Στο σημείο μηδέν ξανά η ΛΑΡΚΟ

Στο σημείο μηδέν ξανά η ΛΑΡΚΟ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H βλάβη στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ που προκλήθηκε από την κακοκαιρία αποκαταστάθηκε πλήρως, η παραγωγή επανήλθε σε κανονικά επίπεδα, τα λεφτά όμως από τις πωλήσεις δεν επαρκούν για τις λειτουργικές ανάγκες της εταιρείας, ενώ στέρεψε και το κονδύλι των 35 εκατ. που δόθηκε από το Δημόσιο προκειμένου να στηρίξει τη λειτουργία της υπό το καθεστώς ειδικής διαχείρισης και μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2021, οπότε θα έπρεπε να είχε βρεθεί αγοραστής. Και ενώ οι επενδυτές αναμένουν την αξιολόγησή τους από το ΤΑΙΠΕΔ, τα συναρμόδια υπουργεία αναζητούν νέα κονδύλια περίπου 15 εκατ. για τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας, μέχρι τον Ιούνιο. Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται και η ΔΕΗ, καθώς η ΛΑΡΚΟ έχει καθυστερήσει την αποπληρωμή δύο συνεχόμενων λογαριασμών ρεύματος κατά παράβαση της μεταξύ τους σύμβασης, που προβλέπει εμπρόθεσμη εξόφληση της μηνιαίας κατανάλωσης. Η ανησυχία είναι εύλογη για την εισηγμένη ΔΕΗ, καθώς η ΛΑΡΚΟ την έχει «φεσώσει» ήδη με ποσό της τάξης των 350 εκατ. 

«Βλέπουν» περαιτέρω πιέσεις στα αμερικανικά ομόλογα

Συνέχιση των πιέσεων στα αμερικανικά ομόλογα «βλέπει» η Fitch. Οπως σημείωσε, η περαιτέρω ανοδική πίεση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ είναι πολύ πιθανή μεσοπρόθεσμα, καθώς το τεράστιο πακέτο τόνωσης επιταχύνει την ανάκαμψη και ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος πληθωρισμού αυξάνεται. Οι αποδόσεις των 10ετών στις ΗΠΑ παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές, παρά την άνοδο στο 1,4%, επισημαίνει. Οι πραγματικές αποδόσεις κυμαίνονται γύρω στο -1%. Η αύξηση των αποδόσεων θα είναι σταδιακή και θα φθάσει το 2% στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, εκτιμά ο οίκος.

Παραμένει υψηλή η ζήτηση για χώρους σε εμπορικά κέντρα

Απόδειξη ότι η ζήτηση για τη μίσθωση χώρων εντός των δημοφιλέστερων εμπορικών κέντρων παραμένει υψηλή αποτελούν σχετικές συμφωνίες που υπέγραψε το προηγούμενο διάστημα η REDS του ομίλου Ελλάκτωρ, αναφορικά με την κάλυψη χώρων στο εμπορικό πάρκο Smart Park. Η εισηγμένη ήρθε σε συμφωνία με το εμπορικό σήμα «e-ORO.gr» για τη δημιουργία καταστήματος πώλησης κοσμημάτων, ρολογιών και συναφών αξεσουάρ, όπως επίσης και με την εταιρεία All4Garden, η οποία μίσθωσε υπαίθριο χώρο 720 τ.μ. εντός του πάρκου. 

Αισιοδοξία για τις τράπεζες

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γίνεται ξανά ελκυστικό για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και οδεύει σταθερά προς την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός. Σταθερά γρήγορα ή σταθερά αργά δεν προσδιόρισε, ίσως για να μην κατηγορηθεί για… υπερβολική αισιοδοξία. Μιλώντας χθες στο διεθνές συνέδριο Virtual Investors Conference on Greek NPLs, ο κ. Ζαββός υποστήριξε ότι αυτό «θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός και για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας», ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ηρακλής», που αποτελεί, όπως είπε, «σημαντικό εργαλείο προσέλκυσης των επενδυτών, καθώς προσφέρει ελκυστικά ομόλογα σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων». 

Οι… υδρογονοπηγές από ΑΠΕ του Αιγαίου

Μπορεί να μην είδαμε ακόμη… πετρελαιοπηγές στις ελληνικές θάλασσες και όσες πολυεθνικές δεν έχουν αποχωρήσει να το ξανασκέφτονται μετά τις ανατροπές που έφερε η πανδημία στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά, κάποιοι όμως βλέπουν στο Αιγαίο… υδρογονοπηγές. Στο αιολικό δυναμικό του Αιγαίου, που είναι από τα πιο πλούσια στην Ευρώπη, όπως είπε ο κ. Αρθούρος Ζερβός, πρόεδρος της REN21 (και πρώην διευθύνων της ΔΕΗ), μιλώντας στην προχθεσινή ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ, προσβλέπουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που επιθυμούν να συνδέσουν την πράσινη ενέργεια και την παραγωγή υδρογόνου. Το Αιγαίο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια προνομιακή περιοχή για παραγωγή υδρογόνου από πλωτά αιολικά και υπάρχουν πολλά νησιά και βραχονησίδες που μπορούμε να εκμεταλλευθούμε, ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν της χώρας. «Θα μπορούμε να μιλάμε για… υδρογονοπηγές από ΑΠΕ στο Αιγαίο, όπως σήμερα μιλούν άλλες χώρες για πετρελαιοπηγές», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή