, λένε οι επενδυτές

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To bitcoin συνεχίζει να θεωρείται από τους επενδυτές η μεγαλύτερη «φούσκα» στις αγορές διεθνώς, ακολουθούμενο από τις τεχνολογικές μετοχές των ΗΠΑ, ενώ αναμένεται πως το κρυπτονόμισμα και η Tesla θα χάσουν το μισό της αξίας τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Αυτά είναι τα συμπεράσματα της έρευνας της Deutsche Bank για τον μήνα Φεβρουάριο στο περιβάλλον 460 επαγγελματιών της αγοράς και πελατών της. Παράλληλα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της γερμανικής τράπεζας, οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω ράλι στις μετοχές διεθνώς, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν πως κάποιες αγορές βρίσκονται σε περιοχή «φούσκας», ενώ εκτιμούν πως το sell-off που χτύπησε το τελευταίο διάστημα στα κρατικά ομόλογα θα συνεχιστεί.

Πιο αναλυτικά, 90% των επενδυτών συμφωνούν ότι σε κάποιο βαθμό υπάρχουν «φούσκες» στις αγορές, με μόνο το 4% να διαφωνεί. Σε ό,τι αφορά την κλίμακα στην οποία θεωρούν ότι συγκεκριμένα assets βρίσκονται σε περιοχή «φούσκας», το 43% τοποθέτησε το bitcoin στην υψηλότερη, στο 10, ένα ποσοστό το οποίο αν και έχει μειωθεί σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Ιανουαρίου (50%), ωστόσο δείχνει πως το κρυπτονόμισμα θεωρείται από την αγορά η μεγαλύτερη υπερβολή στον επενδυτικό χάρτη.

Σημειώνεται πως το bitcoin έφτασε την Κυριακή σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας τις 58.000 δολάρια, με την κεφαλαιοποίησή του το να αγγίζει το 1 τρισ. δολάρια, ωστόσο τις δύο τελευταίες ημέρες έχει σημειώσει ισχυρή «βουτιά» η οποία και εντάθηκε χθες, φτάνοντας κοντά στις 46.000, μετά το tweet του Ελον Μασκ ότι η τιμή του έχει αυξηθεί σημαντικά και πολύ γρήγορα. Ο CEΟ της Tesla με τις αναρτήσεις του υπέρ του bitcoin το προηγούμενο διάστημα, είχε βέβαια βοηθήσει στην εκτόξευση του κρυπτονομίσματος στα ύψη.

Το bitcoin ακολουθούν και αυτόν τον μήνα οι τεχνολογικές μετοχές των ΗΠΑ ως η επόμενη μεγάλη «φούσκα», με κλίμακα 7,6 στα 10, ενώ οι μετοχές των ΗΠΑ εκτός του κλάδου της τεχνολογίας και οι ευρωπαϊκές μετοχές θεωρούνται από τους πελάτες της Deutsche Bank τα assets με τα λιγότερα σημάδια «φούσκας» διεθνώς. 

Σε ειδική ερώτηση της γερμανικής τράπεζας σχετικά με την «τύχη» του bitcoin καθώς και της Tesla στο επόμενο 12μηνο, η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών απάντησε και αυτόν τον μήνα, όπως και τον Ιανουάριο, ότι είναι πιθανόν να χάσουν το μισό της αξίας τους, με την Tesla να θεωρείται πιο ευάλωτη σε αυτήν την αναμενόμενη «βουτιά».

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των αγορών γενικότερα, οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το ράλι θα συνεχιστεί, παρά το γεγονός ότι ο S&P 500 βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούνται στα υψηλά προ πανδημίας επίπεδα.

Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις για την πορεία του αμερικανικού δείκτη σε διάστημα τριών μηνών είναι οι πιο αισιόδοξες που έχουν σημειωθεί σε έρευνα της Deutsche Bank από τον Νοέμβριο του 2019, με το 68% των επενδυτών να εκτιμά ότι θα καταγράψει υψηλότερα επίπεδα.

Και οι ευρωπαϊκές μετοχές συγκέντρωσαν αντίστοιχα θετικές εκτιμήσεις, με το 63% των επενδυτών να θεωρεί ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 θα είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε τρεις μήνες από σήμερα, ενώ το 52% απάντησε πως θα κινηθεί υψηλότερα και σε διάστημα 12 μηνών.

Τέλος, παρά τις ισχυρές πιέσεις που έχει δεχθεί η αγορά κρατικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, οι επενδυτές εκτιμούν ότι το sell-off θα συνεχιστεί στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, τόσο στα ομόλογα των ΗΠΑ όσο και στα γερμανικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή