Προσδοκίες για έξοδο από το τούνελ της κρίσης

Προσδοκίες για έξοδο από το τούνελ της κρίσης

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το κλίμα επηρέασαν ευνοϊκά τα ευοίωνα στοιχεία για την οικονομία της Γερμανίας, ενώ παράλληλα οι επενδυτές ανέλυαν τη δεύτερη ημέρα ακρόασης του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, και τις υποσχέσεις του για περαιτέρω στήριξη της αμερικανικής οικονομίας. 

Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα φέρουν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να έχει σημειώσει ανάπτυξη μεγαλύτερη από τις προσδοκίες το τέταρτο τρίμηνο του έτους με αύξηση του ΑΕΠ της κατά 0,3% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 0,50% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 0,80%. Με μικρά κέρδη 0,20% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού. 

Ανάμεσα στις μετοχές του FTSE 100 που σημείωσαν τη σημαντικότερη άνοδο ήταν εκείνη της International Consolidated Airlines, ιδιοκτήτριας της British Airways, καθώς ενισχύεται εν αναμονή των αποτελεσμάτων έτους που θα δώσει στη δημοσιότητα αύριο, ενώ παράλληλα αρχίζει να αυξάνεται η ζήτηση για πτήσεις και η προσδοκία του κοινού για ένα καλύτερο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ομοίως ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους EasyJet και Ryanair.

Αναλυτές του κλάδου τονίζουν, πάντως, πως η παραγωγική δυνατότητα των αερομεταφορέων πρόκειται να αυξηθεί στη διάρκεια του έτους, αλλά οι αεροπορικές εταιρείες όπως η IAG περιμένουν να δουν μια πραγματική ανάκαμψη των επιχειρηματικών ταξιδιών, κάτι που είναι αμφίβολο, καθώς είναι δύσκολο να επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα στο εγγύς μέλλον.

Ανοδο σημείωσαν, άλλωστε, οι εταιρείες βασικών πρώτων υλών και εμπορευμάτων, παίρνοντας ώθηση κατά κύριο λόγο από την τιμή του Brent, που έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα και κινείται στα 67 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό Δυτικού Τέξας κυμαινόταν αργά το βράδυ στα 63 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου δίνουν έτσι ώθηση στις πετρελαϊκές BP και Royal Dutch Shell, που κινήθηκαν και πάλι ανοδικά. Στην αντίθετη πορεία εξακολουθούν να κινούνται οι μετοχές εταιρειών κατ’ οίκον παράδοσης γευμάτων όπως οι Just Eat, Takeaway και Ocado, που υποχώρησαν χθες για τρίτη συναπτή ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή