Μεγάλο ενδιαφέρον για θαλάσσια αιολικά πάρκα

Μεγάλο ενδιαφέρον για θαλάσσια αιολικά πάρκα

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κάποια πιλοτικά έργα, που θα δώσουν τη δυνατότητα αφενός να εντοπιστούν προβλήματα που θα εξεταστούν στη συνέχεια για να δοθούν λύσεις και αφετέρου να ολοκληρωθεί ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, θα ανοίξει στην Ελλάδα η αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεδίπλωσε χθες κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ημερίδας της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας) τις πρώτες βασικές κατευθύνσεις του θεσμικού πλαισίου που επεξεργάζεται για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, το οποίο, όπως είπε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2021, μαζί με το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, θα δοθεί βάρος για πιλοτικά έργα, που θα αναδείξουν τα προβλήματα και τις λύσεις για όσα θα ακολουθήσουν, είπε ο υπουργός. Εξειδικεύοντας, η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι επιδίωξη του υπουργείου είναι ένα πλαίσιο ασφαλές, σταθερό και ξεκάθαρο, που θα χρησιμοποιηθεί. «Δεν θα μείνουν άδειες στα χαρτιά, θα γίνουν έργα», τόνισε χαρακτηριστικά και περιέγραψε ένα σύστημα που θα διασφαλίζει τη μεθοδική και περιβαλλοντικά ελεγχόμενη ανάπτυξη χωρίς να στερεί τον ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. 

Σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση με το ηλεκτρικό σύστημα, η κ. Σδούκου αναγνώρισε τόσο τον κομβικό ρόλο του ΑΔΜΗΕ όσο και τη δυνατότητα του επενδυτή να επιλέξει ο ίδιος τους τρόπους διασύνδεσης, σκιαγραφώντας και σε αυτόν τον πυλώνα του θεσμικού πλαισίου ένα μεικτό μοντέλο. Στο τρίτο σκέλος του θεσμικού πλαισίου και ίσως το πιο κρίσιμο, αυτό της αποζημίωσης των επενδυτών, δεδομένου ότι πρόκειται για μη ώριμες τεχνολογίες που θα πρέπει να στηριχθούν, η κ. Σδούκου επισήμανε πως το υπουργείο έχει κοινοποιήσει στην Κομισιόν το νέο σχήμα των διαγωνισμών ΑΠΕ με ειδική πρόβλεψη για τα υπεράκτια αιολικά. Εκτίμησε ότι ο ανταγωνισμός μέσω των διαγωνισμών θα συμπιέσει τα κόστη μακροπρόθεσμα, αλλά για να υπάρξει αυτή η κρίσιμη μάζα έργων θα χρειαστεί χρόνο, και δεν απέκλεισε να ακολουθηθεί μια ενδιάμεση διαδικασία με αποζημίωση των πρώτων έργων με διαφορετικό καθεστώς από τους διαγωνισμούς.

Ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας κ. Μπακογιάννης, μάλιστα, μιλώντας για τον χωροταξικό σχεδιασμό των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, αναφέρθηκε στην πιθανή αδειοδότηση μιας πιλοτικής εφαρμογής σε μια επιλεγμένη περιοχή, ίσως μέσω μιας νομοθετικής ρύθμισης. Σε ό,τι αφορά το θέμα της τιμής με την οποία θα αποζημιώνονται οι επενδυτές για την ενέργεια που θα παράγουν από υπεράκτια αιολικά, αξίζει να αναφερθεί η επισήμανση του προέδρου του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννη Γιαρέντη. Στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου, είπε, θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε αφενός να προσελκυστούν οι αναγκαίες επενδύσεις και να καταστεί εμπορικά βιώσιμη η ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας και στην ελληνική αγορά και, αφετέρου, να μη δημιουργηθεί υπέρμετρο βάρος στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και στον ΕΛΑΠΕ. 

Στο ραντάρ των Νορβηγών

Το ισχυρό ενδιαφέρον νορβηγικών εταιρειών για επενδύσεις στις ελληνικές θάλασσες μετέφερε ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Φρόντε Οβερλαντ Αντερσεν, ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται ένα επενδυτικό σεμινάριο στο Οσλο για ενημέρωση των επιχειρήσεων του κλάδου. Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ημερίδας, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, Γιώργος Περιστέρης, ανακοίνωσε τη συνεργασία του ομίλου με την εταιρεία Ocean Winds για την από κοινού μελέτη και ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Η Ocean Winds αποτελεί joint venture της πορτογαλικής EDP Renewables και της γαλλικής ENGIE.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατη μελέτη της Navigant για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το σταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από πλωτά αιολικά στο Αιγαίο θα είναι 76 ευρώ/MWh το 2030 και θα μειωθεί στα 46 ευρώ/MWh το 2050. Η ίδια μελέτη υπολογίζει το διαθέσιμο θαλάσσιο δυναμικό για πλωτά αιολικά στη χώρα μας στα 263 GW. Επενδυτικό ενδιαφέρον πέραν της νορβηγικής Equinor, που έχει καταθέσει σχέδιο για την περιοχή των Κυκλάδων, έχει εκφραστεί και από τη δανική Copenhagen Offshore Partners, αλλά και την πορτογαλική Principle Power. Σχέδια για υπεράκτια αιολικά έχει και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ενώ παλαιότερα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και ο όμιλος Κοπελούζου και η RF Εnergy. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή