18 επιχειρήσεις αποσύρονται από τα έργα του Nord Stream 2

18 επιχειρήσεις αποσύρονται από τα έργα του Nord Stream 2

Εβαλαν τέλος στη συμμετοχή τους, μετά την απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά αποτελεσματική αποδεικνύεται η απειλή των κυρώσεων τουλάχιστον όταν προέρχεται από την Ουάσιγκτον και απευθύνεται σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που έχουν εμπλακεί στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από σχετική έκθεση που εκπόνησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για λογαριασμό του Κογκρέσου και αφορά την αντίδραση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις επαπειλούμενες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του γερμανικού ομίλου ΜΜΕ Deutsche Welle, μόνο η απειλή των κυρώσεων έχει σταθεί αρκετή για να πεισθούν 18 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, γερμανικές, ελβετικές και βρετανικές, και να αποσυρθούν από τα έργα κατασκευής του επίμαχου αγωγού. Οι περισσότερες από όσες αποχώρησαν από την κοινοπραξία κατασκευής του Nord Stream 2 είναι ασφαλιστικές εταιρείες και στην πλειονότητά τους έχουν έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημαντικός αριθμός τους έχει ήδη αποσυρθεί, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται στη διαδικασία αποχώρησής τους. Ανάμεσά τους η γερμανική ασφαλιστική Munich Re, που έχει έδρα στο Μόναχο, και η ελβετική Syndicate Limited Zurich Insurance, που έχει έδρα στη Ζυρίχη. Επίσης η Axa Group που έχει έδρα στο Παρίσι και ο όμιλος μηχανολόγων και μηχανολογικού εξοπλισμού Bilfinger με έδρα στο Μάνχαϊμ έχουν επίσης δώσει τέλος στη συμμετοχή τους στα επίμαχα έργα.

Και όμως, μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον έχει πραγματικά επιβάλει κυρώσεις μόνο σε μία επιχείρηση διαχείρισης πλοίου, που εγκαθιστά τμήματα του αγωγού. Πρόκειται για τη ρωσική KVT-RUS, πλοιοκτήτρια εταιρεία του ρωσικού πλοίου «Fortuna». Η εν λόγω εταιρεία εγκαθιστά τμήματα του αγωγού, μήκους 1.200 χλμ., που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τη Ρωσία κατευθείαν στη Γερμανία. Σημειωτέον ότι μετά τις αποχωρήσεις ευρωπαϊκές εταιρειών και τις συνεπακόλουθες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου, οι εργασίες ολοκλήρωσής του είχαν διακοπεί επί περίπου ένα έτος. Αρχισαν, πάντως, ξανά από τον Δεκέμβριο και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το έργο από τη Ρωσία μέχρι τη Γερμανία.

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται, εξάλλου, δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, πως «αυτό καταδεικνύει ότι οι δράσεις μας υπήρξαν επιτυχείς». Ο ίδιος ουσιαστικά προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες «να μην εκπλαγούν» εάν η αμερικανική κυβέρνηση προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων. Η Ουάσιγκτον εναντιώνεται επί χρόνια στην κατασκευή του Nord Stream 2, με το επιχείρημα ότι αυξάνει υπερβολικά την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Και βέβαια, η εναντίωση στον επίμαχο αγωγό είναι κοινός παρονομαστής ανάμεσα στην κυβέρνηση Τραμπ και στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Το διακύβευμα αυτής της υπόθεσης είναι ταυτοχρόνως γεωπολιτικής και οικονομικής φύσης, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να προωθήσει στην Ευρώπη το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), που σημειωτέον είναι σαφώς ακριβότερο από το ρωσικό. Εχουν, πάντως, συνταχθεί με την Ουάσιγκτον το Παρίσι όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαιτέρως οι χώρες της κεντροανατολικής Ευρώπης, που στο παρελθόν ανήκαν στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ενωσης. Ιδιαίτερα έχει επιμείνει στο θέμα η Ουκρανία, επειδή ο αγωγός την παρακάμπτει, που σημαίνει πως χάνει έσοδα από τις προμήθειες τις οποίες θα έπαιρνε υπό άλλες συνθήκες εάν ο αγωγός διερχόταν μέσα από το έδαφός της. Η γερμανική κυβέρνηση δείχνει, ωστόσο, αποφασισμένη να αγνοήσει στις επικρίσεις και τις πιέσεις για ακύρωση του αγωγού και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του επίμαχου έργου σε συνεργασία με τη Ρωσία, παραδοσιακά σημαντικό εμπορικό εταίρο της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή