Ασφαλής προορισμός η Αθήνα, λένε οι ξένοι που την επισκέφθηκαν

Ασφαλής προορισμός η Αθήνα, λένε οι ξένοι που την επισκέφθηκαν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα εκλαμβάνεται ως ασφαλής προορισμός από τους ξένους ταξιδιώτες που την επισκέφθηκαν το 2020. Μάλιστα, η ασφάλεια αυτή σε σχέση με την COVID-19 είναι ο δεύτερος κύριος λόγος μετά τους αρχαιολογικούς χώρους και τον πολιτισμό της πόλης για την επιλογή της Αθήνας: περίπου 43% των τουριστών αναψυχής που ήρθαν στην Αθήνα δήλωσαν ότι την επέλεξαν επειδή τη θεώρησαν ασφαλή προορισμό. Μεταξύ των επισκεπτών αναψυχής ηλικίας 18-25 ετών αυτό το ποσοστό ήταν 60%. Πρόκειται για ευρήματα της τελευταίας έρευνας περί «Ικανοποίησης επισκεπτών και απόδοσης ξενοδοχείων» της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ).

Επιπλέον, οι ξένοι επισκέπτες της πρωτεύουσας αισθάνθηκαν, με βαθμολογία 7,6 στα 10, ότι ήταν αρκετά καλά ενημερωμένοι για τα μέτρα COVID-19 της Ελλάδας. Τόσο οι Ελληνες όσο και οι αλλοδαποί που ρωτήθηκαν, δήλωσαν πως νιώθουν πολύ ασφαλείς στο ξενοδοχείο, βαθμολογώντας με 8,9 και 9,2 αντίστοιχα. Παρόμοια αξιολόγηση έγινε και για τα αξιοθέατα, τα εστιατόρια και τα ταξί, όλα με βαθμό υψηλότερο από 8. Μικρότερη βαθμολογία πήρε η ασφάλεια στους δρόμους, στα καταστήματα και στα bar/cafe, ενώ οι αλλοδαποί αξιολόγησαν πολύ χαμηλά, με 6,9, τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι Ελληνες δεν ένιωθαν ασφαλείς στις δημόσιες συγκοινωνίες με βαθμολογία 5,6 και επίσης αξιολόγησαν την ασφάλεια στα ταξί σημαντικά χαμηλότερα από τους ξένους, με βαθμό 7,2. Από την άλλη πλευρά, οι Ελληνες ένιωθαν ασφαλέστεροι στα εστιατόρια και στους δρόμους. Συνολικά, με βαθμό 7,3 οι αλλοδαποί πιστεύουν ότι τα μέτρα COVID-19 δεν επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία τους στην Αθήνα. Επίσης, προκύπτει ότι η πανδημία δεν είχε αντίκτυπο στις δαπάνες στην πόλη, που κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2018 και το 2019, ήτοι 115 ευρώ ημερήσια δαπάνη ανά άτομο. Ετσι, ο συνολικός βαθμός ικανοποίησης αυξήθηκε από 8,1 το 2019 σε 8,2 το 2020. Βεβαίως, παρά την υψηλή ικανοποίηση των τουριστών και την ασφάλεια που ένιωσαν στην Αθήνα, η τουριστική ζήτηση παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Συνολικά, το 2020 χαρακτηρίζεται από την ΕΞΑΑΑ «καταστροφικό» για τον ξενοδοχειακό τομέα. Λαμβάνοντας υπόψη και τα ξενοδοχεία που δεν ήταν σε λειτουργία, η πληρότητα ήταν μόλις 19,7%. Η απώλεια των συνολικών εσόδων για τον ξενοδοχειακό τομέα της Αττικής εκτιμάται σε 700 εκατ. Ωστόσο, τα επίπεδα πληρότητας σε Βαρκελώνη και Ρώμη ήταν ακόμη χαμηλότερα από αυτά της Αθήνας με βάση τη μέθοδο, ενώ η Μαδρίτη έφτασε σε παρόμοιο επίπεδο. Από τις πόλεις της Μεσογείου, μόνο η Κωνσταντινούπολη παρουσίασε σχετικά καλύτερη απόδοση, με πληρότητα 30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή