Οριακά κέρδη στο Χρηματιστήριο, sell-off στα κρατικά ομόλογα

Οριακά κέρδη στο Χρηματιστήριο, sell-off στα κρατικά ομόλογα

Στις 774,80 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες έκλεισε ο τραπεζικός

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα θετικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών –σε αντίθεση με το βαρύ κλίμα που επικράτησε στην αγορά ομολόγων– αν και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μακριά από υψηλά ημέρας, κινδυνεύοντας μάλιστα προς το τέλος της συνεδρίασης να κλείσει στο κόκκινο, λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν σε επιλεγμένα blue chips και του γενικότερα επιφυλακτικού κλίματος που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές μετοχές. Τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν ανησυχητικά και οδηγούν σε παράταση του lockdown, ενισχύοντας τη διάθεση των επενδυτών για αποστροφή από το ρίσκο, μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα γύρω από το άνοιγμα της οικονομίας και άρα την εκκίνηση της ανάκαμψης. Το πρώτο τρίμηνο αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο και απρόβλεπτο, παρατείνοντας την αβεβαιότητα αλλά και την αγωνία γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας, και η μεταβλητότητα στο Χ.Α. αναμένεται να συνεχιστεί παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών θεωρούνται ελκυστικές από τους αναλυτές.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,17% στις 774,80 μονάδες, από τις 786,14 μονάδες και το +1,63% που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 55,91 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,18%, στις 1.839,89 μονάδες, με την Aegean να ξεχωρίζει με ράλι +14,73%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,45% και στις 1.124,58 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε έντονη μεταβλητότητα και έκλεισε με απώλειες 0,05% στις 455,44 μονάδες, ενώ στα υψηλά ημέρας άγγιξε το +2,11%. Η Alpha Bank έκλεισε στο -1,58%, η Eurobank στο +1,44%, η Εθνική στο -0,77% και η Πειραιώς στο +1,53%.

Οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές προκαλούν νευρικότητα και στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ την ίδια ώρα η υγειονομική κρίση παρατείνεται, όπως επισημαίνει η «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Στις 765 μονάδες, το πλησιέστερο όριο στήριξης του Γενικού Δείκτη, θα δοθεί η πρώτη σημαντική απόπειρα των αγοραστών να αποτρέψουν την περαιτέρω υποχώρηση, όπως καταλήγει.

Η σχετικά ήρεμη εικόνα του Χ.Α. ωστόσο, χθες, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει ουσιαστικά τη συσσώρευση, ήρθε σε αντίθεση με το κλίμα στην αγορά ομόλογων, το οποίο προβληματίζει πλέον έντονα.

Αν και οι δηλώσεις Πάουελ ηρέμησαν τα νερά της αγοράς ομολόγων στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς έδειξαν πως η Fed δεν θα βιαστεί να αλλάξει τη στάση νομισματικής πολιτικής, οι πιέσεις επανήλθαν γρήγορα οδηγώντας σε νέο sell-off στους κρατικούς τίτλους διεθνώς καθώς και της Ευρωζώνης. Οι πιέσεις ήταν πιο έντονες στα ομόλογα του πυρήνα, όπως τα γερμανικά ή τα γαλλικά, παρά στην περιφέρεια, αν και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρέθηκε πάνω από το 1% για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 7,5% σε σύγκριση με τα επίπεδα της Τρίτης, ενώ κατά 10% αυξήθηκε η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού στο 0,71%. Συγκριτικά, άνοδο 12% σημείωσε το γερμανικό 10ετές στο -0,279%.

Οι προσδοκίες για ενίσχυση του πληθωρισμού λόγω του τεράστιου πακέτου τόνωσης των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει τριγμούς στην αγορά ομολόγων, οι οποίες επιμένουν εδώ και πολλές μέρες παρά τις λεκτικές παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών. Αν και ακόμη το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης δεν έχει αυξηθεί σε ανησυχητικά επίπεδα, ωστόσο εάν οι πιέσεις συνεχιστούν η ΕΚΤ αναμένεται να αναγκαστεί να παρέμβει και «πρακτικά», όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή